Internationale vrienden maken in Schotland

Fatima deed een uitwisseling European Studies in Glasgow. "Vroeger keek ik alleen naar de verschillen tussen mensen, maar nu zie ik steeds meer overeenkomsten."
Geschreven door Fatima
Glasgow, Verenigd Koninkrijk
Lees het verhaal van Fatima in Glasgow

De Haagse Hogeschool heeft, net als andere Nederlandse onderwijsinstellingen, partnerschappen met universiteiten over de hele wereld. 7 maanden van tevoren moest ik mijn top 5 van landen opgeven.

"Er is geen verkeerde of juiste manier om een maaltijd te eten; er is geen verkeerde of juiste cultuur en ik denk dat dat de schoonheid is van internationale ervaringen."

Studieplek vinden

Voordat ik mijn keuze maakte vond ik het belangrijk om goed onderzoek te verrichten, zoals de websites van partneruniversiteiten bezoeken. Ook konden we via mijn school praten met uitwisselingsstudenten van voorgaande jaren.

Om 100% zeker te zijn van mijn zaak berichtte ik via Facebook meerdere studenten die in het Verenigd Koninkrijk hun uitwisseling hebben gedaan en stelde ik ze vragen over financiën, activiteiten, de steden en meer. De meesten waren enthousiast over hun uitwisselingskeuze. Dit bevestigde mijn keus.

Op basis van mijn cijfers en motivatie kreeg ik een plek toegewezen. Ik kreeg mijn eerste keus: Glasgow Caledonian University in Schotland!

Voorbereiding

Ongeveer 5 à 6 maanden voor vertrek begon ik met het papierwerk. In principe moest ik alles zelf regelen, maar ik had wel ondersteuning van mijn eigen school en de partneruniversiteit. Met vragen kon ik terecht bij de Study Abroad leerkrachten en het International Office van de Haagse Hogeschool.

De voorbereidingen omvatten onder andere de inschrijving bij de partneruniversiteit, de aanvraag van modules, de vernieuwing van mijn paspoort en het regelen van een accommodatie.

Financiering

Mijn uitwisseling heb ik deels bekostigd met spaargeld en een bijbaantje. Ik kreeg eenmalig een beurs van Erasmus+ en ik kreeg maandelijks de uitwonende studiefinanciering en ov-vergoeding buitenland. Dit was voldoende om goed van te kunnen leven tijdens mijn uitwisseling in Schotland.

Maandelijks gaf ik ongeveer € 600 uit aan huur, € 120 aan reizen en € 150 aan eten. Reizen kon ik in Schotland en omgeving goedkoop doen door middel van budgetbedrijven zoals MegaBus en RyanAir.

Huisvesting

Glasgow Caledonian University heeft een campus voor internationale studenten op 5 minuten loopafstand van de universiteit. Ik moest me zo snel mogelijk aanmelden om een kamer te bemachtigen, want er was niet voor iedereen plek. Gelukkig kreeg ik al snel het bericht dat ik een kamer toegewezen had gekregen.

Vrienden maken

Voor mij waren de introductieweken onmisbaar. Ik heb het merendeel van mijn beste vrienden ontmoet tijdens de International Student Week. Elke dag werden er evenementen georganiseerd voor studenten en in de eerste week had ik al honderden nieuwe mensen ontmoet van over de hele wereld.

Ik zat in een grote vriendengroep met mensen van 10 verschillende nationaliteiten. Ik heb de tradities, gebruiken en gerechten van elk land leren kennen. Ik nam deel aan lokale activiteiten, zoals Ceilidh (een Schotse dans) om de lokale cultuur beter te begrijpen.

Verder heb ik met Indiase vrienden deelgenomen aan het belangrijkste Hindoeïstische feest genaamd Diwali en leerde ik over de rituelen, goden en gebruiken. Met Chinese vrienden ging ik naar een Chinese kerk. Zo leerde ik over hun godsdienst.

Tips

Wees niet al te bedroefd als jij niet je eerste keus krijgt toegewezen. Uiteindelijk maken de mensen je ervaring onvergetelijk en niet de stad of het land. Overal ter wereld ontdek je nieuwe landschappen, culturen en mensen, of het nou in België is of in Japan. Het is het sowieso waard!

Als je van tevoren je reizen plant en onderzoek doet naar de goedkoopste reismogelijkheden in jouw land dan kun je veel geld besparen en alsnog het meeste uit je buitenlandervaring halen!

Vliegtickets kunnen behoorlijk prijzig uitpakken. Mijn vliegticket heb ik 5 maanden van tevoren geboekt voor een redelijke prijs. Het ticket voor de terugreis heb ik pas aan het eind van mijn uitwisseling geboekt. Ik raad aan om geen retourticket te boeken, omdat je misschien langer wil blijven.

Waarom naar het buitenland?

Ik heb vooral veel geleerd van andere mensen en hun culturen. Vroeger keek ik alleen naar de verschillen tussen mensen, maar nu zie ik steeds vaker de overeenkomsten. Op de campus woonde ik met huisgenoten uit Finland, Myanmar, Bulgarije, Nigeria, Italië en Zuid-Korea.

De maaltijden waren bijvoorbeeld verschillend voor iedereen. Mijn huisgenoot uit Myanmar at grote maaltijden, vaak rijst en varkensvlees met eieren, zelfs in de vroege ochtend. Terwijl ik mijn broodje Venz hagelslag at vroeg ik haar of ze niet misselijk werd van vlees in de ochtend. Ze kaatste de vraag terug en vroeg of ik niet misselijk werd van chocola in de ochtend en toen lagen we dubbel van het lachen.

Er is geen verkeerde of juiste manier om een maaltijd te eten; er is geen verkeerde of juiste cultuur en ik denk dat dat de schoonheid is van internationale ervaringen.

Lees meer stories over