Na je eindexamen een high school year in de VS

Even een jaar er tussenuit en een compleet andere cultuur leren kennen, dat leek Nikki wel een goed idee. Niet omdat ze nog niet wist wat ze wilde studeren, maar juist omdat ze eerst iets anders van de wereld wilde zien voordat ze begon aan haar studie.
Geschreven door Nikki
Checotah, Verenigde Staten
Lees het verhaal van Nikki in Checotah

Tijdens mijn eindexamenjaar van de middelbare school besloot ik om een tussenjaar te nemen. Niet omdat ik nog niet wist wat ik wilde studeren maar juist omdat ik iets van de wereld wilde zien en meer specifiek iets wilde leren van een andere cultuur.

"Een jaar is lang en het is echt niet altijd lang leve de lol. Amerika heeft namelijk een heel andere cultuur waar je je echt aan moet leren aanpassen."

Met deze wens besloot ik om op high school exchange year te gaan naar Amerika. Zo’n high school jaar duurt 10 maanden en je woont gedurende die periode in een Amerikaanse familie. Een flinke uitdaging, maar ik wist zeker dat ik dit wilde, want dit was dé manier om het echte Amerika te leren kennen.

Voorbereiding

Via de organisatie EF besloot ik mij hiervoor aan te melden en daardoor kon de voorbereidingsprocedure beginnen. Juist, een hele procedure. Maar een jaar naar Amerika gaan is natuurlijk niet niks en daarom wil je niet alleen goed voorbereid zijn maar je wilt ook bij de juiste familie geplaatst worden.

De voorbereiding van een jaar Amerika begint bij heel veel documenten invullen, voornamelijk over wie jij bent, wat je graag doet in je vrije tijd en wat je hobby's zijn.

Voordat ik hieraan begon wist ik natuurlijk goed dat ik niet kon kiezen waar in Amerika ik geplaatst ging worden. Mensen denken al snel aan Florida of California maar de meeste studenten komen in veel minder bekende staten en dorpen terecht.

Een aantal maanden later kreeg ik een telefoontje dat ik was geplaatst in een gastgezin in Checotah, Oklahoma. Letterlijk the middle of nowhere! Ik was blij, heel blij zelfs, want er was een familie in Amerika die mij had gekozen om bij hen te komen wonen. Wat het nog mooier maakte is dat ik samen met een meisje uit Spanje was geplaatst. Dit heet een double placement.

Nu kon het aftellen echt gaan beginnen! Al snel ging ik alles over Oklahoma en Checotah in het specifiek opzoeken. Voor de nieuwsgierige lezer, Oklahoma ligt boven de staat Texas en de beroemde zangeres Carrie Underwood komt uit Checotah!

Financiën

Mijn ouders hebben mij heel erg gesteund om dit avontuur aan te gaan. Zij zagen dit niet alleen als een enorme ervaring maar ook als een kans om mijn Engels te gaan verbeteren, zij hebben mij daarom financieel bijgestaan tijdens dit tussenjaar. Het is geen goedkope ervaring, maar je betaalt puur voor je reis ernaartoe en de trainingen en hulp die je krijgt van EF.

Het gastgezin waar je terecht komt doet dit helemaal gratis, ja hier moest ik ook even aan wennen, maar dit geeft aan dat zij het zelf ook echt doen omdat ze er plezier in hebben! Na heel veel trainingen en bijeenkomsten met de organisatie EF was het in de zomer van 2016 dan eindelijk zover, tijd om naar Amerika te vertrekken!

Mijn avontuur begon met de welcome days in New York. Tijdens deze dagen zit je samen met andere internationale studenten op een campus en krijg je trainingen om je alvast voor te bereiden op je tussenjaar. Op deze manier kun je alvast wennen aan het Engels en acclimatiseren in het land. Na dit weekend vertrok ik samen met de Spaanse student naar ons gezin in Oklahoma.

De eerste week

Daar eenmaal aangekomen voelde het eigenlijk gelijk al als thuisgekomen. Het gezin bestond uit een vader, moeder en drie kinderen die allemaal al ergens in de 20 waren. We speelden de eerste avonden veel spelletjes en leerden elkaar zo al best wel snel kennen.

Natuurlijk moest ik heel erg wennen aan deze nieuwe situatie en dat heeft mij ook best wel wat tijd gekost. Iedereen droomt er misschien wel van om in Amerika te wonen, maar de realiteit was wel een stuk pittiger dan ik had verwacht.

Na een week ‘wennen’ in mijn gastgezin was het tijd om te beginnen aan school. De school waar ik heenging was Checotah High School, deze school was relatief klein maar dat maakte het juist extra leuk. Na dag 1 wist iedereen op school dat mijn Spaanse medestudent en ik nieuw waren en dat vonden ze maar al te interessant.

Ik denk dat ik wel honderd keer de vraag heb gehad waar ik vandaan kwam en waar dat dan precies ligt en of we nog klompen droegen in Nederland! Ja ja, die vooroordelen bestaan dus echt!

Om mij extra in te burgeren in de Amerikaanse cultuur besloot ik om me bij het basketbalteam aan te sluiten, een goede kans om veel mensen te leren kennen. Nee, niet echt mijn sport maar wel een megaleuke ervaring!

Mooiste herinneringen

De hoogtepunten tijdens mijn jaar in Amerika waren zeker wel Halloween, Kerst, vakanties naar Texas en een roadtrip met EF studenten door Californië, Nevada en Arizona! Tijdens dit jaar heb ik zoveel nieuwe vriendschappen gemaakt en kan ik echt zeggen dat ik door mijn gastgezin er een tweede familie bij heb gekregen.

Ook mijn medestudente uit Spanje spreek ik nog wekelijks en haar heb ik dan ook al bezocht in San-Sebastian, Spanje. Verder is mijn Engels enorm gegroeid tijdens dit jaar, iets waar ik nog steeds profijt van heb.

Waarom naar het buitenland?

Een high school jaar zou ik aan iedereen aanraden, maar het is ontzettend belangrijk om je goed te realiseren waar je aan begint. Een jaar is lang en het is echt niet altijd lang leve de lol. Amerika heeft namelijk een heel andere cultuur waar je je echt aan moet leren aanpassen. Dit heeft mij zelf ook wat tijd gekost maar uiteindelijk is dat het helemaal waard!

Het is een jaar waar je jezelf zo goed gaat leren kennen, je Engels enorm gaat verbeteren, vriendschappen maakt voor het leven en de echte cultuur van Amerika leert kennen!

Lees meer stories over