Stage in Antwerpen: Danilla ging de uitdaging aan

Danilla is net 18 als ze de kans krijgt om een half jaar stage te lopen in Antwerpen. Ze gaat de uitdaging aan en leert zichzelf beter kennen.
Geschreven door Danilla
Antwerpen, België

Net 18 en dan de uitdaging aangaan om voor zes maanden een stage in het buitenland te gaan doen. Dat is precies wat ik gedaan heb. Alleen was de grote vraag wordt het Parijs of toch Antwerpen? Ik heb voor Antwerpen gekozen en vertel jullie alles over mijn periode, waarin je jezelf zoveel beter leert kennen.

"Ik moedig iedereen aan om een buitenlandervaring aan te gaan. Het is een unieke kans!"

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is een must. Ik zocht een stage op www.stagemarkt.nl en vond Hotel Pilar in Antwerpen Zuid. Twee weken later ging ik op bezoek in Antwerpen en had een heel erg fijn gesprek waarbij ik meteen al een indruk kreeg van de locatie. Ik ben de stad gaan ontdekken en kreeg veel tips over het vinden van huisvesting.

Via Facebook-groepen vond ik verschillende appartementen. Drie weken later had ik acht bezichtigingen geregeld, waarbij de tweede meteen raak was. Actief blijven op sociale media is dus echt heel erg handig voor de voorbereiding.

Toen kon het avontuur gaan beginnen!

Financiering

Via mijn school kreeg ik een beurs van Erasmus+. Dit is een beurs voor studenten die de stap naar een buitenland avontuur aangaan. Het bedrag hangt af van de locatie en de tijd dat je weg bent.

Ook kreeg ik per maand een stagevergoeding en die gebruikte ik voor in mijn vrije tijd. Ik had altijd nog mijn buffer, mijn spaarrekening, maar omdat ik alles prima geregeld had, had ik die nauwelijks nodig. Als je blijft genieten, maar ook goed op je financiën blijft letten, dan komt het allemaal goed!

De eerste week

Daar ging ik dan, ik liet alles achter en verhuisde naar mijn appartement daar. Natuurlijk was het heel erg wennen de eerste week, voor het eerst op mezelf, een nieuwe stad en er zelf het beste van maken.

Dit duurde niet lang, omdat mijn stage erg sociaal was en ik veel met gasten in contact was. Ook waren mijn collega’s echt super en deden we veel leuke dingen samen. Er waren nog drie andere stagiairs waarmee ik het heel goed kon vinden. Met een van hen heb ik veel samen gedaan en we hebben elkaar door de moeilijke momenten gesleept. Want het is niet altijd even makkelijk, maar hier word je alleen maar sterker van.

Leven in het buitenland

Je komt zoveel nieuwe dingen tegen, waarmee je moet leren omgaan. Zeker in de eerste paar weken kom je jezelf tegen. Alles is nieuw en je moet het allemaal zelf doen. Maar je leert hiermee om te gaan en dat zorgt ervoor dat je ontzettend gaat groeien in je persoonlijke ontwikkeling.

Ik werkte vaak in de avond, dus ‘s morgens ging ik meestal naar mijn favoriete koffietentje om goed wakker te worden met wat oats erbij. En ja, boodschappen deed ik gewoon bij de Albert Heijn. Verder maakte ik van elke dag een feestje en werkte aan mezelf, ik genoot enorm!

Vrienden maken

Door mijn stage maakte ik makkelijk nieuwe vrienden. Ik deed gezellige dingen met de andere stagairs of met mijn collega’s. Met de barman ging ik vaak uit en met de andere collega’s gingen we naar cafés of erop uit voor een heerlijke lunch.

Een maand na het begin van mijn stage had ik de leiding over een grote groep voor een verjaardag. Ik deed mijn ding en een week later stonden we met z’n allen te feesten in een paleis!

Zolang je gewoon jezelf blijft en je open stelt voor nieuwe dingen, is het best gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen

Tips

Een goede voorbereiding is de tip. Vraag rond in je eigen sociale kring of zoek naar groepen op Facebook. En blijf lief voor jezelf. Let op jezelf en geniet van elk moment, want deze ga je niet terugkrijgen. Blijf ten alle tijden gewoon jezelf, want je bent zo uniek.

Waarom naar het buitenland?

Ik moedig iedereen aan om een buitenlandervaring aan te gaan. Het is een unieke kans. Je wordt er zelf zoveel beter van, je leert je grenzen kennen, om te gaan met verschillende situaties, te genieten van alle mooie momenten en komt zoveel meer te weten over allerlei verschillende culturen. Ik wilde een uitdaging aangaan en mezelf beter leren kennen. Dit is zeker gelukt.

Stel een vraag aan Danilla

Lees meer stories over