Studeren in Japan onbetaalbaar? Niet met een Holland Scholarship

Laurien studeerde een half jaar in Japan: "Ik heb het hele semester lang geen dag thuis gezeten!"
Geschreven door Laurien
Osaka, Japan
Lees het verhaal van Laurien in Osaka

In 2013 was ik voor een korte vakantie in Tokio. Ik voelde me daar direct erg thuis en wilde graag voor langere tijd terug om meer te leren over het land.

Tijdens mijn bachelor Pedagogiek wees een docent mij erop dat het mogelijk was om in het 3e jaar een samengestelde minor in het buitenland te doen. Mijn hogeschool had toevallig een exchange-contract met een universiteit in Osaka die vakken biedt die goed aansluiten bij mijn opleiding, dus ik heb me daarvoor ingeschreven.

“Ik had mijn tijd in het buitenland voor geen goud willen missen en zou het zo weer doen! Als je twijfelt, moet je het gewoon doen!”

Mijn minor, het Asian Studies Program aan Kansai Gaidai University in Japan, duurde 4 maanden. Daarna heb ik nog een maand rondgereisd in Tokio, Kioto en Osaka.

Voorbereiding

Bijna een jaar van tevoren ben ik begonnen met de voorbereidingen. Ik was de eerste student van mijn opleiding die voor een minor naar het buitenland ging, dus het meeste moest ik zelf regelen.

Ik moest eerst officieel toestemming van de examencommissie krijgen voor de inhoud van mijn samengestelde minor. Daarna moest ik toestemming van het International Office krijgen en pas daarna kon ik me officieel aanmelden bij Gaidai. Toen ik uiteindelijk officieel was aangenomen, kon ik mijn visum aanvragen. Je moet namelijk eerst een Certificatie of Eligibility van de universiteit in Japan krijgen. Pas als je dat certificaat hebt, kun je je studentenvisum aanvragen.

In de tussentijd kon ik voor al mijn vragen terecht bij de international offices van de NHL en Gaidai. Zij waren allebei erg behulpzaam! Het zelf regelen was in principe niet lastig, maar kostte wel heel veel tijd en geduld. Maar dat maakt het alleen maar meer waard als je dan uiteindelijk in het vliegtuig stapt!

Financiering

Ik heb veel meer geld uitgegeven dan verwacht! Ik was 500 tot 800 euro in de maand kwijt aan eten, vervoer en activiteiten. Vooral het openbaar vervoer en het ondernemen van activiteiten kunnen best duur zijn. Verder werden alle schoolboeken (behalve die voor het vak Japans) uitgedeeld als reader, dus daar hoefden we niets voor te betalen. Echt hoge bijkomende kosten waren er niet, behalve het mobiel internet (400 euro voor 5 maanden).

Gelukkig heb ik een Holland Scholarship ontvangen. Hier heb ik een groot deel van de huisvesting mee kunnen financieren. Ik heb de rest betaald met een baan en spaargeld. Ook mocht ik mijn studiefinanciering meenemen naar Japan, dat was erg prettig.

Huisvesting

De huisvesting werd geregeld door Kansai Gaidai zelf. Van tevoren moest je een formulier invullen over wat voor huisvesting je graag zou willen; homestay, dormitory of off-campus. Ik heb gekozen voor een dormitory omdat dit de beste plek is om mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Ik zat in een ‘apartment style’ dorm waarbij je een grote keuken, badkamer, huiskamer en balkon deelt met maar 5 anderen. Verder deel je je kamer met een kamergenoot. Je werd gekoppeld aan een kamergenoot die qua hobby’s en interesses goed bij je past, echt heel leuk!

Vrienden maken

Ik heb het hele semester lang geen dag thuis gezeten! Door de week moest ik natuurlijk elke dag ‘gewoon’ naar school, maar daar was genoeg ruimte om vrienden te maken en met mensen af te spreken en de lessen zelf waren ook goede momenten om mensen te leren kennen.

Op de campus is een Center of International Communication met een lounge voor internationale studenten, waar ook veel lokale studenten komen. Ook tijdens de lunch is er veel ruimte om met mensen af te spreken op de campus, of bij een van de vele kleine restaurantjes net buiten de campus.

Ook biedt school de mogelijkheid om je aan te sluiten bij één of meerdere van de vele studentenclubs, zoals sport- en muziekclubs. Dit is een goede mogelijkheid om in contact te komen met lokale studenten.

Ik had bizar weinig huiswerk en kon na school heerlijk reizen, dus ik ging dan ook graag met een aantal vrienden met de trein naar de omliggende steden. Het centrum van Osaka en Kioto waren maar 30 minuten reizen met de trein!

Ik heb vele tempels bezocht, ben naar concerten en zomerfestivals geweest, heb mogen genieten van de geweldige Japanse keuken en heb veel nieuwe vrienden kunnen maken van over de hele wereld. Af en toe hadden we lange weekenden en dan gingen we wat verder weg. Ik heb bijvoorbeeld in een weekend Mount Fuji beklommen!

School bood ook 2 projecten aan om internationale studenten in contact te laten komen met lokale studenten. De eerste was het Home Visit project, waarbij ik een familie van een lokale student kreeg toegewezen. Deze familie kon ik bezoeken wanneer ik wilde, zonder verplichtingen. Zo kon je in een dorm wonen maar toch ervaren hoe het Japanse familieleven is. Ik heb dit als heel bijzonder ervaren omdat letterlijk de hele familie zich inzette om mij de Japanse cultuur te laten zien!

Ook had ik me aangemeld voor een Speaking Partner, waarbij ik een lokale student kreeg toegewezen die me hielp met de taal en alledaagse dingen zoals het posten van pakketjes en het plannen van uitstapjes. Uiteindelijk is zijn we heel close geworden!

Verder regelde school allerlei culturele activiteiten zoals het passen van kimono’s, het leren van traditionele dans en het leren koken van traditioneel Japans eten. Ook door deze activiteiten heb ik vele nieuwe mensen mogen leren kennen en veel geleerd over de Japanse cultuur.

Tips

Neem genoeg tijd om je reis voor te bereiden! Onderschat ook het financiële plaatje niet. Op internet staan zeker heel veel bruikbare tips voor hoeveel geld je nodig zult hebben in het buitenland, maar iedereen is natuurlijk anders in hoe je geld uitgeeft. Waar ik zelf veel aan had waren tips van locals over waar je bijvoorbeeld het beste je boodschappen kan halen en waar en hoe je studentenkorting kan krijgen op het openbaar vervoer.

Verder is het heel prettig om van tevoren te kijken wie er nog meer naar het buitenland gaan, zo kun je tips uitwisselen met elkaar en heb je vanaf het begin iemand die je kent.

Ook is het handig om een open houding te hebben naar de nieuwe cultuur waarmee je in aanraking komt. Locals vinden het geweldig als je mee gaat in hun gebruiken en daar leer je echt heel veel van! En verder vinden ze het ook heel interessant als je wat over je eigen cultuur deelt. Zo leer je niet alleen veel over de ander, maar ook over jezelf.

Waarom naar het buitenland?

Omdat je jezelf echt tegenkomt en daar zo enorm van groeit! Je wordt elke dag uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen. Je leert enorm veel over je eigen normen en waarden en je leert je daarbij ook openstellen voor anderen.

Daarnaast heb je simpelweg een geweldige tijd en maak je vrienden voor het leven. Ik had mijn tijd in het buitenland voor geen goud willen missen en zou het zo weer doen! Als je twijfelt, moet je het gewoon doen!

Stel een vraag aan Laurien

Lees meer stories over