Op avontuur op een geweldig eiland: stage op Tenerife

Tijdens haar eindexamenjaar besloot Kirsty haar droom te volgen om stage te gaan lopen in het buitenland. Zo kwam ze op Tenerife. Een avontuur om nooit meer te vergeten!
Geschreven door Kirsty
Santa Cruz de Tenerife, Spanje

Als voorbereiding voor mijn buitenlandse stage ben ik als eerste naar een voorlichtingsbijeenkomst van school gegaan.

''Ik heb erg moeten wennen aan mijn leven op Tenerife, maar door mijn stagebegeleider en mijn collega’s werd het uiteindelijk echt een tweede thuis; ik voelde me er heel erg op mijn plek.''

Voorbereiding

Dankzij een van mijn leraren viel mijn keuze op Tenerife. Via deze leraar werd ik in contact gebracht met mijn begeleider in het buitenland. Samen met hen heb ik een Engelse mail geschreven en deze vervolgens verstuurd naar twee verschillende stageplekken: Loro Parque en Jungle Park. Uiteindelijk is Jungle Park mijn stageplaats geworden.

Samen met mijn ouders heb ik een appartement gevonden in Chayofa. Het was een erg leuk appartement wat erg dichtbij mijn stageplek lag! Een paar dagen voordat mijn stage begon arriveerde ik op Tenerife, de plek die de komende drie maanden mijn nieuwe thuis zou worden.

Financiering

Voor mijn buitenlandstage heb ik vooral mijn spaargeld gebruikt, maar kreeg ik ook een kleine toelage van Erasmus+. Het appartement was mijn grootste kostenpost en daarvoor heb ik deze toelage grotendeels gebruikt. Voor de overige uitgaven zoals de dagelijkse boodschappen, uitstapjes en andere kosten heb ik mijn spaargeld gebruikt.

Eerste week

Eenmaal aangekomen op Tenerife vond ik het toch wel spannend aangezien deze plek mijn thuis zou worden voor de komende drie maanden. Gelukkig had ik erg veel steun van mijn ouders. We reisden samen naar Tenerife en ze bleven de eerste week bij me.

In die week heb ik veel mooie plekken gezien waaronder de vulkaan de Teide. In de omgeving waar ik woonde waren een paar leuke restaurantjes waarvan één mijn favoriet waarbij ik uiteindelijk vaste gast was.

Tijdens mijn stage bij Jungle Park zat ik bij team verzorgers van de zeeleeuwen en de pinguïns. Naarmate de weken vorderde werd mijn stage alleen maar leuker.

Mijn collega’s van het verzorgingsteam waren geweldige mensen. Ik heb heel veel van hen geleerd. Van meehelpen met het verzorgen en voeren van de dieren naar meehelpen bij de trainingen en shows. In mijn vrije uurtjes heb ik in die eerste week samen met mijn ouders Tenerife proberen te verkennen.

Leven op Tenerife

Ik heb erg moeten wennen aan mijn leven op Tenerife, maar door mijn stagebegeleider en mijn collega’s werd het uiteindelijk echt een tweede thuis; ik voelde me er heel erg op mijn plek. Samen deden we veel! Op stap, samen shoppen en we vierden samen verjaardagen.

Ook gingen we samen naar andere dierentuinen en gingen zij met mij mee naar een dierenarts, waarover later meer. Deze mensen zijn een soort van tweede familie voor me geworden die ik nog steeds heel erg mis.

Gelukkig spreken de meeste mensen op Tenerife Engels en het openbaar vervoer is er prima geregeld. Wel erg moeten wennen dat ze daar tegen 13:00 uur al een warme maaltijd eten en veel gerechten waren mij onbekend waren. Maar ach, dat wende ook snel en uiteindelijk is het proberen van iets nieuws ook wel leuk.

Tijdens mijn stageperiode heb ik een kleine kitten gered en hem meegenomen naar mijn appartement. In het begin ben ik een aantal keer met hem naar de dierenarts gegaan. Het kleine spook heeft mijn wereld compleet op zijn kop gezet en het maakte mijn tijd daar natuurlijk nog gezelliger. Na de stageperiode is hij mee gegaan naar huis en is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige kat.

Tips

  • Begin ruim op tijd met het opzij zetten van geld
  • Regel je huisvesting op tijd zodat je niet in tijdnood komt
  • Kijk ook altijd naar de ligging van je huisvesting ten opzichte van je stageplek.

Waarom naar het buitenland

Een stage in het buitenland kan ik iedereen aanraden. Het is goed voor je ontwikkeling maar denk er goed over na, praat er veelvuldig over met ouders, leraren en vrienden en realiseer je goed waar je aan begint. Zo’n lange tijd thuis weg zijn leert je op eigen benen staan, maar is zeker niet gemakkelijk. Mijn stage in het buitenland heeft mij zelfstandiger gemaakt.

Het heeft mij laten zien hoe het is om alles zelf te moeten doen en overal zelf voor te moeten zorgen, want ondanks alle hulp stond ik er toch alleen voor en moest ik zelf mijn keuzes maken. Ook heeft het mijn Engels verbeterd omdat ik daar alleen maar Engels kón spreken.

Ik heb een prachtige tijd gehad op Tenerife die ik nooit meer zal vergeten en ik zal zeker nog eens teruggaan!

Lees meer stories over