Waarom studeren in het buitenland?

Wil jij… je horizon verbreden? Een onvergetelijke tijd beleven? Proeven van een nieuwe taal, cultuur en land? Een stap vóór hebben op veel andere sollicitanten? Kies dan voor een tussenjaar, studie of een stage in het buitenland!

“Wie thuis blijft, doet zichzelf tekort" en "Een ervaring van onschatbare waarde". Dit zijn zomaar een paar uitspraken van studenten die voor een tussenjaar, studie of stage naar het buitenland zijn geweest.

Tussenjaar, studeren of stagelopen in buitenland

Na je eindexamen kun je kiezen voor een tussenjaar in het buitenland. Je doet nieuwe ervaringen op, leert andere culturen kennen, verbetert je talenkennis en wordt zelfstandiger. Studeren of stagelopen in het buitenland is een bijzondere en waardevolle ervaring. Het is interessant voor je CV, goed voor je persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk een geweldig avontuur.

Vijf redenen

Vraag je je af waarom een tijdje naar het buitenland gaan een heel goed idee is? Wij geven je vijf redenen:

1. Omdat werkgevers internationale ervaring een pre vinden

Uit onderzoek blijkt dat werkgevers internationale ervaring een pre vinden. Een tussenjaar of een buitenlandse studie- of stageperiode op je cv onderscheidt je van de andere sollicitanten. Studenten die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen vinden sneller een baan én ze ontvangen een hoger startsalaris dan studenten zonder buitenland ervaring. Ook als je wat wilt bereiken in de onderzoekswereld, is het belangrijk dat je een goed internationaal netwerk opbouwt.

2. Om de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt

Je sociale en culturele vaardigheden worden door een verblijf in het buitenland aangescherpt. Het is een spannend avontuur. Je moet een hoop regelen en je zien te redden in een nieuwe omgeving. Je komt sterker en wijzer terug. Door je contacten met andere culturen krijg je ook een spiegel voorgehouden: je leert jezelf en je eigen cultuur beter kennen. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen waarmee ze geconfronteerd worden.

3. Omdat het een geweldige ervaring is

Tijdens je tussenjaar, studie of stage in het buitenland leer je veel nieuwe mensen kennen en je maakt gemakkelijk vrienden onder de andere studenten waarmee je samen studeert en woont. Je leert een andere wereld kennen door je verblijf in een ander land. Niet even als toerist, maar voor langere tijd als inwoner. Je leert het leven en de mensen daar goed kennen. Je verkent je nieuwe woonplaats en vaak ook het land en de regio. Voortaan zal je met andere ogen naar Nederland kijken.

4. Omdat het een unieke kans is

Als je straks een baan, een hypotheek en wellicht kinderen hebt, kun je niet zomaar meer een tijd naar het buitenland vertrekken. Nu wel. Dus grijp die unieke kans!

5. Om de academische uitdaging

Studeren in het buitenland biedt je de kans om colleges te volgen die je in Nederland niet kunt doen of om te studeren aan een topinstelling op jouw vakgebied. Je leert vraagstukken vanuit een internationale context te benaderen en een andere blik op je vakgebied te werpen. Daarnaast kun je, ook tijdens een tussenjaar of stage, in het buitenland een vreemde taal leren.

Studenten aan het woord

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan eens wat verhalen van studenten die naar het buitenland gingen. Ze kwamen stuk voor stuk laaiend enthousiast thuis.

Tussenjaar in Kaapstad

"Het was elke cent dubbel en dwars waard!"
René Meeuse deed tijdens zijn tussenjaar tien maanden vrijwilligerswerk op een school voor autistische kinderen in Kaapstad.
Lees zijn verhaal.

Mbo-stage in Lwengo

“Door mijn stage werd ik verliefd op Afrika.”
Eveline deed een stage verpleegkunde. 
Lees haar verhaal.

Studie in Los Angeles

"Volgens mij is dat de truc om alles eruit te halen wat er in zit: Work hard, play hard!"
David de Boer studeerde een jaar modern history in Los Angeles. 
Lees zijn verhaal.

Afstudeerstage in Brussel 

"Mijn buitenlandervaring heeft mij veel zelfverzekerdheid gegeven, en vooral ook meer cultural awareness. Nederland is je comfortzone; stap hieruit en dan wordt het pas echt interessant!"
Carlien Laarman deed een afstudeerstage in Brussel. 
Lees haar verhaal.

Laatste wijziging: 11-02-2016 12:56