Financiering tussenjaar

Hoe betaal je een tussenjaar in het buitenland? En hoeveel kost het eigenlijk? Er zijn veel verschillende manieren om je tussenjaar te financieren.

Kosten tussenjaar

De kosten van een tussenjaar kunnen zo laag blijven als je zelf wilt. Het is helemaal afhankelijk van wat je gaat doen, hoe lang je weg gaat, waar je naartoe gaat en of je het zelf regelt of via een organisatie.

Werken en sparen

Veel scholieren werken en sparen zelf voor hun tussenjaar. Je kunt de zomer na je eindexamen of de eerste maanden van je tussenjaar gebruiken om te werken en te sparen voordat je vertrekt naar het buitenland.

Subsidie

Via het European Solidarity Corps kun je internationaal vrijwilligerswerk doen dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie. Het programma stelt jonge mensen tussen 18 en 30 jaar die legaal in Europa verblijven, in de gelegenheid om tussen 2 en 12 maanden internationaal vrijwilligerswerk te doen in Europa. Het programma vergoedt je reis- en verblijfskosten, je zorgverzekering, taalcursus en zakgeld.

Ook voor het opdoen van betaalde werkervaring kun je terecht bij het European Solidarity Corps. Lees hier meer over op hun website.

Beurzen

Soms kun je een beurs aanvragen voor een jaar college in de Verenigde Staten. Het Fulbright Campus Scholarship Program is een beurzenprogramma dat scholieren met een vwo-diploma de kans biedt om aan een Amerikaanse universiteit te studeren in het studiejaar aansluitend op de middelbare school.

Ouders

Vaak dragen ouders ook bij. Steeds vaker zien ouders een goed doordacht tussenjaar als een zinvolle investering in je toekomst.

Sponsoring

Als je je gaat inzetten voor anderen, in de vorm van vrijwilligers- of projectwerk, kun je ook een sponsoractie op touw zetten om geld in te zamelen. Bedenk een leuke actie waarmee je sponsoring vraagt om je te kunnen inzetten voor een betere wereld.

Werken in het buitenland

Het is natuurlijk ook mogelijk om in het buitenland te werken. Dan sla je twee vliegen in één klap: je dekt de kosten van je tussenjaar terwijl je in het buitenland bent. Je kunt werken tegen betaling, maar ook tegen kost en inwoning (en soms nog een extra zakcentje).

Er zijn veel websites en organisaties die hierin bemiddelen. Vind hier enkele organisaties om je op weg te helpen. Lees ook meer over een bijbaan in het buitenland.

Laatste wijziging: 12-07-2019 11:34