Gastvrijheid in internationale setting: een minor in Ierland

Zolang als Jan Jaap het zich kan herinneren wil hij al heel graag naar het buitenland. Hij kreeg de kans om een minor te doen in Ierland en die mogelijkheid greep hij met beide handen aan!
Geschreven door Jan-Jaap
Letterkenny, Ierland
Lees het verhaal van Jan-Jaap in Letterkenny

Sinds ik klein was had ik het idee om in het buitenland te studeren, deze droom werd werkelijkheid toen ik de kans kreeg mijn minor via het Erasmus+ programma in te vullen. Ik voelde me meteen céad míle fáilte’ (Iers voor honderdduizend keer welkom) in Letterkenny, een kleine stad met een grote internationale community. Mijn avontuur ging naar een kleine stad in Ierland; Letterkenny ligt in het verre noorden van Ierland.

“Alles op het laatste moment laten afhangen is natuurlijk nooit een goed idee."

Voorbereiding

In het derde jaar van mijn studie Bestuurskunde was deze mogelijkheid ingepland. Ik ben toen gaan plannen rond het eerste semester van het tweede jaar. Ja echt, een heel jaar voorbereiding was nodig.

Per hogeschool/universiteit verschilt de voorbereidingstijd uiteraard, maar om een geschikte plek te kiezen en alle administratieve zaken te regelen – zoals de Erasmus+ beurs, goedkeuring van de faculteit en overeenkomst met de partner universiteit – was voor mij zeker een halfjaar nodig. Alles op het laatste moment laten afhangen is natuurlijk nooit een goed idee.

Bij het kiezen van een Erasmus+ heb ik vooral gelet op de locatie van de partneruniversiteit en de inhoud van het curriculum. Mijn hogeschool had destijds opties in bijvoorbeeld Letland, Hongarije, Duitsland, maar ook Ierland. Aangezien ik als bijbaan in een Ierse pub werkte was de link snel gelegd, daarbij sloot de inhoud van de minor ook nog eens aan bij mijn studie. Ik had mijn keuze gemaakt!

Financiering

Ik wil je nogmaals waarschuwen dat je je goed moet voorbereiden. Waar ga je precies heen, wat kan je verwachten qua verzekering, onderkomen en uitgaven. Laat je vooral verrassen maar zorg wel voor een basis. Niks is naarder dan erachter komen dat je accommodatie wordt beheerd door een lugubere pandjesbaas of dat je locatie uiteindelijk niet bevalt door bepaalde culturele waarden in het land, waardoor je je misschien geïsoleerd voelt.

Leven in Ierland

Ik had gelukkig een studiegenootje die de dezelfde keuze had gemaakt, écht alleen was ik dus nooit. We kenden elkaar voor deze reis nog niet zo goed maar in de afgelopen jaren kan ik zeggen dat zij – door deze gedeelde ervaring- één van mijn beste vrienden is geworden.

Letterkenny heeft ongeveer 50.000 inwoners, echt niet groot dus. Toen ik aankwam dacht ik, ondanks mijn research wel: ‘’Oei, is dit het nou’’. Ook dacht ik dat ik redelijk goed overweg kon met mijn Engels, ik viel bijna om toen ik het Ierse accent hoorde, ‘’hoe ga ik mensen begrijpen?’’

Ik werd echter hartelijk onthaald bij het busstation door mijn huurbaas. Hij bracht ons naar de supermarkt met zijn auto en reed ons toen naar het huis waar we beiden een kamer hadden gehuurd. Een warm bad waar we eigenlijk in vielen, alles was prima geregeld.

De Ieren waren ook zeker mijn soort mensen: direct, gezellig en humorvol. Een echte (cultuur)schok heb ik daardoor niet gehad.

Woonruimte

Veelal kan je via je gastschool accommodatie huren of particulier huren. Ik koos het laatste. Ik had wat rondgesnuffeld op allerlei Ierse verhuurwebsites en had opgemerkt dat onze huurbaas vooral aan Erasmus+ studenten verhuurde. Dit was voor mij de keus voor hem te kiezen, dit ligt natuurlijk aan je eigen voorkeur.

Voor mij pakte deze keuze goed uit. Je kent in principe niemand en je huisgenoten evenmin, toch delen jullie allemaal minstens één overeenkomst: jullie zitten hier nu bij elkaar op Erasmus. Het was tijd om vrienden te maken!

Tips

De combinatie van gelijkgestemden, Ierse gezelligheid (lees: veel drank en de pub als een tweede huiskamer) en gevoel van avontuur leverde een overvloed van ervaringen en verhalen op.

Vergeet daarnaast je studie niet! Je bent niet alleen in een andere omgeving maar ook een ander schoolsysteem. Voor mij was de grootste omslag de vorm van examens. In een grote hal met ongeveer 200 stoeltjes en andere studierichtingen waarbij je drie uur achtereen een tentamen moest maken, dat ook nog eens het enige cijfer vormde voor het vak. Stressvol!

Waarom naar het buitenland?

Overkoepelend kan ik eigenlijk alleen zeggen dat je elke kans moet aanpakken om het gastland waarin je verblijft te ontdekken. Als toerist kom je niet bij mensen in de woonkamer, nu wel! Ga zeker het gesprek aan met de mensen die daar wonen en studeren, maak vrienden en doe ervaringen op die je je leven bijblijven!

Stel een vraag aan Jan Jaap

Lees meer stories over