Stage in de VS

The city that never sleeps, that 24/7 adrenaline rush & meer: zonder de titel te lezen, weet je waarschijnlijk over welke stad dit gaat. Anne ging naar New York voor haar stage!
Geschreven door Anne
New York, Verenigde Staten

Hoewel ik niet kon wachten om met een slordig ingepakte koffer het eerste vliegtuig naar JFK te nemen, duurde het nog een tijdje tot ik met mijn Nederlandse voeten op Amerikaanse bodem stond.

"Je bent geen toerist, maar je beleeft dagen echt samen!"

Voorbereiding

Om stage te kunnen lopen in de Verenigde Staten heb je een stage & een visum nodig. Samen met een agency genaamd Stage USA heb ik deze aangevraagd en daar ben ik tot vandaag nog heel blij mee. De agency had mij gelinkt aan een klein bedrijf wat een super goede match bleek met mijn wensen.

Het visum was wel een stuk lastiger. Voor een J-1 visum komt nog heel wat kijken. Zelfs met een agency ben je behoorlijk wat tijd kwijt. Denk aan het aanleveren van documenten & papieren, procedures afwachten etc. Dit kan in totaal een paar maanden duren en op het einde ben je vaak meer geld kwijt dan gerekend.

Financiering

Voordat ik deze stap heb gemaakt, heb ik een halfjaar een tussenjaar genomen om te kunnen werken & sparen voor de reis. Dit ging eigenlijk goed samen met het regelen van een visum omdat je in de tussentijd juist geld kan verdienen. Daarnaast heb ik ook van mijn ouders geld moeten lenen om de trip te financieren.

Accommodatie

Omdat NYC zo populair is, zijn er ook veel scammers. Op Facebookgroepen staan deals die te mooi zijn om waar te zijn (spoiler: dat is het ook!). Wees daar dus voorzichtig mee!

Zelf heb ik toentertijd gekozen om in de Webster Apartments in hartje Manhattan te wonen. Dit vrouwenhuis biedt kamers aan voor vrouwen. Ontbijt, lunch, diner & een gevoel van veiligheid is inbegrepen in de hoge huur die je ervoor betaald.

De eerste week

Daar sta ik dan: met een veel-te-zware-koffer en een jetlag in de wereldstad vol intimiderende wolkenkrabbers. De eerste week begon ik meteen met stage lopen en werd ik hartelijk welkom geheten door mijn collega’s.

Toch zijn er veel dingen anders. Waar haal je je tandenborstel? Welke winkel verkoopt het beste fruit? Mijn advies: ga lekker neuzen in alle soorten winkels! Neem lekker de tijd om de Amerikaanse cultuur ook op die manier te leren kennen.

Leven in het buitenland

Amerikanen staan bekend om hun vlotte babbel en dat klopt helemaal. Binnen een mum van tijd word je welkom geheten of uitgenodigd voor drankjes in het weekend. De mensen kun je via-via, via een app of gewoon op straat leren kennen. Vaak was mijn Nederlands/Engelse accent al een weggever voor een opening.

Ook was Webster Apartments een centraal punt voor alle internationals. Aangezien zij ook vaak alleen kwamen, zat je allebei in hetzelfde schuitje. Zo heb je bij het avondeten opeens een vriendin voor het leven gemaakt. Je voelt je eigenlijk nooit alleen.

Tips

  • Vraag jouw nieuwe stagebedrijf of zij je kunnen helpen met huisvestiging. Soms komt het plekje van de vorige stagiaire net vrij zodat jij de kamer kan overnemen.
  • Zorg ervoor dat je niet in blinde paniek borg overmaakt zonder er een goed gevoel over te hebben. Vraag desnoods een videorondleiding aan.
  • Ga met een goedgevulde portemonnee naar de Big Apple. Hoewel er veel gratis entertainment is, is het ook doodzonde “nee” te moeten zeggen tegen unieke ervaringen.
  • Wees open naar de cultuur. Het lijkt erg op Nederland, maar er zijn ook kleine verschillen.
  • Mocht het qua afstand/weer/tijd kunnen: loop naar je stage! Je leert de stad zoveel beter kennen boven de grond. Dat geld wat je bespaart op je metrokaartje kan ook naar die lekkere kop koffie tijdens je wandeling.

Waarom naar het buitenland?

Deze trip heeft mij warme herinneringen & een boost in zelfvertrouwen gegeven. Opeens kon ik mij in mijn eentje redden aan de andere kant van de oceaan. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je voor je gevoel alles aan. Ook leer je de cultuur veel beter kennen door langdurig in het buitenland te zitten.

Je leert hoe Amerikanen denken & doen op een heel nieuw niveau. Je bent geen toerist, maar je beleeft dagen echt samen!

Lees meer stories over