Een semester in Praag!

Serina ging naar de hoofdstad van Tsjechië om een deel van haar studie in het buitenland te doen. Ondanks corona heeft ze hier vrienden gemaakt uit heel Europa waar ze nog steeds contact mee heeft!
Geschreven door Serina
Praag, Tsjechië

In het buitenland studeren tijdens de Covid-19 pandemie? Dat vraagt wat extra voorbereidingen! In eerste instantie was er nog niks aan de hand, was er nog geen pandemie.

''Ik dacht: dit is nu of nooit en terug kan altijd.''

Voorbereiding

Vanuit school kregen we een aantal voorlichtingen om in het buitenland te studeren. De verhalen, de video’s, de foto’s: ik was gelijk enthousiast en ik zag mezelf dit echt doen. Ik ben nog nooit verhuisd, heb nog nooit op mezelf gewoond, maar in het buitenland alleen studeren leek me wel wat!

Ik kon drie keuzes opgeven en uiteindelijk mocht ik naar mijn eerste keuze: Praag.. Yes! Toen werd samen met school alles verder geregeld zoals de Erasmus+ Learning Agreement die moest ondertekend worden door mijzelf, de thuisuniversiteit en de universiteit in Praag.

De aanmelding was rond, maar ik twijfelde heel erg of ik wel moest gaan. 'Wat als' spookte steeds in mijn hoofd vanwege corona… Uiteindelijk had ik toch besloten om te gaan. Ik dacht: dit is nu of nooit en terug kan altijd. Ik regelde mijn verzekering, ging op zoek naar huisvesting, meldde me aan bij Facebook groepen, pakte mijn koffers in en nam afscheid van vrienden en familie. Praag: here I come!

Financiering

Ik kon een Erasmus+ studiebeurs aanvragen en OV-vergoeding maar het grootste gedeelte van mijn financiering heb ik gehaald uit heel veel werken en sparen. Ik wilde liever met teveel geld dan te weinig weggaan. Dit spaarbedrag werd aangevuld met een bijdrage van mijn ouders, Erasmus+ studiebeurs, OV-vergoeding en een beurs vanuit mijn school. Al deze extra inkomens waren zeer fijn, maar niet erg hoog. Ik zou het dus echt aanraden om zelf goed te sparen!

De eerste week

Op 29 januari 2020 begon mijn eerste week. Normaal gesproken was dit een introweek, maar vanwege corona mocht dit niet doorgaan. Vooraf was er al wel een groepsapp aangemaakt, daardoor wist ik dat er al een aantal Erasmus+ studenten in Praag waren en hadden we afgesproken.

Ik woonde op de campus van de universiteit, waar gelukkig meer studenten van het programma woonde. In de eerste week had ik vooral iedereen ontmoet uit het programma en verkenden we samen de stad. We hadden de meeste bezienswaardigheden al gelijk gezien, deden boodschappen, gingen bij elkaar op bezoek en settelde onszelf. Ook gingen we al op een tripje buiten Praag en reden we op een sneeuwscooter.

Leven in Praag

Het leven in Praag was in één woord: ge-wel-dig! Het wonen op mezelf, het maken van vrienden voor het leven, de stad. Ik heb zoveel geleerd over mezelf. Ondanks dat we niet konden feesten of uiteten konden, maakte we er een geweldige tijd van. We deden wat kon, gingen thuis met z’n allen eten, bezochten andere stadjes in Tsjechië, maar gingen ook naar andere landen zoals Kroatië, Boedapest en Polen en als kers op de taart: skydiven!

Het maken van vrienden ging zo makkelijk en snel. De meeste personen die naar het buitenland gaan staan hiervoor open. Het leven verder in Praag is qua kosten ongeveer vergelijkbaar als in Nederland. Alleen prijzen van OV, afhaalgerechten en reizen naar andere steden en landen is een stuk goedkoper. Verder viel me op dat de Tsjechen niet goed Engels kunnen en dat het ook wat gesloten en koelere mensen zijn.

Tips

  • Als het kan, maak dan vooraf een groepsapp aan van andere studenten die naar dezelfde universiteit gaan, zo leer je iedereen al sneller en gemakkelijker kennen.
  • Sparen, sparen, sparen zodat je de mooiste ervaringen kunt opdoen!
  • Niet teveel twijfelen… maar gewoon gaan 😉.

Waarom naar het buitenland?

Wat ik echt heb geleerd van 5 maanden in Praag is dat wat er ook gebeurd en waar je ook bent, het altijd goed komt. Ik was nog nooit verhuisd en ben altijd (gelukkig) bij mijn ouders, maar in het buitenland leer je echt om op jezelf te zijn en voor jezelf te zorgen. Je gaat uit je comfortzone en je geeft jezelf kansen en ervaringen die je niet thuis zou opdoen.

Ikzelf heb er vrienden aan overgehouden door heel Europa waar ik nog steeds contact mee heb en we elkaar nog steeds opzoeken. Daarnaast heb ik door alle landen die ik heb gezien (Tsjechië, Kroatië, Polen, Boedapest en Oostenrijk) geleerd hoe elk land zijn eigen cultuur heeft en van elke cultuur neem je weer iets moois mee naar huis.

Lees meer stories over