Werken als leraar Engels in China

Het was Roel's droom om in China te reizen. En door er Engelse les te geven, had hij het geld om deze droom waar te maken.
Geschreven door Roel
Hangzou, China
Lees het verhaal van Roel in Hangzou

Het was mijn droom om in China te reizen, en door er te werken had ik het geld om deze droom waar te maken.

“Zelfs een bezoekje aan de supermarkt was hier een uitdaging én tegelijkertijd een ervaring!”

Werken in China

China: een land met een rijke geschiedenis, pittig eten waar je je tong aan kan verbranden, prachtige natuur en steden met meer inwoners dan heel Nederland bij elkaar. Ik wilde mijn hele leven al China bezoeken. Daarom besloot ik deze droom waar te maken door te solliciteren naar een vacature als leraar Engels in een kleine stad genaamd Lishui. Of naja, klein voor Chinezen dan, want deze stad bevatte meer dan 2 miljoen mensen!

Voorbereidingen

Zodra ik mijn contract ondertekend had, begon ik aan de voorbereidingen. Zo nam ik wat Chinese taallessen, creëerde ik alvast wat lesmateriaal, en downloadde ik WeChat (een Chinese Whatsapp) en een VPN op mijn mobiel en laptop. Dit laatste moet je echt in Nederland downloaden, omdat alle Westerse sites en apps geblokkeerd zijn door de grote Chinese firewall! Zonder gebruik van een VPN heb je dus geen Facebook, Instagram en zelfs geen Whatsapp. Daarnaast heb ik tientallen formulieren moeten ondertekenen en erkennen door de overheid of de Chinese ambassade. Je kan vast voorstellen dat ik heel opgelucht was toen het hele proces eindelijk klaar was en mijn avontuur kon beginnen. 2020 zou mijn jaar zijn, het was immers het jaar van de rat, mijn sterrenbeeld! Dus pakte ik mijn koffer in met kilo’s Nederlands voedsel als hagelslag en stroopwafels om te overleven in het land van de rijst.

Mijn eerste week

Toen ik aankwam in Hangzhou, stond ik al snel versteld van hoe weinig ik om me heen snapte. Alles was geschreven in Chinese karakters en er spraken weinig mensen Engels. Gelukkig vond ik dat alleen maar een leuke uitdaging en motiveerde dit mij om Chinees te oefenen. Stiekem was ik ook wel gerustgesteld dat mijn coördinator me snel oppikte. Hij wilde mij echt thuis wilde laten voelen en zou mijn Chinese papa zijn, vertelde hij me terwijl we samen hotpot aten. Dit lijkt een beetje op gourmetten, maar in plaats van een gril heb je een grote pot gloeiendhete bouillon waar je allerlei stukken vlees en groenten in dompelt en er weer uit haalt. Echt heerlijk!

Leven in China

In de weken daarna heb ik mijn omgeving verkend op de scooter van de school. Elke dag bracht wonderen met zich mee, zelfs een bezoekje aan de supermarkt was een ongelofelijke ervaring. Tijdens de Chinese Nieuwjaarsvakantie bezocht ik ook andere steden en leerde ik andere Engels leraren kennen in de regio. Toen ik in Shanghai was, kwam mijn reis echter tot een abrupt einde; een virus was zich aan het verspreiden door het land en ik moest snel terug naar mijn eigen stad. Een paar dagen na terugkomst ging mijn stad in een heftige lockdown. Alle winkels en veel supermarkten gingen dicht, en niemand kon de stad meer in of uit reizen. Het voelde niet meer als mijn gelukkige jaar van de rat, maar eerder als het jaar van het coronavirus.

Terug naar normaal

Toch besloot ik om in China te blijven, en dit bleek een goede keuze te zijn! Een maand na de lockdown begon China het virus al onder controle te hebben namelijk. Langzaam aan ging alles weer open. In maart gingen veel winkels weer open, en in april waren de restaurants en scholen aan de beurt. Ik kon weer werken, reizen en voordat ik het wist waren de kroegen en clubs ook weer open. Mijn Nederlandse vrienden stonden versteld van de selfies die ik doorstuurde van mezelf in een volle club. Dat hadden ze niet verwacht! Ik was dankbaar dat China mij veilig liet voelen en dat ik weer kon genieten van mijn buitenlandse ervaring.

Waarom naar het buitenland?

Ik zou iedereen aanbevelen om een keer een studie, stage of tussenjaar in het buitenland te doen, omdat je er zoveel van kan leren en groeien. Ik heb veel geleerd over mezelf in deze rare tijd, zoals hoe ik mezelf aan kan passen aan lastige situaties en kalm kan blijven. Ik ben onafhankelijker dan ooit geworden en heb ook nog eens veel verschillende kanten van China gezien door de pandemie. Ik heb nu nog steeds contact met een Chinese vriend en ben van plan om ooit terug te keren naar het prachtige China, en dan zal ik alle mooie plekjes bezoeken die nog op mijn bucketlist staan!

Lees meer stories over