Vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika

Janna ging voor een tussenjaar naar Zuid-Amerika en werd daar behoorlijk in het diepe gegooid.
Geschreven door Janna
Buenos Aires, Argentinië
Lees het verhaal van Janna in Buenos Aires

Ik ben 5 maanden in Argentinië geweest voor een taalcursus en vrijwilligerswerk. En daarna nog 3 weken in Peru, ook voor vrijwilligerswerk.

“Het ging allemaal heel snel. Ik boekte de projecten en 3 maanden later zat ik in het buitenland."

Voorbereiding

Ik besloot na de middelbare school een tussenjaar in Zuid-Amerika te doen. Mijn ouders steunden me, maar vonden het ook spannend. Daarom zocht ik een organisatie die me kon helpen. Op de BuitenlandBeurs kwam ik Het Andere Reizen tegen. Ze boden de projecten aan die ik wilde doen in de landen waar ik graag heen wilde.

Het Andere Reizen had voor mij de Spaanse taalcursussen geregeld via lokale taalscholen. Deze taalscholen boden het vrijwilligerswerk aan en begeleidden mij ter plekke. Ook boden zij de huisvesting aan. Ik verbleef op 3 van de 4 locaties bij gastgezinnen. In Buenos Aires verbleef ik in een studentenhuis met studenten uit verschillenden landen in de wereld.

Tijdens mijn tussenjaar was Het Andere Reizen de contactpersoon tussen mij en de taalscholen. Ook regelde Het Andere Reizen de benodigde vluchten van en naar Nederland en de binnenlandse vluchten.

Financiering

Een deel van het geld heb ik als een lening van mijn ouders gekregen. Daarnaast had ik spaargeld en heb ik de maanden voordat ik op reis ging ook nog veel gewerkt.

Onderweg

Het reizen tussen bestemmingen waar geen vlucht voor nodig was, moest ik zelf regelen. Dat waren busreizen en die waren eenvoudig te regelen op de dag voor vertrek of op de dag van vertrek. Verder moest ik de vaccinaties, reisverzekeringen en dergelijke zelf regelen. Dit kostte heel weinig moeite en was zo klaar.

Tip

Ga je naar een land waar de lokale bevolking geen Engels spreekt? Leer dan de taal. Dan kom je pas echt in contact met de locals en gaat alles zoveel makkelijker!

Waarom naar het buitenland?

Je wordt in het diepe gegooid. Wanneer je aankomt weet je vaak niet waar je moet beginnen. Waar is de supermarkt? Hoe goed werkt het internet? Kan ik ’s nachts wel alleen over straat of is dat onveilig?

Het is even spannend maar het went zo snel. Je leert door het te doen. Gewoon erop uitgaan en ontdekken hoe de dingen werken in het land waar je bent. Een andere cultuur beleven en meemaken is een geweldige, unieke ervaring die ik iedereen kan aanraden.

Lees meer stories over