Minor in Ierland vol verrassingen

Ondanks de pandemie bleef Hanna positief en schreef zich in voor een minor in Dublin.
Geschreven door Hanna
Dublin, Ierland

In het derde jaar van mijn studie Medisch Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken was er wegens de epidemie nog geen goed vooruitzicht om een minor in het buitenland te doen. Toch ben ik in gesprek gegaan met mijn docenten en heb me ingeschreven voor een minor in Dublin.

"Ik wil je aanmoedigen om zoveel mogelijk te sparen voor je buitenlandse minor. Je wilt niet reisjes missen omdat je niet genoeg geld had of niet kon betalen voor je vereniging."

Voorbereiding

Toen we uiteindelijk 6 maanden vóór onze minor begon een soort van groen licht kregen, ben ik zo snel mogelijk begonnen met plannen. De partneruniversiteit mailen, beurs van Erasmus+ regelen en verblijf vinden, terwijl ik ook nog stage had. Het kost veel tijd om alles te regelen en ook veel geduld. Er waren namelijk veel zaken waar je soms weken of maanden op moest wachten totdat je een antwoord kreeg.

Financiering

Ik wil je aanmoedigen om zoveel mogelijk te sparen voor je buitenlandse minor. Je wilt niet reisjes missen omdat je niet genoeg geld had of niet kon betalen voor je vereniging. Doe onderzoek naar je stad waar je naartoe gaat, maar ook naar de steden eromheen. Bekijk ook waar je kan besparen in je voorbereiding. Ik had namelijk vaccinatie en testen nodig om mijn stage te lopen tijdens mijn minor. Ik heb veel testen gratis kunnen laten doen door mijn werk. Ook kan je via DUO je studenten-ov omzetten in een vergoeding.

Huisvesting

Mijn minor duurde maar 3 maanden dus het was lastig om woonruimte te vinden. De meeste accommodaties wilden minimaal 6 maanden. Gelukkig was er op het laatste moment een kamer beschikbaar in de buurt van waar ik stage zou lopen. Wel was het een gedeelde kamer en ik mocht van tevoren niet weten met wie ik een kamer zou delen.

Ik woonde in een huis voor internationaal studenten. Ik heb in 3 maanden tijd 11 huisgenoten gehad, maar gelukkig maar één kamergenoot. Ik was erg blij om een kamer met haar te delen, soms was het wel fijn om niet alleen te zijn.

Daarbij moet ik wel zeggen dat communicatie met mijn huisbaas lastig was. Het was een oud huis waar veel reparaties gedaan moesten worden en soms kwam dit uit eigen zak. Gelukkig had ik daar in mijn voorbereiding rekening mee gehouden.

Leven in Ierland

Ierland staat bekend om haar Ierse pubs Dat is heel wat anders dan een Nederlandse kroeg. De pub zit vol met jong en oud en er is meestal live muziek en een goede Guinness (Iers bier). In de stad was er altijd wat te beleven, zelfs doordeweeks tot ‘s avond laat. Dublin is een internationale stad dus je kon altijd wel wat leren over een ander land.

Ik had het nooit kunnen doen zonder mijn klasgenoot. Het was erg fijn om hem erbij te hebben. We leerden ook 3 Belgische studenten kennen waarmee we veel trips hebben gemaakt. Tijdens de stage werkte ik in een van de grootste ziekenhuizen van Dublin waar ik samen met 14 andere studenten stageliepen op de Radiologie.

Tips

Blijf niet alleen in je huisje zitten met een paar klasgenoten. Word lid van een studentenvereniging en maak vrienden met de mensen die er wonen. Je leert veel meer over de cultuur en over de lokale plekken die minder toeristisch zijn. Dan wanneer je wilt bezoeken heb je misschien een leuk verblijf.

Heb plezier tijdens het studeren! Je hoeft niet alles alleen te doen, er zijn er genoeg die het ook lastig vinden. Als groep leerden we samen voor de toetsen door samenvattingen uit te wisselen en uitleg te geven over onderwerpen die we wel snapten. We deden veel opdrachten in groepsverband. Dat maakte het makkelijker om niet te grote werkdruk te hebben. Het was fijn soms steun te vinden bij elkaar.

Lees meer stories over