Tussenjaar en studiekeuze

Weet je nog niet wat je wilt studeren of heeft de opleiding die je wilt doen een selectieproces? Een tussenjaar kan je helpen!

Selectie en toelating

Steeds meer opleidingen mogen hun studenten zelf selecteren. Dit betekent dat je naast goede cijfers ook je motivatie moet aantonen. De invulling van je tussenjaar kun je hiervoor gebruiken. Laat zien waarom ze jou moeten kiezen!

Bekijk op de website van DUO welke opleidingen zelf hun studenten selecteren.

Selectievoorwaarden en deadline

Wil jij na je tussenjaar een studie doen waarbij de opleiding zijn studenten zelf mag selecteren? Kijk dan goed wat de selectievoorwaarden zijn! Vraag bij de opleiding of er verplichte selectiedagen of matchinggesprekken zijn en wanneer je je moet aanmelden. 

Let op! Voor numerus fixus-opleidingen moet je je voor 15 januari aanmelden.

Betere start van je studie

Je kunt je tussenjaar in het buitenland inzetten om een beter beeld te krijgen van wat je wilt studeren. Of om je beter voor te bereiden op de studie die je gekozen hebt. En voor een opleiding met een selectieproces kun je de invulling van je tussenjaar benutten om jezelf beter te verkopen.

Studenten zekerder over hun studie na tussenjaar

Studenten die een tussenjaar hebben gedaan, zijn zekerder over hun studiekeuze. Daarnaast vinden zij dat de bezigheden tijdens hun tussenjaar inhoudelijk zinvol waren voor hun opleiding. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van een tussenjaar op studiekeuze en -succes.

Tussenjaar na de middelbare school

Een goed doordacht tussenjaar helpt je bij je studiekeuze. Je kunt verschillende dingen uitproberen:

  • Denk je aan ontwikkelingsstudies? Ga dan vrijwilligerswerk doen in Afrika of Azië om te kijken of het écht wat voor je is.
  • Twijfel je over biologie of iets met natuur? Doe een project op het gebied van natuurbescherming.
  • Duik je liever de collegebanken in? Ga dan naar college en kies uiteenlopende vakken om te proeven aan verschillende studierichtingen.

Voorbereiding op je studie

Als je al weet wat je gaat studeren gebruik het tussenjaar dan om je voor te bereiden:

  • Ga je Spaans studeren? Misschien kun je een tijdje naar Latijns-Amerika om Spaans te leren.
  • Ga je geneeskunde studeren? Doe vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg om alvast wat ervaring op te doen.
  • Verbeter je je Engels in het buitenland. Dat komt bij élke studie goed van pas. Helemaal als je een Engelstalig bachelor- of masterprogramma gaat doen.

Bekijk de vele mogelijkheden!

Studiekeuzetrajecten

Een studiekeuzetraject kan een waardevol onderdeel van je tussenjaar zijn. Deze trajecten worden door diverse Nederlandse organisaties aangeboden. Inhoud, lengte en kosten hiervan lopen sterk uiteen. Schrijf je tijdig in, want het aantal plaatsen is vaak beperkt.

Voorbeelden van hogeronderwijsinstellingen en organisaties die dit soort tussenjaarprogramma’s aanbieden zijn:

Saxion StudiekeuzeLab

Evangelische Hogeschool Amersfoort

Breekjaar

Expeditie Noord

Laatste wijziging: 28-08-2019 13:43