Een fantastische én bijzondere tijd: op stage in Australië

Vanwege haar fascinatie met Australië koos Iris voor een afstudeerstage in Melbourne. Ondanks de uitbraak van corona vlak na haar aankomst, bleef ze vastbesloten er haar mooiste avontuur ooit van te maken.
Geschreven door Iris
Melbourne, Australië
Lees het verhaal van Iris in Melbourne

Vanuit mijn opleiding International Tourism Management was ik op zoek naar een afstudeerstage. Deze wilde ik, natuurlijk, het liefst in het buitenland doen. Als trouwe All You Need Is Love-fan was ik altijd al gefascineerd door Australië. En als we het doen, dan ook meteen goed!

"Mijn tijd in Australië was fantastisch en tegelijkertijd bijzonder door corona, maar ik zou het zo weer over doen. "

Een paar weken na mijn aankomst brak de hel los; corona. Daar zit je dan, duizenden kilometers van huis, een stagebedrijf dat door corona het contract ontbond, zonder familie en met nog weinig vrienden.

De vrienden wie ik in deze korte tijd had gemaakt, besloten bijna allemaal weer naar huis te gaan door deze ingrijpende situatie, en toch weerhield mij dit er niet van dit mijn mooiste avontuur ooit te maken. Mijn tijd in Australië was fantastisch en tegelijkertijd bijzonder door corona, maar ik zou het zo weer over doen.

Voorbereiding

Mijn stagebedrijf vond ik door hulp van een bemiddelingsorganisatie (StageReizen) omdat de database van mijn school niet veel te bieden had in Australië.

De huisvesting heb ik in eerste instantie ook door het bemiddelingsbedrijf geregeld. Ik zou de eerste 4 weken in een soort studentenhuis zitten. Het fijne hieraan vond ik dat ik zeker wist dat ik een dak boven mijn hoofd zou hebben de eerste dagen.

Eenmaal korter aan de vertrekdatum begon ik met zoeken naar een kamer in Melbourne zelf via Facebook. Ik stuitte op een leuke kamer en had op de 2e dag na aankomst al een bezichtiging gepland. Hier heb ik uiteindelijk ook gewoond.

Financiering

Heel leuk zo’n avontuur in het buitenland, maar dit moet uiteraard ook betaald worden. Vanuit het stagebedrijf zou ik een wekelijkse vergoeding van $100 ontvangen.

Daarnaast had ik zelf vooraf een begroting voor mijzelf gemaakt waarin ik de kosten van het vliegticket, de accommodatie kosten en andere uitgaven alvast begrootte. Vooraf had ik ongeveer €5000 euro gespaard en de rest zou ik aanvullen met mijn lening van DUO.

Zo’n reis naar Australië is natuurlijk niet de goedkoopste, maar in mijn achterhoofd onthield ik dat ik de lening op den duur wel kon terug betalen, doordat ik wist dat ik in Nederland snel weer aan het werk zou kunnen. Ik heb geen gebruik gemaakt van een beurs omdat ik hier niet voor in aanmerking kwam.

De eerste week

De eerste week in Melbourne verliep erg soepel! Op het vliegveld kocht ik al een simkaart en op de eerste dag kon ik al meteen terecht bij de bank om een betaalrekening te openen. Dit ging allemaal erg makkelijk en snel. Het scheelt daarbij ook dat het een Engelssprekend land is, hierdoor kun je jezelf makkelijk verstaanbaar maken.

Voordat ik vertrok en eenmaal in Australië zelf heb ik mij bij zoveel mogelijk WhatsApp-groepjes en Facebook-groepen aangesloten. Via deze apps kwam ik in contact met verschillende Nederlandse jongens en meiden en heb ik de eerste week al veel gezellige avonden gehad.

Leven in Australië en vrienden maken

Het leven in Australië is geweldig. De mensen in Australië zijn erg vriendelijk en laidback. Ze zijn bereid je overal mee te helpen. De woonkosten zijn misschien wat hoger dan in Nederland, maar inmiddels komen door de inflatie deze woonkosten en kosten voor levensonderhoud aardig overeen met Nederland.

Tips

Door corona veranderde er veel en van de ene op andere dag moest ik eigenlijk opnieuw beginnen. De vriendinnen wie ik had vertrokken weer naar Nederland en ik bleef, in mijn beleving, als enige over. Wat ik hierdoor geleerd heb is dat je altijd positief moet blijven.

Tuurlijk zijn er dingen die kunnen tegenvallen wanneer je naar het buitenland gaat, maar probeer de positieve dingen ervan in te zien. Mijn enige zorgen waren of ik wel genoeg genoot van mijn tijd.

Daarnaast: focus je met het zoeken van woonruimte niet per se op de woonruimte zelf, maar ook zeker op je huisgenoot/huisgenoten. Ik woonde samen met een jonge vrouw uit Sydney. Wij hebben het samen zó leuk gehad dat ik nog steeds vaak contact met haar en haar familie heb.

Waarom naar het buitenland

Omdat het geweldig is! Ik sta veel positiever in het leven en ben er achter gekomen wat ik wel en niet leuk vind. Ik leef nu mijn leven in plaats dat ik geleefd word.

Stel een vraag aan Iris

Lees meer stories over