Hoe kies je een organisatie?

Er zijn veel organisaties die een tussenjaar in het buitenland voor je kunnen regelen. Hoe selecteer je nu de organisatie die het beste bij jou past? Door goede vragen te stellen, kom je vaak al een heel eind.

Stel een organisatie bijvoorbeeld deze vragen tijdens je oriëntatieproces:

 • Zijn jullie gespecialiseerd in een bepaalde activiteit?

  Sommige organisaties hebben een breed aanbod, andere specialiseren zich op bepaalde terreinen. 
   
 • Werken jullie samen met een partnerorganisatie in het buitenland?

  Sommige bemiddelingsorganisaties verzorgen alles zelf, ook in het land van bestemming. Andere niet. Dan is het handig om te weten met wie ze samenwerken. 
   
 • Wat voor begeleiding of ondersteuning bieden jullie ter plaatse?

  Organisaties hebben soms een kantoor of contactpersoon in het land van bestemming. Die kan je helpen als je aankomt of als er problemen zijn. 
   
 • Wat kost het?

  Zorg dat je precies weet waarvoor je betaalt en wat dat kost. Zo voorkom je dat je onverwacht moet bijbetalen. Of erger nog, dat een bepaalde service niet wordt geleverd, terwijl je daar wel op had gerekend. Wat is er allemaal bij de prijs inbegrepen en wat niet?
   
 • Hebben jullie een annuleringsverzekering?

  Als je onverhoopt je eindexamen niet haalt, gaat je tussenjaar waarschijnlijk niet door. Met een annuleringsverzekering krijg je een deel van je geld terug. Vraag de organisatie of zo'n verzekering bij de prijs is inbegrepen.
   
 • Hoe lang zijn jullie al actief?

  Er zijn organisaties met jarenlange ervaring in sommige landen of met bepaalde activiteiten, andere organisaties zijn pas net begonnen.
   
 • Kan ik in contact komen met voormalige deelnemers?

  Je kunt veel leren van de ervaringen van anderen. Wat deed de organisatie goed en minder goed in hun ogen?
   
 • Zijn jullie een non-profitorganisatie?

  Non-profitorganisaties hebben een maatschappelijke doelstelling en hoeven geen winst te maken. Dit betekent niet dat hun diensten niets kosten, maar dat de organisatie een maatschappelijke missie heeft. Ze willen bijvoorbeeld meer wederzijds begrip en respect stimuleren tussen culturen en worden vaak (mede) gefinancierd door subsidies en giften.
   
 • Krijg ik na afloop een certificaat of diploma?

  Volg je een taalcursus, training of andere opleiding tijdens je tussenjaar in het buitenland? Dan wil je daar misschien een  diploma of certificaat van deelname van ontvangen.
   
 • Hoe kiezen jullie een gastgezin, high school, college, of project uit?

  Hoe wordt de selectie en matching gedaan als je bijvoorbeeld bij een gastgezin gaat wonen of wanneer je aan een college gaat studeren, of als vrijwilliger aan een project gaat meewerken?
Laatste wijziging: 25-03-2019 11:08