Vijf maanden backpacken door Zuid-Amerika!

Reizen door Zuid-Amerika in je tussenjaar. Nadat Annemijn de benodigde voorbereidingen had getroffen en een geweldige tijd achter de rug had, kijkt ze terug op een reis om nooit te vergeten!
Geschreven door Annemijn
Bolivia, Colombia, Ecuador, Panama & Peru ,

Na mijn bachelor besloot ik samen met een vriendin een tussenjaar te nemen om te gaan reizen door Zuid-Amerika! In totaal zijn wij drie maanden samen door Peru, Bolivia en Ecuador gaan reizen, waarna ik daarna twee maanden alleen door Colombia en Panama heb gereisd. Het was een reis om nooit te vergeten!

''Wees jezelf en die vrienden komen vanzelf!''

Voorbereiding

Voor een tussenjaar is het van belang om van tevoren goed in kaart te brengen welke landen je wilt bezichtigen, voor hoe lang en of dit daadwerkelijk haalbaar is. Zo heb ik het internet afgestruind naar andere succesverhalen, niet te missen bezienswaardigheden en tips & tricks voor Zuid-Amerika.

Aangezien Spaans de voertaal is in de landen waar ik heen wilde, besloot ik mijn reis te beginnen met een tweeweekse Spaans talencursus in Peru. Ik heb dan ook verschillende scholen vergeleken qua prijs en locatie, brochures aangevraagd en reviews gelezen.

Door een goede voorbereiding heb ik een school uitgekozen die precies naar wens was. Van tevoren had ik nog geen einddatum waarop ik terug zou gaan, maar had ik al wel in gedachten om na Ecuador zelf door te reizen. Ook al is voorbereiding erg belangrijk, hoef je niet elke dag al vast te leggen. Sommige van de mooiste plekken waar ik ben geweest, zijn de plekken waar ik spontaan heen ging en die niet op mijn lijstje stonden!

Financiering

Aan een tussenjaar hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Om mijn droomreis te financieren heb ik daarom in de maanden daarvoor veel gewerkt. Verder heb ik voor mijn verjaardag bijvoorbeeld een backpack en bergschoenen gevraagd aan mijn ouders, zodat ik dat zelf niet hoefde te kopen. Van tevoren goed sparen zorgt ervoor dat je tijdens je reis alles kan doen wat je wilt!

Eerste week

Toen zat ik ineens in een gastgezin aan de andere kant van de wereld! Het was eerst een beetje onwennig, maar gelukkig was ik samen met een vriendin. Het fijne aan beginnen met een talencursus is dat je al gelijk aansluiting kan vinden bij andere reizigers. Zo konden wij ook langzaamaan wennen aan het idee van reizen.

Het moment van heimwee kwam bij mij pas laat. Ik was al vier maanden onderweg, had net mijn vlucht naar huis geboekt en mijn vrienden van de vorige weken gedag gezegd. Het fijne aan de technologie van vandaag is dat je met één druk op de knop je ouders weer kan zien en spreken. De heimwee had plaats gemaakt voor extra veel zin in de laatste maand en ik had binnen no time weer nieuwe vrienden gemaakt!

Leven in het buitenland

Tijdens mijn reis ben ik van het ene avontuur naar het andere avontuur gehopt. Zo heb ik oud en nieuw gevierd op het strand met een onwijs groot vreugdevuur, kreeft gegeten op een onbewoond paradijselijk eiland, gezwommen in de jungle, gedoken tussen kleurrijke visjes en gewandeld met geweldige uitzichten.

Dit allemaal omringd met vrienden van over de hele wereld. Je hoeft je geen zorgen te maken over het niet kunnen vinden van reisgenoten, want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Wees jezelf en die vrienden komen vanzelf!

Tips

Als je een tour probeert te boeken, kijk dan naar de prijzen van verschillende tourorganisaties. Zo kan je kosten besparen op je reis. Zorg wel altijd dat je een betrouwbare organisatie uitkiest. Ik heb bijvoorbeeld mijn duikbrevet gehaald bij een organisatie wiens spullen ik 100% vertrouwde. Gezondheid en veiligheid staat namelijk voorop!

Zorg dat je belangrijke documenten altijd dichtbij je hebt. Ik droeg tijdens het reizen altijd een heuptasje onder mijn kleding met mijn paspoort en creditcard. Het hebben van een creditcard is essentieel in Zuid-Amerika, dus regel die op tijd!

Overigens zijn eigenaren en medewerkers van hostels erg behulpzaam; zij weten immers genoeg over de omgeving of hebben zelf vette reiservaringen die ze willen delen. Maak daar zeker gebruik van!

Waarom naar het buitenland?

Zelf heb ik veel geleerd tijdens mijn vijf maanden in het buitenland. Hiervoor was ik erg verlegen en durfde ik niet veel, maar door mijn reis heb ik mijn zelfvertrouwen en zelfstandigheid gevonden. Ineens moet je namelijk je eigen boontjes doppen.

Het heeft mij zo veel opgeleverd; vrienden over de hele wereld, kennis gemaakt met andere culturen en zo veel meer. Ik kan het iedereen zeker aanraden!

Stel een vraag aan Annemijn

Lees meer stories over