Een internationale familie in een vreemd land

Danique vertrok zes jaar geleden voor een stage naar Malta. Als Erasmus+ student had zij het daar zo naar haar zin, dat ze inmiddels op Malta woont.
Geschreven door Danique
Valetta, Malta
Lees het verhaal van Danique in Valetta

Het begon in mijn laatste jaren op de middelbare school, na 5 jaar in de schoolbanken te hebben gezeten, voelde ik een bepaalde onrust. Ik wilde meer dan alleen maar stil zitten en naar colleges luisteren. Ik wilde een persoonlijke grens verleggen, een uitdaging buiten mijn zo geheten comfort zone.

“Mijn internationale vrienden voelde als familie in een vreemd land.”

Voorbereiding

Hoewel ik zelf nog geen idee had waar in de wereld ik Malta precies kon vinden, was ik er al van overtuigd dat ik deze plek wilde ontdekken. Instagram, internet, reisverhalen zijn hier misschien wel de schuld van te noemen, eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik ooit precies op Malta ben gekomen.

Een jaar later was het dan zover. Voor mijn studie Zorg & Welzijn kreeg ik de kans om mij een half jaar in een Engelstalig land te gaan oriënteren. De periode vol voorbereiding, afspraken maken, richtlijnen inlezen, budgetteren en sparen, was er een met vallen en opstaan.

Maar als ik er op terug kijk, ook de eerste stappen om op je eigen benen te leren staan. Dit is misschien wel het belangrijkste dat je voor vertrek onder ogen moet zien. Uiteindelijk verlaat je toch (tijdelijk) je veilige thuishaven.

Mijn voorbereiding begon met gesprekken met de buitenland coördinator van mijn scholen instelling. Samen bekeken van de opties voor mijn studie en de financiering. Al snel werd duidelijk dat ik als mbo-student in aanmerking zou komen voor een Erasmus+ beurs. Deze beurs vergoedt belangrijke uitgaven voor een Erasmus periode voor de mbo-student.

De tweede stap die ik nam was het in handen nemen van een tussen bureau. Nu de periode, en financieringsmogelijkheden mij bekend waren, werd het tijd om gericht te kijken hoe ik mijn periode in het buitenland kon in vullen.

Het stagebureau hielp mij met het in contact komen van verschillende bedrijven die mij een opleidingsgerichte stage konden aanbieden. Ter voorbereiding van de sollicitatie procedures moest ik verschillende Engels talige testen maken, ik moest mijn cv in het Engels vertalen en zorgen dat ik een aantal aanbevelingsbrieven had van voormalige werkgevers.

In januari 2015 was het zover, ik had een stage gevonden. Ik was aangenomen op een Maltese school als sociaal werker. Ik kon de beurs gaan aanvragen, woonruimte gaan zoeken, mijn spaarplan in werking zetten, mijn vliegticket gaan boeken, en uiteindelijk voornamelijk lekker gaan genieten van de voorpret.

De eerste week

Op 15 augustus 2015 vertrok ik voor een half jaar naar Malta. Mijn eerste week op het eiland was surrealistisch. Dagelijks was het meer dan 35 graden, ik woonde vlak bij de zee en de eerste periode volgde ik een Engelse taalcursus.

In het begin droomde ik veel over thuis, ik had heimwee en voelde alsof ik op een vakantie was die ieder moment kon eindigen. Desalniettemin, verdwenen na loop van tijd mijn zorgen en voelde ik mij steeds meer thuis.

Mijn stage was een intens proces. Maar cultuurverschillen en taalbarrières stonden een mooie leerperiode niet in de weg. Ik heb mooie herinneringen aan deze periode, maar de mooiste periode was met de kerst. De uitgebreide staff lunch in een speciaal voor ons afgehuurd hotel zou ik nooit vergeten.

Waarom naar het buitenland?

De moeilijkste periode tijdens mijn stage waren enkele problemen die ik met mijn gezondheid had. Op het hoogtepunt heb ik een nacht in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig had ik veel andere Erasmus studenten om mij heen met wie ik een goede band onderhield, we waren elkaars familie in een vreemd land.

Als ik een tip mag geven voor toekomstige Erasmus+ studenten zou ik zeggen, laat je zorgen los. Het Erasmus+ project is al een stap uit je comfort zone, laat je vooral mee nemen in het proces.

Tenslotte wil ik graag delen dat ik mijzelf beter heb leren kennen, binnen een andere cultuur en onverwachte gebeurtenissen. Dit is een bijzondere kans, die ik iedereen die persoonlijke grenzen wil verleggen zou gunnen en daarom zou ik een periode in het buitenland aanraden.

Lees meer stories over