Met een Sino-Dutch Scholarship naar Beijing

Vanuit haar studie Chinastudies was het logisch dat Rosaline een tijdje lang naar het Aziatische land zou gaan. Maar uiteindelijk bracht deze ervaring haar veel meer dan alleen de credits voor haar studie.
Geschreven door Rosaline
Beijing, China
Lees het verhaal van Rosaline in Bejing

Omdat ik de BA Chinastudies heb gevolgd, was het een logische keus om na mijn bachelor een jaar in China Mandarijn te studeren aan de universiteit. Zo kon ik niet alleen mijn taalvaardigheid verbeteren, maar ook het land langere tijd van dichtbij meemaken.

"Zelfs tijdens hele saaie momenten, bijvoorbeeld het wachten in de rij, maakte ik nieuwe vrienden."

Voorbereiding

Vanuit de universiteit kregen we voorlichting over de Sino-Dutch Scholarship van Nuffic. Ik wist dat studiegenoten die mij voor waren gegaan ook deze beurs hadden aangevraagd en besloot me aan te melden. De aanvraag duurde enkele maanden, maar gelukkig kreeg ik de beurs!

Via deze beurs werd ook mijn inschrijving bij de universiteit en mijn verblijf geregeld. Daar hoefde ik mij dus geen zorgen over te maken. Nu kon ik me op praktische zaken richten, zoals een visum aanvragen, een buitenlandverzekering afsluiten, en mijn kamer onderhuren.

Financiering

Door de Sino-Dutch Scholarship aan te vragen bij Nuffic. Deze beurs heeft een Nederlands deel dat bestaat uit een tegemoetkoming (in mijn jaar €3.000) voor je vliegticket, inentingen, visum, etc. Daarnaast is er een Chinees deel, dat bestaat uit het volledige collegegeld, huisvesting, een (minimale) zorgverzekering en een maandelijkse bijdrage om van te leven.

In de eerste maand maakte ik wat extra kosten omdat je dingen zoals een bankrekening en een telefoonabonnement moet afsluiten, maar voor de rest kon ik hier makkelijk van rondkomen. Reizen moest ik natuurlijk wel zelf betalen, hiervoor had ik gespaard van tevoren.

De eerste week

De eerste week bestond vooral uit zaken regelen, zoals je inschrijving bij de universiteit en het openen van een bankrekening. Iedereen moest dit tegelijkertijd doen, dus je kan je de wachtrijen wel voorstellen! Tijdens het wachten heb ik gelukkig veel vrienden gemaakt. Samen kom je overal uit en dan is die hectische week zo voorbij.

Leven in China

Het leukste vond ik de onbegrensde mogelijkheden die ik had in Beijing: ik kon vrienden maken van over de hele wereld, leerde nieuwe culturen kennen en ontdekte elke dag weer nieuwe plekken en activiteiten. Zo gaf ik de ene dag Nederlandse les aan een groep Chinezen en stond ik de andere dag op een rooftop bar bij de Houhai meren. Alles was een avontuur!

Natuurlijk was het niet altijd even makkelijk. Toen mijn telefoon kapot ging, was dat wel even lastig. Dat klinkt gek, maar in China ben je veel afhankelijker van je telefoon dan in Nederland: het is je portemonnee (soms kón je niet eens met contant geld betalen), huiswerk, mededelingen en soms zelfs volledige lessen gingen via je telefoon en mijn fietsabonnement was eraan gekoppeld. Gelukkig kreeg ik veel hulp van vrienden en was mijn mobiel snel weer gerepareerd. Ik heb wel meteen een reservetelefoon gekocht!

Tips

  • leer de taal, dat wordt erg gewaardeerd en het brengt je verder dan waar je als international komt;
  • durf contact te leggen met locals. Wees niet bang om op iemand af te stappen en geef niet op als het niet meteen lukt. Soms ging ik in de kantine gewoon naast Chinezen zitten om een gesprek aan te knopen. Dat is natuurlijk makkelijker als je de taal spreekt, maar ook als je dat niet kan willen Chinese studenten graag je ‘taalbuddy’ worden om Engels te oefenen. Ik bel nog elke week met mijn Chinese vriendin, hét bewijs dat zulke vriendschappen blijvend kunnen zijn;
  • sta open voor een nieuwe cultuur en probeer verschillen in gebruiken of ideeën te begrijpen;
  • doe zo veel mogelijk mee met het dagelijks leven om je snel thuis te voelen;
  • de eerste paar weken kunnen hectisch zijn. Maar bedenk: die periode is zo voorbij!

Waarom een buitenlandervaring?

Tijdens mijn buitenlandervaring heb ik veel geleerd, in de lessen, maar juist ook daarbuiten. Veel kennis over andere landen haal je niet uit boeken of de media, maar leer je simpelweg alleen door in het land te zijn.

Daarnaast heb ik veel geleerd over landen van andere internationals. En gek genoeg leer je zo ook weer over de Nederlandse cultuur, omdat je je pas echt Nederlands voelt als je ergens anders bent!

Op persoonlijk vlak heb ik geleerd zelfstandig te worden in een totaal onbekende omgeving. Als je problemen tegenkomt, merk je ineens hoe ver je van huis bent, maar juist daar kan je de meeste lessen uit trekken. Je leert over andere landen en culturen en verruimt zo je blik op de wereld. Je krijgt bijvoorbeeld nieuwe perspectieven op dingen die voor jou heel normaal lijken.

Daarnaast leer je op eigen benen staan in een ander land, met andere regels en gewoonten. Maar vooral: je leert nieuwe plekken en mensen kennen en maakt bijzondere dingen mee die je in Nederland niet snel zal tegenkomen.

Lees meer stories over