Goedkoop studeren in Spanje

Uit je comfortzone stappen doe je pas echt in het buitenland. Dat weet Daan maar al te goed. Hij doet zijn volledige master in Barcelona.
Geschreven door Daan
Barcelona, Spanje
Lees het verhaal van Daan in Barcelona

Ik heb ervoor gekozen om in Spanje mijn master te gaan doen vanwege de cultuur, maar ook omdat het een van de goedkopere landen is om te wonen. Je kan in Spanje wat meer kopen voor je geld dan bijvoorbeeld in Nederland of de Scandinavische landen.

"Een buitenlandervaring is altijd de moeite waard. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is hoeveel het waard is om uit je comfortzone te stappen."

Voorbereiding

Ik heb mijn voorbereiding onderverdeeld in drie onderdelen; huisvesting, financiering en de bureaucratische benodigdheden. Zo heb ik van tevoren gekeken wat nodig is als je voor een langere tijd in Spanje gaat wonen. Ik moest me onder andere uitschrijven uit het bevolkingsregister, documentatie aanvragen bij de Spaanse overheid en diploma’s etc. voor mijn master meenemen.

Huisvesting heb ik gezocht via organisaties als Idealista, Badi, Spotahome en Facebook groepen. Via Spotahome heb ik toen mijn eerste kamer in Barcelona gevonden.

Financiering

Nadat ik mijn bacheloropleiding had afgerond wist ik dat ik sowieso een master wilde doen. Ik wilde deze echter niet direct na mijn bachelor doen en ben dus eerst gaan werken. Tijdens dat jaar ben ik op zoek gegaan naar masteropleidingen en heb ik tegelijkertijd kunnen sparen om dit te realiseren.

Buiten het sparen heb ik ook nog gebruik kunnen maken van studiefinanciering. Ik vond het voor mijzelf belangrijk dat ik niet beperkt was in wat ik kon doen vanwege geldproblemen. Daarom heb ik maandelijks gekeken hoeveel ik ongeveer nodig zou kunnen hebben en daar mijn studiefinanciering op afgesteld.

Voordat ik naar Spanje ging heb ik ook geprobeerd de VSBfonds Beurs te krijgen. Na wat documentatie en een aantal gesprekken heb ik deze helaas niet kunnen ontvangen. Ik kan echter iedereen aanraden om beurzen zoals de VSBfonds Beurs aan te vragen, want deze zijn qua geldbedragen echt de moeite waard en de organisaties zijn bereid je te helpen met het verkrijgen!

Tijdens mijn master in Spanje zou ik gaan werken als fietstourgids voor een Nederlands bedrijfje. Hiermee zou ik wat geld kunnen verdienen naast mijn opleiding om zo mijn studiefinanciering wat lager te kunnen zetten. Helaas is dit niet doorgegaan vanwege COVID-19.

De eerste week

Ik kwam aan in Barcelona ongeveer twee weken voordat mijn master zou beginnen. De eerste week was dus rustig mijn spullen uitpakken, kennis maken met mijn huisgenoten en langzaamaan de omgeving leren kennen. Ik moest wat documenten regelen voordat de master begon en kon dat dus rustig in die twee weken doen.

Tips

Ik kan alleen spreken in dit geval voor tips over het doen van een masteropleiding in het buitenland. Ik denk dat het belangrijk is dat je over de volgende dingen gaat nadenken:

  1. Waar wil je naartoe? In veel gevallen is het belangrijk dat je kijkt naar de cultuur van het land. Je gaat voor een langere tijd naar deze stad of dit land, dus zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Sommige culturen verschillen enorm van de Nederlandse cultuur dat je geheid moet wennen aan deze nieuwe ervaring.

    Wees hier dus op voorbereid, maar laat je hier niet door afschrikken. Ik ben ervan overtuigd dat je meer leert van culturen die verder afstaan van de Nederlandse cultuur.

  2. Kijk naar de verschillen tussen onderwijskwaliteit. Het kan soms wennen zijn dat andere landen lesgeven op een verschillende manier. Kwaliteit van het onderwijs is in veel gevallen lager dan dat het in Nederland is. Nu is dat zeker geen reden om niet naar het land te gaan, maar wel iets waar je je op in moet stellen.
    ​​​
  3. Meng je tussen de locals om zoveel mogelijk van een andere cultuur mee te krijgen. Maak vrienden met mensen van andere culturen. Nederlanders heb je genoeg in Nederland ;).

Waarom naar het buitenland?

Waarom zou iedereen een keer voor een studie, stage of tussenjaar naar het buitenland moeten? Vanwege de ervaring die je opdoet, de vrienden die je maakt en de herinneringen die erbij horen. Een buitenlandervaring is altijd de moeite waard.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is hoeveel het waard is om uit je comfortzone te stappen. Om alles uit een buitenlandervaring te halen is het nodig om dingen te doen die je normaal niet zou doen. De momenten die daarbij horen neemt niemand je nog af.

Lees meer stories over