Met een Marco Polobeurs naar Canada

Lisa deed een uitwisseling American Studies in Canada dankzij de Marco Polobeurs, haar spaargeld en hulp van haar ouders.
Geschreven door Lisa
Montréal, Canada
Lees het verhaal van Lisa in Montréal

Mijn opleiding had een aantal partneruniversiteiten in de Verenigde Staten en 2 in Canada. Ik kon 1 voorkeur opgeven, en aan de hand hiervan, de motivatiebrief, en mijn eerder gevolgde keuzevakken werd ik geplaatst bij Concordia University in Montréal.

“Mijn semester in het buitenland was echt een ervaring die ik niet had willen missen. Je bent heel erg op jezelf aangewezen, maar je hebt zeker de mogelijkheid om je te omringen met nieuwe mensen.”

Voorbereidingen

Via mijn opleiding moest ik me 8 maanden van tevoren aanmelden voor de uitwisseling. Nadat ik was geplaatst bij een partneruniversiteit, moest ik me inschrijven bij die universiteit. Hier komt een hoop administratieve rompslomp bij kijken.

Nadat ik officieel was aangenomen, begon ik ongeveer 3 maanden voor vertrek met de echte voorbereidingen: het regelen van financiële zaken zoals een beurs aanvragen, het afsluiten van een zorgverzekering bij mijn partneruniversiteit, het plannen van reisjes inclusief het regelen van toeristenvisa, het zoeken van een onderhuurder voor mijn kamer in Groningen, en natuurlijk het zoeken van een kamer in Montréal.

Aangezien ik, in tegenstelling tot veel van mijn studiegenoten die naar de Verenigde Staten gingen, naar Canada mocht, hoefde ik geen visum te regelen. Toch waren er een hoop andere voorbereidingen. Alhoewel ik alles in principe zelf moest regelen, kon ik terecht bij het mobility office van mijn universiteit met vragen over het proces.

Ik had ook het geluk dat ik een medestudente kende die het jaar voor mij naar dezelfde universiteit was geweest. Bij haar kon ik terecht met praktische vragen.

Financiering

Via de Rijksuniversiteit kon ik de Marco Polo beurs krijgen. Dit is een beurs voor studenten die buiten Europa op uitwisseling gaan, en staat qua bedrag ongeveer gelijk aan een beurs van Erasmus+. Ook ontving ik maandelijks uitwonende studiefinanciering en de OV-vergoeding buitenland.

Doordat ik de beurs had opgedeeld in 4 maanden, had ik een aardig bedrag om per maand te besteden aan mijn levensonderhoud. Gelukkig kon ik ook op een financiële bijdrage van mijn ouders rekenen. Daarnaast heb ik van tevoren geld gespaard, en gebruikte ik mijn spaarrekening voor mijn favoriete activiteit: reizen.

Huisvesting

Ik had verwacht dat het moeilijk zou zijn om een kamer te vinden, maar ik heb er vrijwel meteen een bemachtigd. Dat lukte via Airbnb bij een Nederlandse vrouw en haar Amerikaanse vriend, in een hippe buurt ongeveer 30 minuten van de universiteit vandaan met de metro.

De partneruniversiteit bood wel een aantal kamers op een campus, maar dit waren er maar weinig. Bovendien leek het mij veel leuker om me onder te dompelen in de cultuur van de stad zelf, en niet op een internationale campus.

Airbnb was het perfecte alternatief voor mij. Je hebt er veel zekerheid, maar besef wel dat het iets duurder kan uitvallen dan andere opties!

Leven in Canada

Mijn semester in het buitenland was echt een ervaring die ik niet had willen missen. Je bent heel erg op jezelf aangewezen, maar je hebt zeker de mogelijkheid om je te omringen met nieuwe mensen.

Vrienden maken ging redelijk makkelijk, omdat er veel activiteiten werden georganiseerd voor uitwisselingsstudenten. Hierdoor had ik wel voornamelijk vrienden die er ook slechts voor een semester waren. Ik heb twee Canadese vrienden gemaakt, en voor de rest kwam iedereen van over de hele wereld. Met een aantal van deze vrienden heb ik regelmatig reisjes gemaakt binnen Canada, en ook naar de Verenigde Staten.

Naast activiteiten buiten mijn studie heb ik ook veel tijd besteed aan de studie zelf. Ik vond de vakken die ik had gekozen enorm interessant. Dat is tenslotte eigenlijk de reden dat je in het buitenland zit!

Wel kan ik het erg aanraden om activiteiten te zoeken buiten je studie. Ik heb zelf vrijwilligerswerk gedaan bij een soepkeuken, en hier heb ik ontzettend veel leuke mensen ontmoet en veel interessante gesprekken gehad.

Tips

  1. Als je naar het buitenland gaat, moet je je er niet op verkijken hoeveel tijd en energie je kwijt bent aan de voorbereiding. Ik heb een paar keer overwogen om bij de pakken te gaan neerzitten, omdat ik bijvoorbeeld een berg papierwerk voor me zag liggen.
  2. Als je het echter stap voor stap aanpakt en op tijd begint, kan er uiteindelijk niet veel mis gaan. Gebruik hiervoor vooral handige tools als de checklist van WilWeg.
  3. Ook zou ik willen meegeven dat je niet te veel op de centen moet letten, vooral wanneer het op reizen aankomt. Je verblijft in een nieuwe omgeving waar veel te ontdekken is. Je kunt vanaf die locatie makkelijk andere plekken bezoeken, dus pak die bus, die trein, of dat vliegtuig!

Waarom naar het buitenland?

Het is de perfecte kans om niet alleen de cultuur van je gastland te leren kennen, maar ook de culturen van alle andere mensen die je ontmoet. Dit zijn ook waardevolle contacten die je wellicht jaren later nog zult spreken. Bovendien heb je bij terugkomst gelijk een lijst met landen die je kunt gaan bezoeken!

Een van mijn goede vriendinnen uit Montréal, met wie ik nog dagelijks contact heb, is me in Amsterdam komen opzoeken, omdat haar broer een semester in Kopenhagen ging studeren. Zo zie je maar hoe snel je elkaar weer kunt zien!

Lees meer stories over