Stage in Sydney – een onbetaalbare ervaring

Voor hij naar Australië vertrok had Stan flink gespaard en samen met een lening van Duo werd een onbetaalbare ervaring betaalbaar.
Geschreven door Stan
Sydney, Australië
Lees het verhaal van Stan in Sydney

Vanuit mijn opleiding International Business Studies kreeg ik de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Ik wilde graag naar een voor mij onbekend land en tevens naar een plaats waar niet het merendeel van mijn opleiding naar toe zou gaan. Uiteindelijk heb ik mijn oog laten vallen op Sydney, Australië.


‘’Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat je je zo snel thuis kunt voelen in een vreemd land met een heel andere cultuur, zo ver weg van je vertrouwde omgeving.’’

Voorbereiding

Ongeveer zes maanden voor vertrek ben ik begonnen met regelen van een stagebedrijf, huisvesting, vlucht en visum. Mijn stagebedrijf heb ik gevonden d.m.v. een bemiddelingsbureau, zij hielpen mij aan een passend bedrijf. Verder heb ik mijn huisvesting en visum zelf geregeld, dat laatste duurde overigens langer dan verwacht. Begin dus op tijd met het regelen!

Voorafgaand aan mijn vertrek heb ik al veel onderzoek naar het land verricht. Zo kreeg ik meer algemene kennis over de geschiedenis en recente ontwikkelingen van Australië.

Ik heb ervoor gekozen om een Working Holiday Visa (WHV) te nemen. Met dit visum mag je een jaar wonen, werken en reizen in Australië. Het was ook mogelijk om met een toeristen visum naar Australië te reizen, echter moet je dan wel na drie maanden het land tijdelijk verlaten om je voor een nieuw visum aan te melden. Heb je een betaalde stage of blijf je langer dan zes maanden, dan raad ik een Working Holiday Visa aan. Hiermee mag je ook een Australische bankrekening openen, wat erg handig is om je betalingen mee te doen en om je salaris/stagevergoeding op te ontvangen.

Financiering

Omdat Australië buiten de EU ligt, heb je geen recht op een Erasmus+ beurs. Je hebt wel recht op de OV-vergoeding van € 90 en een uitwonende beurs. Ik heb voor mijn vertrek flink gespaard.

Mijn vlucht was ongeveer € 1.100, mijn huur € 650 per maand en boodschappen/leefgeld rond de € 400 per maand. Het leven in Australië is erg duur. Ik probeerde € 100 per week aan te houden voor mijn telefoonabonnement, boodschappen, openbaar vervoer en eventuele uitstapjes.

Omdat ik eerder klaar was met mijn stage, had ik nog ruim zes weken om rond te reizen. Dit is vrij duur in Australië: voor deze zes weken was ik toch al snel € 5.000 tot € 6.000 kwijt. Dit was een bewuste keuze. Je komt niet zo snel terug in Australië en ik wilde van alles doen. Van duiken in het Great Barrier Reef tot kamperen in de outback van Australië.

Duo biedt de mogelijkheid om geld te lenen. Ik vind lenen om je buitenlandse stage of studie te bekostigen een slimme investering. De terugbetalingsvoorwaarden zijn zeer gunstig en een buitenlandstage is een onbetaalbare ervaring die je eeuwig bij zal blijven.

De eerste week

Ik had gelukkig ruim een week vrij voordat ik aan mijn stage zou beginnen. Dit gaf mij de mogelijkheid op een relaxte manier de stad te verkennen, huishoudelijke zaken te regelen en alvast een keer naar mijn stagebedrijf te reizen met het openbaar vervoer.

Ik voelde mij meteen thuis in deze geweldige stad, de stad is groot en divers maar voelt heel overzichtelijk aan. Ik woonde vlakbij Bondi Beach, hier liep ik dan ook graag heen bij mooi weer. Gedurende mijn eerste week had ik ook de kans om mijn huisgenoten te leren kennen en tips van hen te krijgen.

Tips

Australië is vrij duur. Mocht je toch erg graag naar Australië willen, begin dan op tijd met sparen, zodat je relaxt aan je reis begint. Verder kan het regelen van een visum best lang duren, begin hier dus ook op tijd aan!

Een goede tip om aan sociale contacten te komen is lid te worden van verschillende Facebook-groepen. Zo is er een hele community van Nederlanders in Australië, via deze pagina plaatsen mensen berichtjes om iets te ondernemen met elkaar.

Cheers!

Stel een vraag aan Stan

Lees meer stories over