Groeien als persoon in Australië

Dunya deed een uitwisseling notarieel recht in Sydney. "Twijfel niet over naar het buitenland gaan. Je zult de tijd van je leven hebben!"
Geschreven door Dunya
Sydney, Australië
Lees het verhaal van Dunya in Sydney

Ik ben van februari tot en met juni 2019 in Australië geweest voor een uitwisseling. Dit heb ik geregeld via de Radboud Universiteit, die een partnerovereenkomst heeft met The University of Sydney (USYD). Hierdoor kon ik een semester in Sydney studeren.

"Uiteindelijk had ik genoeg geld om alles te doen wat ik wilde. Ik denk dat ik in totaal zo’n € 2.500 aan levensonderhoud kwijt was, naast kosten voor bijvoorbeeld reizen."

Voorbereiding

Mijn universiteit koppelde me aan een exchange adviser in Sydney die me hielp bij het aanmeldproces en waarbij ik terecht kon voor vragen. Zo kreeg ik uitleg over documenten die ik moest opsturen. Via een Facebookgroep werd ik in contact gebracht met andere exchange studenten.

Ongeveer 1,5 jaar voordat ik op uitwisseling ging, begon ik met de voorbereidingen. Ik moest naar het International Office van mijn universiteit om de mogelijkheden van een uitwisseling te bespreken. Daarna begon de selectieprocedure. Ik heb een motivatiebrief geschreven en een Engels cv ingeleverd. Nadat ik door de Radboud Universiteit was geselecteerd voor de uitwisseling, begon de aanmeldingsprocedure bij USYD.

Als exchange student kreeg je gegarandeerd een kamer op de campus als je je daarvoor aanmeldde. Dit heb ik gedaan, omdat ik voor aankomst een kamer geregeld wilde hebben.

Financiering

Ik financierde mijn uitwisseling met een beurs van mijn universiteit: de International Travel Grant van € 1.200. Daarnaast ben ik een jaar voor mijn vertrek gaan sparen door meer te werken en hebben mijn ouders mijn huur in het buitenland betaald. Spaar genoeg en gebruik TransferWise om geld over te maken naar je buitenlandse rekening.

Vrienden maken

Sydney is een geweldige stad om in te wonen. In mijn studentengebouw werden tijdens de introductieweek veel activiteiten georganiseerd waarbij je heel makkelijk vrienden kon maken. Ik raad dan ook zeker aan om op de campus te gaan wonen.

Ik had al snel een vaste vriendengroep waarmee ik ook andere delen van Australië bezocht. Zo maakten we een roadtrip door West-Australië, zaten we een weekend in de outback en hebben we de Great Barrier Reef bezocht.

Waarom naar het buitenland?

Twijfel niet over naar het buitenland gaan. Je zult de tijd van je leven hebben! Je groeit zoveel op persoonlijk vlak en het is geweldig om nieuwe culturen te leren kennen, een andere taal te leren of verbeteren en vrienden te maken van over de hele wereld. Het is een unieke kans die je niet mag laten liggen.

Lees meer stories over