Stage in Barcelona

Esmee ging naar het zonnige Barcelona om haar mbo-stage te doen!
Geschreven door Esmee
Barcelona, Spanje

In 2017 heb ik stage gelopen bij BudgetBikes in Barcelona, deze stage was onderdeel van mijn mbo-studie International Business Studies. BudgetBikes was onderdeel van BajaBikes, een organisatie die wereldwijde locaties heeft in verschillende steden waar je als toerist mee kan fietsen met een fietstour of fietsen kunt huren. De keuze voor een stage in Barcelona was snel gemaakt toen ik de verhalen hoorde van andere studenten die daar waren geweest.

“Ik heb me nog nooit zó zelfverzekerd en onbezorgd gevoeld als tijdens mijn buitenlandstage”.

Voorbereiding

In eerste instantie had ik het bedrijf BudgetBikes al op het oog, maar niet gelijk contact mee opgenomen. Ik had wel al tegen anderen verteld dat ik daar ging solliciteren. Helaas was iemand mij voor en had het laatste plekje bij dat bedrijf ingepikt. Dat is gelijk ook een tip:

Houd al je ideeën voor jezelf, totdat jij verzekerd bent van je plaats! Mijn opleiding had verschillende contacten in Barcelona en dus ben ik verder gaan solliciteren. Uiteindelijk aangenomen bij een Nederlandse supermarkt in Barcelona waar ik marketing-gerelateerde taken zou gaan uitvoeren.

Financiering

Voordat ik wegging had ik nog niet echt gespaard. Gelukkig kreeg ik verschillende vergoedingen waardoor ik het avontuur makkelijker kon financieren, zoals een Erasmus+beurs van €2000 totaal, een OV-vergoeding van €100 per maand, een uitwonende beurs van €250 per maand (toen bestond de basisbeurs nog) en ik kreeg ook een stagevergoeding van €250 per maand.

De Erasmus+beurs was bedoeld om mijn maandelijkse huur van €450 per maand af te betalen… Ik was toentertijd 18 jaar en dus nog geen idee hoe ik met geld moest omgaan. Na een tijdje had ik al een groot deel van dit geld opgemaakt aan allesbehalve mijn kamer, oeps!

Gelukkig hadden mijn ouders gespaard voor mij en kreeg ik een zakcentje vanuit hen. Nog een tip: bij de meeste banken kun je spaarpotjes aanmaken, zo kun je de vergoedingen die je krijgt naar elk spaarpotje overmaken en weet je wat je overhoudt om uit te geven!

Accommodatie

Er zijn verschillende sites waar je makkelijk een kamer in Barcelona kunt vinden. Zelf had ik via Spotahome een kamer gehuurd. Als je op internet zoekt vind je zeker verschillende aanbieders. Ik had nog geen onderzoek gedaan naar de verschillende wijken in Barcelona, maar zelf zou ik niet meer in El Raval gaan wonen. Het is een leuk wijkje maar heel onhygiënisch en veel zwervers.

Wijken zoals El Born, Eixample of El Gotico zijn leukere wijken! Daarnaast heb ik er best lang over gedaan om een juiste kamer te vinden voor een leuke prijs, achteraf gezien zou ik als tip geven om een bemiddelingsbureau in te schakelen. Je betaalt dan eenmalig wat meer, maar wat je ervoor terugkrijgt is het erg waard!

De eerste week

In een woord: wennen. Ik was iets eerder gegaan dan mijn stage begon, waardoor ik de tijd had om een fiets te huren voor een aantal maanden (tip!), de route naar mijn stagebedrijf te vinden en de stad te verkennen. De 1e stageweek bij de Nederlandse supermarkt verliep prima, maar ik voelde al snel dat ik niet helemaal op mijn plek zat daar.

Toen heb ik weer contact opgenomen met BudgetBikes en mijn naam achtergelaten, na 2 weken kreeg ik een bericht dat ze meer mensen nodig hadden dan ze dachten, dus was ik gelijk aangenomen, ik was zo blij! Toen ik daar uiteindelijk stage liep heb ik al snel aan een fietstour meegedaan om de stad te leren kennen, zo zie je gelijk de leuke plekjes van de stad (tip!)

Vrienden maken in het buitenland

Op Facebook is een groep genaamd “Nederlandse studenten in Barcelona” waar je een berichtje kan achterlaten als je kennis zou willen maken met andere studenten. Ik ging met een vriendin van school samen, we hebben zeker in het begin veel samen opgetrokken maar uiteindelijk ga je beide toch je eigen weg en maak je eigen vrienden.

Als je het eng vindt om alleen te gaan is dat begrijpelijk, maar uiteindelijk is het fijner om alleen te gaan. Je bent van niemand afhankelijk, kan helemaal je eigen weg gaan en het is 100% zeker dat je vrienden maakt.

Het allerleukste aan mijn tijd in het buitenland vond ik de onbezorgdheid en de vrijheid. Je maakt vrienden voor het leven, waarmee je de gekste en spontaanste avonturen beleefd. Als persoon ben ik op jonge leeftijd zó gegroeid en een heel stuk zelfverzekerder geworden.

Het minst leuke was de periode tijdens mijn 1e stage, daarnaast had ik last van bedwantsen en was er een terroristische aanslag op 17 augustus wat voor veel onrust heeft gezorgd. Uiteindelijk los je dit allemaal zelf op en is er niemand die jou dit afpakt!

Tips

In mijn verhaal heb ik hier en daar al wat tips gegeven, dus mijn enige tip is: gewoon doen! Het is súper eng om naar het buitenland te gaan voor een langere tijd, maar ik heb nog nooit iemand gehoord die met alleen maar negatieve verhalen terugkwam.

Waarom naar het buitenland?

Het staat goed op je cv, werkgevers zien al gelijk dat je zelfstandig bent als je een buitenlandervaring hebt. Daarnaast leer je meer van een taal, leer je hoe je moet omgaan met geld, leer je voor jezelf zorgen en heb je herinneringen & vrienden voor het leven!

Stel een vraag aan Esmee

Lees meer stories over