Een onvergetelijke ervaring: stage in Barcelona!

Elise liep een semester stage in Barcelona. "De stage had ik zelf geregeld, dit kostte veel tijd en moeite. Uiteindelijk heb ik afgelopen schooljaar 90 bedrijven benaderd! Gelukkig was het allemaal de moeite waard!"
Geschreven door Elise
Barcelona, Spanje
Lees het verhaal van Elise in Barcelona

Ik begon mijn stageavontuur in Málaga maar dat pakte slecht uit. Ik zat de hele dag alleen in een kelder met een stokstaartje en een chihuahua. Zonder werk en zonder collega's. Ik kon niet eens naar buiten kijken.

“Tijdens je verblijf in het buitenland leer je jezelf echt goed kennen en ontwikkel je je zoveel breder. Je leert veel nieuwe mensen uit verschillende landen kennen waardoor je culturele kennis ook omhoog schiet.”

Op mijn vierde dag nam ik ontslag en ben ik heel actief op zoek gegaan naar een leuke, nieuwe stageplaats. Die vond ik in Barcelona bij een heel internationaal bedrijf. Ik heb een hele leuke en uitdagende tijd gehad in Spanje. Een buitenlandse stage raad ik iedereen aan ondanks de obstakels die ik tegen het lijf liep.

Voorbereiding

De stage had ik zelf geregeld, dit kostte veel tijd en moeite. Dit omdat de database van mijn school helaas niet groot genoeg was, voor het aantal studenten dat stage ging lopen in Spanje. Ik solliciteerde naar verschillende bedrijven en functies door heel Spanje. Hiervoor maakte ik gebruik van LinkedIn en van websites van de bedrijven zelf.

Uiteindelijk heb ik afgelopen schooljaar 90 bedrijven benaderd! Ik was aangenomen bij 3 bedrijven en maakte de verkeerde keuze. Daardoor moest ik acuut op zoek naar een nieuwe stageplaats waardoor ik nog meer bedrijven moest benaderen.

Naast de stage moest ik in Spanje ook zelf de huisvesting regelen. In Barcelona was dat makkelijker dan in Málaga, aangezien er meer kamers worden aangeboden in grotere steden.

Financiering

Stage in het buitenland lopen is natuurlijk hartstikke leuk, maar er komen natuurlijk ook kosten bij kijken. Wanneer je een betaalde stage hebt gevonden is dit heel erg prettig. Mijn stage in Barcelona was gelukkig een betaalde stage, hierdoor hoefde ik niet extra bij te lenen. Daarnaast had ik me aangemeld voor de Erasmusbeurs, waardoor ik per maand een bepaald bedrag ontving.

De eerste week in Spanje

Een lastige klus was het aanschaffen van een NIE-nummer. Dit is net als een Burgerservicenummer in Nederland. Het is verplicht wanneer je langer dan 3 maanden in Spanje verblijft.

Het systeem van de gemeente werkt heel slecht: je kunt je alleen op maandagochtend aanmelden. En aangezien iedereen daarvan op de hoogte is, gaat het er net zo aan toe als bij de kaartjesverkoop van een concert van een beroemde superster.

Leven in Spanje

Wanneer je in een grote stad gaat studeren of stage lopen, zijn er veel Facebook groepen en andere websites om een kamer te vinden. Ik raad aan om in Spanje vooral een kamer te huren via een agency. Dan weet je zeker dat het huis en de kamer goed zijn. Je krijgt ook een contract, iets wat niet vanzelfsprekend is in Spanje.

Voor een agency betaal je wel eenmalig een bepaald bedrag. Dit ligt vaak rond de 100-200 euro. Naar mijn mening is dat het wel waard!

Kosten voor levensonderhoud waren niet veel hoger dan in Nederland. De supermarktprijzen zijn aardig gelijk, al zie je wel vaak dat producten die in Nederland duur zijn in Spanje juist goedkoop zijn en andersom.

Tips

Voordat je gaat moet je een paar dingen goed overwegen. Een van de belangrijkste factoren: het land. Kies alsjeblieft voor jezelf en niet omdat je beste vriend of vriendin naar dat land gaat. Het blijft lastig en spannend om naar het buitenland te gaan, maar tijdens een buitenlandse stage leer je zo nieuwe mensen kennen.

Het is handig om lid te worden van een sportclub of vereniging. Hier ontmoet je snel mensen met dezelfde interesses en daarnaast is het ook handig om jezelf een bepaalde routine aan te leren. Als je hier te lang mee wacht, vraag je je af of het nog de moeite is. Het is de ultieme plek om nieuwe mensen te leren kennen die de taal van het land spreken.

Waarom naar het buitenland?

Het is een levenservaring! Tijdens je verblijf in het buitenland leer je jezelf echt goed kennen en ontwikkel je je zoveel breder. Je leert veel nieuwe mensen uit verschillende landen kennen waardoor je culturele kennis ook omhoog schiet. Dit is ook erg leuk wanneer je daarna met vakantie gaat. Je ontmoet je vrienden dan in hun eigen land, met als bonus de perfecte local city tour.

Verder heb je de mogelijkheid om een vreemde taal te verbeteren. Het is ook interessant wanneer je stage loopt om de bedrijfscultuur in een ander land te ervaren. Je ontwikkelt zo een nieuwe visie op verschillende gebieden.

Het is een superleuke, spannende en gave ervaring! Ik kan het iedereen aanraden. Het maakt niet uit naar welk land je gaat, hoe lang je gaat of welke opleiding je volgt. Een buitenlandervaring biedt je zo veel mogelijkheden en ervaringen die je nooit meer zal vergeten! Have fun!

Lees meer stories over