Tussenjaar positief voor studiekeuze

Studenten die tijdens een tussenjaar gereisd hebben vallen opvallend minder vaak uit tijdens hun eerste studiejaar, vergeleken met studenten die geen tussenjaar hebben genomen.

Invloed op studiekeuze

Een tussenjaar in het buitenland maakt de meeste studenten zekerder van hun vervolgstudie. Uit onderzoek blijkt dat de ruime meerderheid (twee derde tot driekwart) van de eerstejaars die instromen na een tussenjaar sterker overtuigd is van hun studiekeuze. Bekijk de studie:

Gap year, buitenlandse contacten en belangstelling voor buitenlandverblijf bij startende ho-studenten (548 kB)

Tussenjaar als uitstel

Een tussenjaar als uitstel voor studiekeuze lijkt minder geslaagd. Uit onderzoek van Centrum Studiekeuze blijkt dat studenten die, na een tussenjaar, in het eerste jaar uitvallen óók in hun tweede studie sneller uitvallen dan studenten zonder tussenjaar. Bedenk goed wat je wilt gaan doen tijdens je tussenjaar en zie het niet als uitstel. Gebruik de WilWegWijzer om de juiste keuzes te maken!

Waarom een tussenjaar

De belangrijkste reden die jongeren noemen om een tussenjaar te nemen is om een betere studiekeuze te kunnen maken. Voor scholieren op de middelbare school is persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste reden.

Laatste wijziging: 10-01-2019 11:44