Een master in Potsdam én online in Dublin

Tijdens haar minor in Berlijn werd Durkje verliefd op Duitsland. Ze besloot daar ook een double degree te doen, maar het uitstapje naar het Ierse Dublin verliep door COVID-19 anders dan verwacht.
Geschreven door Durkje
Potsdam, Duitsland
Lees het verhaal van Durkje in Potsdam

De overstap van een Erasmus uitwisseling naar een voltijd studie in Duitsland was wel even wennen, want dit keer leerde ik veel meer Duitse studenten kennen en bovendien is het studeren voor Erasmus studenten toch anders dan voor reguliere studenten.

"De ervaring van studeren in het buitenland tijdens corona is voor mij heel fascinerend en heb ik hier ook veel van geleerd, zoals hoe je je het beste kunt aanpassen aan de veranderde manier van lesgeven."

Voorbereiding

Tijdens mijn Erasmusjaar in Berlijn schreef ik mijn scriptie en met de inlevering daarvan rondde ik mijn bachelor Geschiedenis af. Door mijn geweldige tijd in Berlijn besloot ik dat ik daar verder wilde studeren.

Uiteindelijk kwam ik uit bij een double degree master International War Studies van de Universität Potsdam en University College Dublin. Door mijn ervaringen in Berlijn had ik ontdekt dat ik sterk internationaal georiënteerd ben en dit sprak mij dan ook erg aan in deze master. Bovendien zou ik het eerste jaar in Potsdam studeren, wat bijna een onderdeel van Berlijn is.

Omdat ik nog in Berlijn woonde, hoefde ik niet heel veel voorbereidingen te treffen. Wel besloot ik naar Potsdam te verhuizen, maar doordat Potsdam een groeiende studentenstad is en ik zo dichtbij woonde, was het redelijk makkelijk een woning te vinden.

Verder kostte de aanmelding wel enige voorbereiding, doordat sommige documenten vertaald moesten worden en de communicatie met mijn oude universiteit niet altijd even soepel verliep.

Financiering

Dit keer kon ik helaas geen beurs krijgen, ook omdat het om een volledige studie in het buitenland ging. Gelukkig is studeren in Duitsland goedkoper dan in Nederland en kon ik mijn studie financieren met een lening van DUO. Doordat ik in een studio appartement woon, kon ik bovendien huursubsidie aanvragen wat toch een fijne meevaller was.

Leven in Duitsland

Gelukkig wende ik daar snel aan en doordat de Duitse studenten veelal niet uit Potsdam kwamen, was het voor iedereen nieuw. Hierdoor was het vrij makkelijk om aansluiting te vinden, door bijvoorbeeld Potsdam te ontdekken met zijn allen of samen te lunchen in de mensa.



Mijn favoriete herinneringen zijn dan ook die aan de tijd dat we vaak samen studeerden en dan ’s avonds naar een bar gingen. Na het eerste semester gewoon les te hebben gehad begon de coronacrisis, waardoor er heel veel veranderde.

Potsdam had veel moeite met het overschakelen naar online lesgeven en de onduidelijkheid hoe het ook verder moest met het jaar in Dublin zorgde voor grote stress. Inmiddels zit mijn eerste trimester in Dublin er alweer op. Doordat alles daar online ging, heb ik besloten om in Potsdam te blijven wonen en vanuit daar mijn colleges te volgen.

Tips

Ook deze ervaring heeft mij heel veel geleerd, zo ben ik meer te weten gekomen over Duitsers en zeker over het Duitse onderwijssysteem en kan ik deze nu vergelijken met dat in Ierland. Bovendien is de ervaring van studeren tijdens corona heel fascinerend en heb ik hier ook veel van geleerd, zoals hoe je je het beste kunt aanpassen aan de veranderde manier van lesgeven.

Ik zou zeggen dat het volgen van een volledige studie in het buitenland toch weer heel anders is dan een Erasmus uitwisseling. Het studeren is nog veel serieuzer en je krijgt meer te maken met het echte universitaire systeem.

Verder merkte ik dat ik tijdens mijn Erasmus vooral veel internationale mensen heb leren kennen, terwijl ik tijdens mijn master vooral Duitsers heb leren kennen. Ik had wel het geluk dat mijn master grotendeels in het Engels was, waardoor mijn Duits niet perfect hoeft te zijn, maar ik zou het zeker kunnen aanraden om indien mogelijk wel wat vakken in het Duits te volgen.

Waarom naar het buitenland?

Zelfs met corona, zou ik zeggen dat het studeren in het buitenland van toegevoegde waarde is. Ik ben zelf nog nooit in Dublin geweest, maar ook online merk ik veel verschillen in de manier van lesgeven en in het historisch perspectief: dit vind ik super interessant.

En wellicht is online les ook een mogelijkheid voor mensen die normaal niet de kans hebben om naar het buitenland te gaan en toch deze ervaring mee te maken. Het sociale leven valt dan wel grotendeels weg, maar op academisch niveau brengt het ook veel mogelijkheden met zich mee.

Stel een vraag aan Durkje

Lees meer stories over