Stage bij de Griekse ambassade

Jacqueline was al een paar keer gaan backpacken, maar ze wilde een keer voor langere tijd naar het buitenland op een vaste plek. En zo begon voor haar een nieuw avontuur in Griekenland.
Geschreven door Jacqueline
Athene, Griekenland
Lees het verhaal van Jacqueline in Athene

Bij de eenjarige master Interculturele Communicatie aan de Universiteit Utrecht hoort een stage van 10 weken. Die stage heb ik gelopen bij Nuffic, waar ik heel veel heb geleerd en een hele leuke tijd heb gehad. Toch bleef het aan me knagen, eigenlijk al zodra ik aan mijn stage begonnen was: waarom ben ik niet weer naar het buitenland gegaan?

"Met een flexibele en open houding maak je je buitenlandervaring het interessantst, makkelijkst en leukst."

Voorbereiding

Naast een aantal solo-backpackervaringen ben ik twee keer voor een half jaar naar Barcelona geweest tijdens mijn bachelor. Ik verlangde naar het leren kennen van een nieuwe cultuur.

Daarnaast was stagelopen bij een ambassade iets wat ik graag wilde doen, maar vielen de meeste stages bij ambassades niet tegelijk met de stageperiode van mijn master. Ik bleef dus kijken naar stages bij ambassades. De vacature van Athene sprak mij aan en sloot perfect aan op mijn profiel. Ik solliciteerde en had de stage.

Omdat het geen verplichte stage was heb ik weinig papierwerk gehad om te regelen van te voren. Dat scheelt. Ook het vinden van een woning ging mij heel gemakkelijk af. Het was misschien gewoon meant to be dat ik naar Athene ging!

Ik heb via LinkedIn contact opgenomen met de stagiair voor mij en gevraagd hoe hij zijn woning had gevonden. Hij heeft mij toen in contact gebracht met de stagiair van de Deense ambassade, die nog een huisgenoot zocht. Ik ben redelijk op tijd begonnen met het regelen van praktische zaken, zodat het minder stress zou opleveren.

Financiering

Ik heb nog geprobeerd een Erasmus+ beurs te krijgen voor deze stage (je mag twee keer gebruik maken van een Erasmus+ beurs, een keer voor studie en een keer voor stage), maar ik had daar geen recht op omdat de stagevergoeding te hoog is. Daardoor en door mijn lening bij DUO kon ik mijn kost en inwoning betalen en had ik nog wat over om leuke dingen te doen in de weekenden.

Vrienden maken

Ik was voor ik aan deze stage begon nog wel een beetje bang dat het moeilijk zou worden om vrienden te maken en contacten te leggen. Omdat ik 40 uur per week werkte, had ik minder tijd om mee te doen met allerlei Erasmusactiviteiten. Gelukkig was er een WhatsApp-groep voor stagiaires in Athene. Op die manier heb ik andere stagiairs leren kennen waarmee ik in de weekenden uitstapjes heb gedaan en activiteiten heb ondernomen.

Stage bij de ambassade

De ambassade was een hele nieuwe wereld voor mij. Vooral de eerste week komt er ontzettend veel op je af! Je leert veel nieuwe mensen kennen, je ontdekt een nieuwe stad en doet werk wat je nog nooit eerder gedaan hebt.

Mijn functie bij de ambassade was migratie, communicatie en publieksdiplomatie. Ik had zelf geen politieke achtergrond, maar ik had al wel ervaring met migratie, onder andere door mijn scriptie. Ik heb heel veel geleerd over Nederlandse en Griekse politiek, bilaterale betrekkingen, publieksdiplomatie, pers en migratie, social media en het organiseren van evenementen.

Leven in Griekenland

Naast mijn stage heb ik ontzettend kunnen genieten van alles wat Griekenland te bieden heeft: mooie natuur, aardige mensen, heerlijk eten, veel historie, interessante cultuur, noem maar op. Het leren kennen van een nieuw land, een nieuwe cultuur en een nieuwe omgeving geeft zoveel energie, ook al vond ik het soms wel lastig dat ik daardoor ook belangrijke gebeurtenissen thuis moest missen (zoals feesten, bruiloften, geboortes, feestdagen of begrafenissen).

Waarom naar het buitenland?

Bij elke buitenlandervaring die ik op heb gedaan leer ik weer iets nieuws en krijg ik weer nieuwe inzichten. Ook kom je jezelf zo af en toe tegen en mis je thuis, maar daar kom je eigenlijk altijd weer bovenop en leer je mee om te gaan.

Naast het mooie avontuur dat je beleeft maak je een enorme ontwikkeling door. Dat is onbetaalbaar. Ik raad dan ook iedereen aan om vooral met een open mindset je buitenlandervaring aan te gaan. Je kunt niet alles plannen en voorbereiden. Vooral een nieuwe cultuur kan enorm wennen zijn. Met een flexibele en open houding maak je je eigen buitenland ervaring het interessantst, makkelijkst en leukst.

Lees meer stories over