Erasmus +

Het Verenigd Koninkrijk doet na het collegejaar 2020-2021 niet meer mee aan het programma Erasmus+. Je kunt vanaf het studiejaar 2021-2022 dus in principe niet meer met een beurs van Erasmus+ terecht aan een Britse onderwijsinstelling.

Maar Brexit heeft geen gevolgen voor projecten die al lopen. Veel hogescholen en universiteiten hebben nog budget tot 2022. Neem daarom contact op met de (project)coördinator Erasmus+ van jouw eigen school of universiteit om na te gaan wat precies de gevolgen van Brexit voor jou zijn.

Het Verenigd Koninkrijk start in de loop van 2021 met een eigen variant op Erasmus+, het Turing-programma, maar dit programma is alleen bestemd voor Britse studenten die in het buitenland willen studeren of stagelopen.

Lees meer over de gevolgen van Brexit voor het programma van Erasmus+

Collegegeld

De afspraak dat EU-studenten hetzelfde collegegeld betalen als Britse studenten vervalt. Daardoor kan het zijn dat je als Nederlandse student aan een Britse universiteit veel meer collegegeld moet gaan betalen.

Voor EU-studenten verandert er voor het collegejaar 2020-2021 niets aan de hoogte van het collegegeld. Zij betalen gedurende hun hele studie hetzelfde bedrag. Het is nog niet bekend hoeveel collegegeld EU-studenten moeten betalen vanaf het collegejaar 2021-2022. 

Lees meer over collegegeld en visa in Changes for EU students in the UK (pdf, 140 kB)

Visa

Sinds 1 januari 2021 heb je in de meeste gevallen een visum nodig in het Verenigd Koninkrijk.  Hieronder zetten we op een rijtje of en zo ja welk visum je nodig hebt voor welke situatie: 

 • Studie korter dan 6 maanden:
  Ga je korter dan 6 maanden studeren in het Verenigd Koninkrijk? Dan heb je als EU-student geen (studie)visum nodig. Je kunt met je paspoort het VK inreizen via de  visitor route.
 • Studie langer dan 6 maanden:
  Ga je langer dan 6 maanden studeren in het Verenigd Koninkrijk? Dan heb je een student visa nodig. Dit visum moet je van tevoren aanvragen, dat kan vanaf 3 maanden voordat je studie in het VK begint. Kosten van het visum zijn £ 348. Daarnaast moet je een health surcharge van £ 470 per jaar betalen. Dit bedrag kun je later terugvragen als je een Nederlandse zorgverzekering hebt. Je EHIC-kaart (European Health Insurance Card) blijft namelijk geldig in het VK. Het studievisum is onderdeel van het nieuwe points based immigratiesysteem. Dit betekent dat je moet voldoen aan studie-eisen, financiële eisen en taaleisen. 

  Uitzondering: 
  Ga je een Engelse taalcursus doen die 6 maanden tot maximaal 11 maanden duurt? Dan is er de optie om een short term study visa aan te vragen. Deze is goedkoper dan het studievisum, maar alleen beschikbaar voor Engelse taalstudies.
   

 • Stage (ongeacht duur):
  Stagelopen in het VK wordt een stuk lastiger dan vóór de Brexit. Om in het VK stage te kunnen lopen (of te werken) heb je, ongeacht de duur, het Temporary Worker - Government Authorised Exchange visa (T5) nodig. Hiermee kun je tot 12 of 24 maanden in het VK werken of stagelopen (afhankelijk van onder welk scheme je valt).

  De organisatie waar je gaat stagelopen (of werken) moet een door de overheid erkende sponsor zijn. Kijk voor de lijst met erkende sponsors op de website van de Britse overheid. Helaas staan er momenteel relatief weinig bedrijven op deze lijst , en het is voor bedrijven heel lastig om op deze lijst te komen.

  Je sponsor-organisatie (dus het bedrijf waar je stage gaat lopen) moet een Certificate of Sponsorship (CoS) voor je aanvragen. Dit is een referentienummer dat verwijst naar jouw persoonlijke gegevens. Als je stage gaat lopen via Erasmus+, dan kan de Erasmus+-coördinator van je school/universiteit dit nummer voor je aanvragen. Voor het hoger onderwijs is dat bij de British Council; voor het mbo bij Ecorys.
   

 • Uitzondering: 
  Ga je voor een volledige studie naar het VK, en is stage een onderdeel van deze studie aan een Britse onderwijsinstelling? Dan mag je met je studentenvisum onder bepaalde voorwaarden maximaal 20 uur per week stagelopen. Je hebt daarvoor dan geen apart visum nodig. Kijk voor meer informatie op de website van de Britse overheid of neem contact op met je onderwijsinstelling in het VK.

Zorgverzekering

Als je naar het Verenigd Koninkrijk gaat om te studeren, dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kunt ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie ook een bijbaan in het Verenigd Koninkrijk hebt of als je stage gaat lopen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over zorgverzekeringen.

Europese zorgpas (EHIC)

Op de achterkant van je Nederlandse zorgpas staat de European Health Insurance Card (EHIC). Hiermee kun je aantonen dat je in Nederland verzekerd bent. Met de EHIC heb je recht op spoedeisende gezondheidszorg in het VK.

Als je online een visumaanvraag doet om in het Verenigd Koninkrijk stage te lopen of langer dan 6 maanden te studeren moet je de health surcharge van £ 470 per jaar betalen. Als je een EHIC hebt kun je dit bedrag op een later moment terugvragen.

Ook bij een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk houd je recht op spoedeisende gezondheidszorg.

Bekijk de meest actuele informatie over je EHIC in het Verenigd Koninkrijk