Jezelf in het diepe gooien: stage in China

Met een veel te zware koffer begon Yile’s stage in Shanghai, waar alles opeens anders was. En dat zorgde voor een grote persoonlijke groei.
Geschreven door Yile
Shanghai, China
Lees de student story van Yile in Shanghai

Begin 2019, moest ik opzoek gaan naar een stageplek voor mijn studie. Ik wist zeker dat ik dit in het buitenland wilde doen. Nu alleen even kiezen waar ik heen wil… New York of Shanghai misschien? New York was altijd al een droom van mij geweest, maar na wat research besloot ik voor een van mijn favoriete steden te gaan…Shanghai!

"In Shanghai maakte ik vrienden voor het leven!"

Ik was er al eens eerder geweest met familie, en de stad had zo’n goede impressie op mij achtergelaten, dus ik wist zeker dat ik mij daar thuis zou kunnen voelen.

Voorbereiding

Oké, nu heb ik dus besloten voor Shanghai, maar het hoe ga ik daar in hemelsnaam een stage vinden met mijn gebrekkige Chinees? Ik had mijn stageplannen besproken met een vriendinnetje en zij kende iemand die bij Hutong School werkte. Ik heb hierna gelijk mijn research gedaan naar het bedrijf en die persoon meteen een bericht op LinkedIn gestuurd.

Na wat gesprekken had ik besloten om via dit bedrijf mijn stage te zoeken. Hutong School is een stagebureau die studenten helpt met het regelen van een stageplek, accommodatie en een taalcursus. Dit kost natuurlijk wel iets meer dan wanneer je zelf een kamer zoekt maar uiteindelijk was ik heel blij met mijn keuze, want dit scheelde voor mij veel stress en gedoe.

De eerste week

Zo gezegd, zo gedaan! Een aantal maanden later stond ik dan eindelijk in Shanghai met mijn véél te zware koffer, en kon mijn avontuur beginnen. De eerste week was natuurlijk een beetje wennen, want ik kende niemand in Shanghai en het was een totaal nieuwe omgeving.

Echter duurde het niet lang voordat ik vrienden had gemaakt. Hutong School organiseerde elke week een aantal activiteiten, waardoor ik superveel mensen had leren kennen. Het zal je trouwens verassen hoeveel Nederlanders er in Shanghai rondlopen haha!

Ook moest ik een bankrekening openen en een simkaart kopen (Hutong School ondersteunt je hierbij). Sommige banken nemen trouwens geen buitenlandse studenten aan voor korte periodes, dus het kan zijn dat de zoektocht wat langer duurt. Maar er gaat echt een hele nieuwe wereld voor je open, wanneer je dit geregeld hebt!

In Shanghai (eigenlijk ook de rest van China), kan je alles regelen met je telefoon. Zo kan je heel gemakkelijk taxi’s, eten en andere dingen bestellen met 1 klik op je telefoon. Er loopt bijna niemand rond met cash, want je betaalt overal met je telefoon, via Alipay of WeChat Pay.

Oh ja, WeChat is trouwens de all-in-one app die iedereen in China gebruikt. Het is een soort WhatsApp, Facebook, Thuisbezorgd en online bankieren in één!

Leven in China

Het leven in Shanghai is een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo kookte ik eigenlijk bijna nooit thuis en ging ik vaak uit eten!

Als ontbijt kocht ik vaak snel een jiangbing (soort hartige flensje) beneden bij mij op werk, of kocht ik een baozi (bun) bij de convenience store. Tijdens de lunch ging ik vaak met een de andere stagiaires of collega’s ergens lunchen (ik mis mijn favo sushi tentje waar je een combideal van sushi en udon noodles kon krijgen voor 6 euro/45rmb).

Naast het lekkere eten, was er in Shanghai ook altijd wat te doen. Zo ging ik bijna elk weekend uit bij verschillende clubs. Wat ik super chill vond is dat je in Shanghai bijna overal gratis binnen komt + gratis drankjes krijgt met een promoter (scheelt weer wat geld)!

Daarnaast heb ik ook andere steden bezocht in het weekend en ben ik naar het concert van Troye Sivan geweest. Een van mijn favoriete tripjes was een weekend in Huangshan (Yellow Mountains).

Waarom naar het buitenland?

Na 5 maanden in Shanghai was het tijd om naar huis te gaan. Wat een té gekke tijd heb ik hier gehad! Ik ben zoveel gegroeid als persoon en ik heb vrienden voor het leven gemaakt. Dit is echt een ervaring die ik voor altijd zal koesteren.

Ik zou het ook zeker iedereen aanraden om minstens een keer in je leven voor een langere tijd in het buitenland te wonen. Jezelf in het diepe gooien en alles op je af laten komen

Lees meer stories over