Studeren, beleven en dineren, Erasmus + uitwisseling in Boedapest

Tijdens Jo-Anne haar uitwisseling ging ze naar Boedapest waar ze samen met haar ‘Boedapest familie’ veel tijd doorbracht, eetplekjes ontdekten en slapeloze nachten meemaakten! (soms ook voor academische doeleinden😉)
Geschreven door Jo-anne
Boedapest, Hongarije

In mijn studie, European Studies, op Hogeschool Zuyd in Maastricht zit een uitwisseling met buitenlandse partner universiteiten standaard in je programma, tenzij je een fast-track doet.

"Geen studie of stage komt in de buurt van wat je alleen al op een natuurlijke manier leert in het buitenland".

Voorbereiding

Binnen mijn opleiding had ik het voordeel dat ik geholpen werd bij mijn voorbereidingen, herinnert werd aan deadlines en stond de uitwisselingscoördinator altijd klaar voor vragen.

Vooral de deadlines waren belangrijk, niet alleen om ingerold te worden in de lijst van uitwisselingsstudenten in het inkomende studenten programma van International Business School (IBS) Budapest, maar ook om op tijd Erasmus+ subsidie aan te vragen.

Financiering

Mijn buitenlandavontuur heb ik gefinancierd door middel van een Erasmus+ beurs en mijn lening bij DUO, die je ook kunt blijven ontvangen tijdens studeren in het buitenland. Over het algemeen had ik de documenten van Erasmus+ snel ingevuld, maar ze waren wel een beetje verwarrend en tijdrovend. Belangrijk om het vroegtijdig in te vullen.

Eerste week

Na een weekje Boedapest te hebben ervaren vanuit het perspectief van een medestudent die een jaar eerder naar dezelfde locatie is gegaan, heb ik IBS Budapest als mijn eerste keuze opgegeven. Beide academisch en locatie gericht is een uitwisseling in Boedapest bovengemiddeld geslaagd.

Ik ben bijna een maand eerder in Boedapest beland als nodig was voor mijn uitwisseling, aangezien die vrij laat begon en ik niet kon wachten om het avontuur te laten beginnen. De eerste week in Boedapest, en de twee die volgde, bestonden vooral uit genieten, ontdekken en mensen leren kennen.

Leven in Boedapest

Leven in Boedapest is dynamisch en snel, je verrast jezelf hoeveel je in een week gedaan hebt. Je kan hier ook gemakkelijk met een budget leven, toch heb ik mijn DUO een klein beetje verhoogd. Juist omdat het leven daar goedkoper was wilde ik beleven wat ik in Nederland anders vaak opzij moest zetten, bijvoorbeeld de locatie en grootte van mijn woning.

Bovendien wilde ik graag gebruikmaken van de unieke ligging van de stad. Als resultaat van deze ambitie reisde ik gemiddeld een tot twee keer per maand naar omringende steden, gebieden en landen. Boedapest is ook een van de goedkoopste start locaties om binnen Europa te reizen, vooral voor midden en oost Europese bestemmingen.

Cultuur liefhebbers opgelet! In de vijf maanden dat ik in Boedapest leefde waren maar liefst 5 exhibities gaande, o.a. van World Press Photo, Frida Kahlo en het International Human Rights Documentary Film Festival. Naast deze pop-up cultuur waren de musea ook erg interessant, de House of Terror en het Hungarian National Museum behoorde tot mijn favorieten.

Tips

Al was ik niet op de hoogte voor mijn vertrek naar Hongarije dat mijn uitwisselingsuniversiteit een privéschool was, heb ik naderhand educatie dat ik bij lange na nooit zou kunnen betalen mooi meegenomen! De reden dat ik toch in IBS Budapest kon studeren, was omdat je tijdens je Erasmus+ je leergeld voor je thuishogeschool betaalt. Een loophole waarvan ik pas later op de hoogte werd gebracht.

Het vinden van een accommodatie in Boedapest heb ik anders moeten benaderen dan voor mijn studie in Maastricht. De meesten zoeken eerst een groep mensen uit (vaak via Facebook) om mee samen te leven voor ze een accommodatie proberen te vinden. Dit heeft het nadeel dat het proces veel tijd kan kosten, maar het voordeel dat je de mensen met wie je uiteindelijk samenleeft beter en sneller leert kennen.

Waarom naar het buitenland?

Of het nu een stage, minor of studie is, een buitenland ervaring is het meer dan waard! Natuurlijk kan het een grote stap zijn, maar vooral met een uitwisseling merk je dat je deze stap samen met duizenden (Boedapest had veel universiteiten) andere leerlingen zet die net zo nerveus en nieuwsgierig zijn.

Initieel stap je uit je comfortzone en later leer je dat die zone met je mee groeit. Je leert op jezelf te vertrouwen, je wordt geprikkeld om van alles te proberen en je ontmoet mensen die je leven verrijken! Geen studie of stage komt in de buurt van wat je alleen al op een natuurlijke manier leert in het buitenland.

Stel een vraag aan Jo-Anne

Lees meer stories over