Wat staat er op deze pagina?

Wat wil je doen?

Stap 1: Bedenken

Stel jezelf de volgende vragen:

Waarom wil je naar het buitenland?

Zet voor jezelf op een rijtje wat je verwacht van een studie, stage of tussenjaar in het buitenland. Wat wil je leren en wat wil je doen? Door hier over na te denken haal je uiteindelijk het meeste uit je buitenlandervaring. Zo heb je nog jarenlang voordeel van dit avontuur.

Waar wil je heen?

Als je weet wat je doel is, is het ook makkelijker om een land te kiezen waar je dat kunt bereiken. Elk land heeft wel iets unieks te bieden.

Wanneer wil je naar het buitenland?

Begin ongeveer een jaar van tevoren met de voorbereidingen voor jouw tijd in het buitenland. Dat lijkt lang, maar je moet veel regelen. En zo kom je kort voor vertrek niet voor verrassingen te staan.

Stap 2: Bespreken

Bespreek je ideeën met verschillende mensen. Zo ontdek je nog beter wat je wil en wat er mogelijk is. Praat in ieder geval eens met deze mensen:

Familie en vrienden

Alleen naar het buitenland gaan is een grote stap. Ook voor je familie en vrienden die thuis blijven. Daarom is het extra belangrijk dat je jouw plannen bespreekt met hen. Leg duidelijk uit wat je doel is en hoe je dat wil bereiken. Betrek ze ook bij de praktische voorbereidingen. Wie weet kunnen ze je daar ook mee helpen.

Mentor, studieadviseur of stagecoördinator

Ga je naar het buitenland voor een stage, uitwisseling of minor? Bespreek je plannen dan met jouw mentor, studieadviseur of stagecoördinator. Stem af hoe je plannen in je opleiding passen. Vaak kunnen zij je ook helpen om dingen te regelen. Denk aan een stageplek, woonruimte of een studiebeurs.

Medewerker internationalisering of international office

Ga langs bij de persoon die verantwoordelijk is voor internationalisering binnen je opleiding. Of bij het international office van je opleiding. Daar kun je terecht met al je vragen over studie of stage in het buitenland.

Bekijk ook onze tips

Wat moet je regelen?

Stap 3: Geld

Een studie, stage of tussenjaar in het buitenland levert veel op, maar kost ook geld. Als je ruim op tijd begint met een begroting en sparen, is er veel mogelijk. Lees al onze tips om je tijd in het buitenland te betalen.

Stap 4: Woonruimte

Begin ongeveer 3 maanden voor vertrek met zoeken naar woonruimte. Is dat nog niet gelukt als je weggaat? Geen nood! Dan logeer je de eerste dagen gewoon in een hostel. Als je er eenmaal bent, leer je snel mensen kennen en vind je gemakkelijker woonruimte dan vanuit Nederland. Lees ook onze andere tips om woonruimte te vinden.

Stap 5: Visa, vergunningen en vaccinaties

Ga je naar een land buiten de Europese Unie? Dan heb je in veel gevallen een visum nodig. Als je daar gaat werken heb je vaak ook een werkvergunning nodig. Je leest er alles over op de pagina Visa en vergunningen.

Voor sommige landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht. Anders krijg je geen visum. Het is sowieso een goed idee om te controleren of je voor ‘jouw’ land vaccinaties nodig hebt. Kijk daarvoor bij de GGD.

Stap 6: Verzekeringen

Als je naar het buitenland gaat moet je je Nederlandse zorgverzekering soms opzeggen en daar een nieuwe afsluiten. Geldt dat ook voor jou? En hoe zit het met andere verzekeringen? Je leest het op de pagina Verzekeringen.

Check ook nog even bij de Rijksoverheid of je niets vergeten bent.

Stap 7: Taal

Het is altijd handig om de taal te leren spreken van het land waar je heen gaat. Zo leer je de lokale gebruiken beter kennen en maak je makkelijker vrienden. Je kunt thuis al een taalcursus doen, maar in het buitenland is veel leuker.

Ga je voor een studie naar het buitenland? Dan moet je in veel landen aantonen dat je de taal voldoende beheerst om daar te mogen studeren. Daarvoor moet je tijdens het aanmeldingsproces een taaltoets maken.

Stap 8: Studiepunten en diploma's

Ga je studeren in het buitenland? Regel dan dat je de studiepunten of het diploma dat je daar behaalt ook in Nederland wat waard is.

Buitenlandse studiepunten meenemen

Ga je voor een deel van je studie naar het buitenland? Dan wil je wel dat je buitenlandse studiepunten meetellen voor je Nederlandse diploma. Maak daar ruim op tijd goede afspraken over met je Nederlandse opleiding.

Buitenlands diploma in Nederland

Heb je een diploma behaald in het buitenland? En wil je in Nederland verder studeren of gaan werken? Dan moet je een aantal dingen regelen. Lees alles over jouw buitenlandse diploma in Nederland.

Stap 9: Reis boeken

Je bent klaar om je reis te boeken. Hoe kom jij op je bestemming? Is het vliegtuig de enige mogelijkheid of zijn er ook groenere opties? En wat is eigenlijk de invloed van jouw reis op het klimaat? Doe de check.

Sta ook nog even stil bij het feit dat je straks helemaal alleen in een ander land bent. Het is helemaal niet gek als je in het begin wat heimwee krijgt. Lees daarom ook onze 7 tips tegen heimwee.