Vongai ging voor haar stage naar Örebro

Vol enthousiasme stortte Vongai zich in het avontuur: stage in Zweden. En ondanks wat tegenslagen was het absoluut de moeite waard.
Geschreven door Vongai
Orebro, Zweden

Ik wilde altijd al naar het buitenland voor mijn studie, maar in mijn bachelor was ik bezig met te veel nevenactiviteiten waardoor het onmogelijk werd. Plotseling werd ook een pandemie in de mix toegevoegd waardoor alles tot stilstand kwam. Maar:

"Naar het buitenland? One way or another, ik ging het doen zei ik tegen mezelf."

Voorbereiding

Voordat Post.nl mijn diploma netjes in mijn brievenbus had gelegd, begon ik master programma’s te zoeken waarbij het mogelijk was om een stage in het buitenland te doen. Het liefst wilde ik ook een programma waar ze je konden helpen met een stage vinden zodat ik niet alles in mijn eentje moest uitvogelen.

Fast forward naar november 2021. Ik had gesolliciteerd voor een stageplek in een land waar ik altijd al naartoe wilde voor een super interessante functie en onderzoek. Ik ging naar Zweden! Het maakte voor mij toen helemaal niet uit dat ik nog nooit van een stadje genaamd Örebro had gehoord. Het maakte ook niet uit dat mijn bankrekening niet voorbereid was. Mijn vliegticket was geboekt, stageplek in de pocket, vier maanden in Zweden, let’s go!

Ik moet niet liegen, de voorbereiding was stressvol, totdat ik me realiseerde dat ik ook om hulp kon vragen en dat er genoeg mensen waren die me wilden helpen. Qua taal, hey, we kennen allemaal Duolingo taallessen. Ik kan zeggen dat ik een boterham eet in het Zweeds, dat is genoeg. Gelukkig praten de meeste mensen daar geweldig Engels.

De eerste week

Eenmaal in Zweden, ben ik ziek geworden en kon ik mijn huis niet in. De tegenslagen stonden al op het vliegveld op me te wachten. Ik ben een paar dagen in hotels gebleven dus heel handig dat ik extra gewerkt en veel gespaard had voordat ik ging. Ik wist ook niet hoe veel dingen werkten, waar ik boodschappen het goedkoopst kon halen of hoe het openbaar vervoer werkte.

Vrienden maken

Desondanks weigerde ik om me eenzaam te voelen dus ging ik er in mijn eentje op uit, de stad in, boekte ik kleine getaways met vreemden en maakte ik natuurlijk Bumble BFF aan. Uiteindelijk ben ik naar Noorwegen, Estland en Denemarken geweest met wildvreemden die uiteindelijk vrienden zijn geworden.

Waarom naar het buitenland

Inhoudelijk was mijn stage geweldig en heb ik veel geleerd over mijn eigen vakgebied, de wereld en mezelf. Ik woon al lang op mezelf dus dat was niet nieuw, maar ik moest echt even mijn introverte zelf de wereld in duwen en zelf mensen opzoeken. Af en toe gingen dingen mis, maar dat was niet het einde van de wereld. Af en toe voelde ik me eenzaam maar dan belde ik vrienden op in Nederland of ging ik een stedentrip maken. Het is dus zeker niet altijd geweldig en makkelijk, maar absoluut de moeite waard.

Lees meer stories over