Mogelijkheden in het buitenland

Reizen en werken in Australië? Met je handen uit de mouwen in Afrika? Als au pair de joie de vivre van Parijs ontdekken? De mogelijkheden voor een tussenjaar in het buitenland zijn eindeloos.

Mogelijkheden

Veel jongeren gaan niet voor een heel jaar naar het buitenland, maar combineren betaald werk in Nederland met een aantal maanden buitenlandavontuur. Hoe lang of hoe kort je weggaat, kies je zelf. Heb je nog geen idee wat je wil doen tijdens jouw tussenjaar? Mogelijkheden genoeg! WilWeg geeft je graag wat ideeën.

Vrijwilligerswerk

Je inzetten voor anderen. Een steentje bijdragen. Praktijkervaring opdoen. Je onderdompelen in een andere cultuur. En ondertussen een (nieuwe) taal leren en veel vrienden maken. Allemaal redenen waarom vrijwilligerswerk leuk is om te doen. Er zijn veel organisaties die dit aanbieden. En wist je dat je hier zelfs subsidie voor kunt krijgen?

Wees kritisch op wat voor vrijwilligerswerk je gaat doen in het buitenland. Voorkom dat jouw goede intenties bijdragen aan misstanden zoals weeshuistoerisme. Wil je weten wat wel een verantwoorde stage is met kinderen in het buitenland? Lees dan de criteria op deze pagina: www.stopweeshuistoerisme.nl/goedproject.

High school of college

Een jaar high school of college is een unieke manier om te ervaren hoe het leven er ergens anders uitziet en je taalkennis met reuzensprongen te verbeteren. Op een college mag je vaak (deels) je eigen vakkenpakket samenstellen – een mooie manier om te proeven aan verschillende vakken voor als je je studiekeuze nog niet weet! In sommige gevallen zijn er ook beurzen beschikbaar. Soms is high school niet meer mogelijk als je al 18 bent. Soms moet je juist 18 zijn om je op een college te mogen inschrijven. Informeer daar dus naar.

Reizen en werken

De combinatie van reizen en werken in het buitenland is een praktische invulling die erg populair is. Of je nu skileraar wordt in Oostenrijk, koksmaatje op een zeilschip, vrijwilliger op een biologische boerderij of meehelpt met de gemberoogsten in Australië, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk ter inspiratie wat ideeën.

Taalcursus

Een taalcursus volgen in het buitenland is dé traditionele manier om je taalkennis bij te spijkeren. Het aanbod van taalcursussen is groot, de cursussen worden op verschillende niveaus gegeven en zijn van verschillende duur: van een week tot een heel jaar. Er zit dus altijd wel wat voor je bij!

Au pair

Meedraaien in een gezin, een vreemde taal beter leren spreken en een andere cultuur van binnenuit leren kennen. Werken als au pair is een betaalbare manier om je tussenjaar in te vullen. In ruil voor kost, inwoning en zakgeld ondersteun je een gezin bij de zorg voor de kinderen. In je vrije tijd kun je je omgeving verkennen, tijd besteden aan je hobby’s, een cursus volgen of vrienden opzoeken. Vaak moet je minstens 18 jaar zijn om te mogen werken als au pair. 

Wat te doen in een tussenjaar

Hoe kies je nou wat je wil doen in je tussenjaar? WilWeg heeft een test ontwikkeld om je hierbij te helpen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, doe dan deze test om erachter te komen wat bij jou past!

Laatste wijziging: 18-07-2019 12:26