Op (studie)avontuur: met Erasmus+ naar Italië

Een ervaring met eindeloze mogelijkheden en veel vrijheden, Lara kijkt met heel veel plezier terug op haar Erasmus+ uitwisseling in het mooie Padua in Italië.
Geschreven door Lara
Padua, Italië
Lees het verhaal van Lara in Padua

Het allerleukste aan mijn tijd in Italië vond ik de vrijheid: nauwelijks verplichtingen en eindeloos veel mogelijkheden. Elk weekend, of zelfs elke avond, kon een nieuw avontuur worden!

“Op het moment dat je vertrekt weet je niet wat je te wachten staat, wat zowel zorgt voor spanning als nieuwsgierigheid.”

Voorbereiding

Veel mensen vinden het spannend om in het buitenland te gaan studeren, in een stad die je niet kent, tussen nieuwe mensen en met een vreemde taal om je heen. Op het moment dat je vertrekt weet je niet wat je te wachten staat, wat zowel zorgt voor spanning als nieuwsgierigheid.

Dit was ook precies hoe ik mij voelde toen ik in mijn eentje de douane doorliep om op het vliegtuig te stappen naar Italië. Ik wilde iets compleet nieuws, en dat kreeg ik!

Gelukkig had ik me voor vertrek goed voorbereid: al het papierwerk op orde (onderschat dit niet!), een kamer gevonden en een snel telefoontje met mijn verzekering of er aanpassingen nodig waren. Mijn buitenlandavontuur heb ik gefinancierd door middel van een Erasmus+ beurs en mijn lening bij DUO, die je ook kunt blijven ontvangen tijdens studeren in het buitenland.

De eerste week

Op het moment dat ik aankwam in het appartement waar ik via Facebook een kamer had gevonden, kwamen mijn Spaanse huisgenote en haar vriend me tegemoet lopen om mij te helpen met mijn koffers. Als koelbloedige Nederlander stak ik mijn hand uit om mezelf voor te stellen. Mijn hand werd echter genegeerd en ik werd begroet met 2 zoenen.

Dit is wat ik zo leuk vind aan in het buitenland wonen: je komt erachter dat dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn voor anderen helemaal niet zo normaal zijn.

In mijn eerste week bracht ik vooral veel tijd door met mijn kamergenootje, die toevallig ook Nederlands was! Ook heb ik veel door de stad gewandeld om deze te leren kennen en uit te vinden waar bijvoorbeeld de universiteitsgebouwen waren. Het was even wennen, maar ik heb me geen moment alleen gevoeld.

Tijdens mijn eerste week was er ook de 'ESN Welcome Week' waar ik in aanraking kwam met nog veel meer culturen en mensen leerde kennen waar ik de daaropvolgende maanden mee zou feesten, reizen en zelfs in de bibliotheek studeren. Doordat ik mijn vers gemaakte vrienden overal in het kleine centrum van Padua tegenkwam voelde ik mij er snel thuis.

Leuke én leerzame momenten

Wat ik lastig vond is dat ik bij terugkomst in Nederland een stage wilde gaan doen en daarom vanuit Italië online moest solliciteren. Maar wat misschien nog wel lastiger was, was de overgang van het leven als Erasmus+ student naar een fulltime baan bij terugkomst!

Naast een leuke ervaring was mijn exchange ook een hele leerzame ervaring. Mijn grootste voornemen toen ik naar Italië vertrok was om minder te studeren en meer te genieten, dit is gelukt! Doordat ik om moest gaan met de Italiaanse chaos leerde ik om mij minder druk te maken en volop te genieten. Hierdoor ben ik zelfverzekerder geworden, zeg ik vaker ja, en weet ik beter wat ik wil.

Waarom naar het buitenland?

Het is het dubbel en dwars waard om uit je comfort zone te stappen en het avontuur aan te gaan! Mijn grootste tip is, probeer je tijdens je tijd in het buitenland te focussen op de plek waar je op dat moment bent, dus de mensen die je daar leert kennen en de dingen die je daar kunt beleven. Je leven in Nederland loopt niet weg en je tijd in het buitenland is beperkt!

Dit was voor mij een reden om relatief weinig familie en vrienden vanuit Nederland te ontvangen en om juist dingen te ondernemen met vrienden die ik in Padua gemaakt had, daar heb ik geen moment spijt van gehad!

Lees meer stories over