Werken in het buitenland

Een jaar werken in het buitenland is een jaar werkervaring opdoen. En dat is altijd goed voor je cv. Maar hoe pak je dat aan? Je kunt tijdens je tussenjaar in het buitenland werken tegen betaling, maar ook tegen kost en inwoning. Hier enkele ideeën ter inspiratie, maar wees ook zelf creatief.

Au pair

Meedraaien in een gezin, een vreemde taal beter leren spreken en een andere cultuur van binnenuit leren kennen. Als je tussen de 18 en 30 jaar bent, sla je als au pair twee vliegen in één klap: onderdak en onkostenvergoeding. Het is dan wel verstandig om je in te schrijven bij een gespecialiseerd bemiddelingsbureau. Lees ook eens het verhaal van Samantha. Zij werkte een half jaar als au pair in Engeland.

Op de boerderij

Meewerken op een biologische boerderij wordt steeds populairder. WWOOF is een van de grootste en oudste organisaties op dit gebied, die vrijwilligers online koppelt met boerderijen die een helpende hand zoeken (vaak in prachtige omgevingen!).

Skileraar

De hele winter de pistes op en af en daarnaast een erkend diploma halen, werkervaring opdoen en  onderdak en salaris krijgen. Als dit je aanspreekt, kun je tijdens je tussenjaar in het buitenland werken als skileraar. Travel Active en Snowsports Nederland zijn enkele van de organisaties waarbij je het kunt regelen.  

Seizoenswerk

Fruitplukken is in veel landen mogelijk. Australië heeft zo veel ervaring met fruitplukkende backpackers dat de overheid je helpt een baantje te vinden tijdens de oogsttijd. Surf daarvoor naar  de Harvest Trail.

Belangrijk: visum, werkvergunning en ziektekostenverzekering

Als je in het buitenland geld gaat verdienen, krijg je te maken met een aantal belangrijke regels. Een goede voorbereiding kan je een hoop moeilijkheden besparen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Een visum en werkvergunning heb je als Nederlands staatsburger niet nodig binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Er kunnen per land wel aanvullende voorschriften gelden. Bekijk hiervoor de landeninformatie.
  • Buiten Europa heb je meestal wel vaak wel een visum en werkvergunning nodig. Ga voor vertrek uit Nederland bij de ambassade van het betreffende land na welke regels en procedures in jouw geval gelden.
  • Met een (bij)baan in het buitenland heb je waarschijnlijk geen recht meer op een basisverzekering en moet je je op een andere manier verzekeren. Zoek dit goed uit voordat je vertrekt.
Laatste wijziging: 05-06-2018 11:04