Iedere dag een nieuw avontuur: stage op Curaçao

Lishanty liep een stage op de plek waar ze geboren was, Willemstad. Maar ondanks dat ze dacht het eiland wel goed te leren kennen, kwam ze iedere dag weer tot nieuwe ontdekkingen.
Geschreven door Lishanty
Willemstad, Curaçao
Lishanty zittend op een trap

Ik ben geboren op Curaçao en het was altijd nog een keer mijn wens om terug te gaan naar het eiland. Via mijn opleiding Verpleegkunde kon ik daar stage lopen. Ik mocht het eiland, zonder vrienden of familie, nu in mijn eentje leren kennen.

“Ik had meerdere cultuurshocks. Alles ging langzamer en minder direct, dat was echt wel even wennen”

Voorbereiding

Ongeveer een jaar voor mijn vertrek heb ik contact opgenomen met de docent van de hogeschool die over buitenlandse stages gaat. Ik had toen verteld dat ik graag naar Curaçao of Spanje wilde. In Spanje zijn vooral stages in verpleeghuizen mogelijk. Op Curaçao had ik meer keus.

Ik solliciteerde bij meerdere bedrijven en soms duurde het erg lang. Ik ben er zelf echt achteraan moeten gaan, maar met veel geluk want na twee maanden radiostilte kreeg ik een mail dat ik stage mocht lopen in het St. Elisabethhospitaal. Ik kreeg toen een handleiding opgestuurd met de zaken die geregeld moesten worden voordat ik met mijn stage kon beginnen.

Dit was het opsturen van een stagecontract. En het regelen van een verklaring van rechtswege. Dat is een document dat je nodig hebt als je stage wil lopen op Curaçao of wilt werken. Daar hangt wel een duur prijskaartje aan. De precieze prijs weet ik niet meer.

Verder heb ik ruim van te voren met mijn studieloopbaancoach besproken dat ik een buitenlandse stage ging doen. Contact met de opleiding had ik door middel van mails en WhatsApp videobellen. Ik zocht ook contact op met een oud-klasgenoot die stage loopt in Australië als ik ergens op vastliep om te bespreken hoe zij bepaalde opdrachten deed.

Financiering

Ik was financieel goed voorbereid op mijn buitenlandse stage op Curaçao. Ik heb voor mijn stage ongeveer € 4.000 gespaard. Er komen heel wat kosten bij kijken. Mijn vliegtickets heb ik in oktober gekocht. Deze waren afgerond € 800.

Voor mijn stage in de zorg werden ook een aantal documenten en bewijzen gevraagd. Zo moest ik op eigen kosten een medische keuring ondergaan. Hepatitis B vaccinatiebewijs. Als je verpleegkunde studeert krijg je deze vaccinatie gratis in je eerste leerjaar.

Ik heb ook een studentenverzekering afgesloten. Bij mijn zorgverzekeraar is dit € 14,50 bovenop mijn basisverzekering. (Spoed)zorgkosten die gemaakt zijn tijdens je buitenlandse stage worden door de verzekering gedekt. Daarnaast heb ik ook mijn OV-chipkaart stopgezet. Dat leverde me € 90 per maand op.

Op Curaçao wordt er met de Antilliaanse gulden betaald. De koers is rond de 1,90. Dus € 5 wordt ongeveer 10 gulden. Dit is lekker meegenomen, alleen is het eten en drinken hier op Curaçao erg duur. Vooral omdat de grenzen van Venezuela gesloten zijn. Dit zorgt ervoor dat groente en fruit nu absurd duur is. Een bakje druiven kost al gauw 12 gulden en een watermeloen 21 gulden.

Ik had voor mezelf een budget van 100 gulden per week gesteld waarvan 40 gulden naar boodschappen ging en de rest voor busgeld en eventuele uitstapjes.

De eerste week

Ik merkte al snel op dat het tempo van de mensen op het eiland veel lager was dan ik gewend ben. Dit is erg wennen zeker als je dingen gedaan wilt hebben. Een kleine cultuurshock was dat mensen op het eiland erg geneigd zijn om geen uitleg te geven.

Ik ben op Curaçao geboren, maar ben met 2 maanden oud al naar Nederland verhuisd. Bij mij thuis wordt er daarom Nederlands en Papiamento gesproken wat het voor mij makkelijker maakte om het hier op het eiland ook toe te passen.

Aan het begin van mijn stage was dit wel erg wennen, want ik ben niet gewend om volledig Papiaments te spreken. Ik deed dit gemixt met Nederlands. Dit zorgde soms wel voor obstakels, want niet alle patiënten spreken ook Nederlands.

Langzamerhand kreeg ik dit beter door en kon ik in principe zonder moeite met iedereen op het eiland communiceren. Het is wel essentieel om wat woordjes Papiamento te kunnen spreken. Zeker als je voor een zorgstage op Curaçao komt.

Tips

Ik heb voor mijn vertrek voor € 100 aan boodschappen gedaan en die in 2 verhuisdozen opgestuurd naar Curaçao. Hierin zaten toiletartikelen, spullen voor huishouden en houdbaar eten en drinken. Dat heeft veel planning nodig maar dit heeft me heel wat geld bespaard.

Zo was ik niet veel geld kwijt aan extra kilo’s bij mijn vlucht en bespaarde ik veel op de boodschappen tijdens mijn stage. Boodschappen zijn namelijk ontzettend duur op Curaçao. Alles is import en sommige bedrijven overdrijven hierdoor erg met de prijzen voor dagelijkse spullen.

Regel je huisvesting op tijd, want net voor het begin van het semester zijn de meeste al vol omdat er dan veel studenten komen. Kijk ook naar de ligging ten opzichte van je stageplek.

Ik verbleef 5 minuten lopen van mijn stageplaats. Daardoor had ik geen auto of openbaar vervoer nodig. Een auto of scooter is wel erg handig voor in je vrije tijd.

Lees meer stories over