Waarom een tussenjaar?

Je wil wel naar het buitenland, maar weet eigenlijk nog niet precies wat je daar wil doen. Denk dan eens na over de vragen hieronder. En bespreek ze met mensen die jou goed kennen. Zo ontdek je wat er bij jou past.

Reden

  • Waarom wil je naar het buitenland?
  • Wat wil je tijdens je tussenjaar leren, doen of ontdekken?
  • Weet je al welke studie je wilt doen na je tussenjaar?

Bestemming

  • Welk land of werelddeel vind je interessant? En waarom?
  • Wil je graag ver weg of blijf je liever wat dichter bij huis?
  • Welke taal spreekt je aan?

Tussenjaar ideeën

Wat wil je graag doen in het buitenland? De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit zijn populaire activiteiten voor een tussenjaar.

Vrijwilligerswerk

Je inzetten voor anderen. Een steentje bijdragen. Praktijkervaring opdoen. Je onderdompelen in een andere cultuur. En ondertussen een (nieuwe) taal leren en veel vrienden maken. Allemaal redenen waarom vrijwilligerswerk een goed idee is voor een tussenjaar.

Ben wel kritisch op wat voor vrijwilligerswerk je gaat doen in het buitenland. Voorkom dat jouw goede intenties bijdragen aan misstanden zoals weeshuistoerisme. Wil je weten wat wel een verantwoorde stage is met kinderen in het buitenland? Lees dan de criteria op de website van stop weeshuistoerisme.

High school of college

Een tussenjaar op een high school of college (soms ook exchange genoemd) is een unieke manier om te ervaren hoe het leven er ergens anders uitziet. En om je taalkennis met reuzensprongen te verbeteren.

Op een college mag je vaak (deels) je eigen vakkenpakket samenstellen. Dat is een mooie manier om te proeven aan verschillende vakken. Handig als je nog niet weet wat je wil gaan studeren.

Soms is high school niet meer mogelijk als je al 18 bent. Soms moet je juist 18 zijn om je op een college te mogen inschrijven.

Au pair

Meedraaien in een gezin, een vreemde taal beter leren spreken en een andere cultuur van binnenuit leren kennen. Werken als au pair is een betaalbare manier om je tussenjaar in te vullen.

In ruil voor kost, inwoning en zakgeld ondersteun je een gezin bij de zorg voor de kinderen. In je vrije tijd kun je je omgeving verkennen, tijd besteden aan je hobby’s, een cursus volgen of vrienden opzoeken. Vaak moet je minstens 18 en maximaal 30 jaar zijn om te mogen werken als au pair.

Reizen en werken

Een tussenjaar waarbij je reizen en werken combineert is praktisch en populair. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Let wel goed op of je een werkvergunning nodig hebt. Controleer ook of je je Nederlandse zorgverzekering mag aanhouden.

Taalcursus

Tijdens je tussenjaar een taalcursus volgen in het buitenland is dé manier om je taalkennis bij te spijkeren. Het aanbod is groot. En de variatie ook. Er zijn cursussen voor beginners tot gevorderden. En hoe lang de cursussen duren verschilt ook enorm: van een week tot een heel jaar. Er zit dus altijd wel wat voor je bij. Informatie hierover vind je bijvoorbeeld bij ambassades en culturele instituten.

Studiekeuze en selectieproces

Weet je nog niet wat je wil gaan studeren? Tijdens een tussenjaar in het buitenland leer je jezelf beter kennen. En je kunt ontdekken wat je echt leuk vindt. Dat helpt om een studie te kiezen die echt bij je past.

Selectie en toelating

Steeds meer opleidingen mogen hun studenten zelf selecteren. Dit betekent dat je naast goede cijfers ook je motivatie moet aantonen. Hiervoor kun je de invulling van je tussenjaar gebruiken. Laat zien waarom ze jou moeten kiezen! Ook als je later gaat solliciteren kan jouw tussenjaar van pas komen. Een buitenlandervaring staat altijd goed op je cv.

Deadlines

Kijk of je tijdens je tussenjaar online kunt meedoen aan de open dagen van jouw vervolgopleiding. Houd ook de verplichte selectiedagen, matchingsgesprekken en deadlines van jouw vervolgopleiding in de gaten. Voor numerus fixus-opleidingen moet je je bijvoorbeeld voor 15 januari aanmelden. Het zou zonde zijn als je na jouw tussenjaar niet kunt starten.

Handige sites

  • Op onze pagina over praktische zaken lees je hoe je huisvesting, verzekeringen en andere belangrijke zaken regelt.
  • Op Tussenjaar Kenniscentrum vind je ideeën voor het invullen van een tussenjaar.
  • Op European Youth Portal kun je zoeken naar vrijwilligerswerk in Europa.
  • Op Go Europe vind je informatie over vrijwilligerswerk, (vakantie)werk en taalcursussen in Europa.
  • Op Rijksoverheid lees je ook wat je moet regelen als je een tussenjaar neemt.
"Na mijn mbo-opleiding besloot ik om een tussenjaar nemen. In het verleden heb ik al vaker in het buitenland gewoond, maar dit keer wilde ik verder gaan dan Europa en kwam ik terecht in Australië! "
Simone, Melbourne, Australië
Lees het hele verhaal