Europass

Europass is een initiatief van de Europese Unie om de mobiliteit bij werken en studeren te vergemakkelijken. Zoek je een baan, of wil je stage lopen of studeren in Europa? Dan is het belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je weet en kunt. Europass kan je helpen om je kennis en competenties vast te leggen.

Europass bestaat uit vijf documenten die je afhankelijk van je behoefte en opleiding kunt gebruiken:

  • Europass CV
   Het Europass CV is een model-cv met een vaste structuur dat in veel Europese landen gebruikt wordt. Je kunt er alle belangrijke informatie in kwijt over wie je bent, je werkervaring, je opleiding en vaardigheden. Maak zelf een Europees cv.
  • Europass Taalpaspoort
   Het Europass Taalpaspoort is een document waarin je zelf je taalvaardigheid beschrijft. Het is geen bewijs dat je een taal beheerst! Je kunt het naast je cv gebruiken om extra informatie te geven over je schrijf-, spreek- en luistervaardigheden. Maak je eigen Europass Taalpaspoort.
  • Europass Mobiliteitsdocument
   Het Europass Mobiliteitsdocument is een beschrijving van je leer- en werkervaring in het buitenland. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor werkstages in het beroepsonderwijs. Je onderwijsinstelling geeft het Europass Mobiliteitsdocument uit en de organisatie waar je stage loopt ondertekent het. Bekijk hieronder een filmpje over het Europass Mobiliteitsdocument:

 • Europass Diplomasupplement
  Het Europass Diplomasupplement is een getuigschrift dat inzicht geeft in het niveau, de aard en inhoud van je afgeronde HBO- of universitaire opleiding. Het bevat een beschrijving van de gevolgde studie en de behaalde studieresultaten. Je krijgt het diplomasupplement van je instelling, samen met je diploma. Als je wilt weten hoe een een Europass Diplomasupplement er precies uitziet, kun je voorbeelden van Diplomasupplementen downloaden en bekijken.
 • Europass Certificaatsupplement
  Het Europass Certificaatsupplement is een algemene inhoudelijke beschrijving van je mbo-diploma. Het Certificaatsupplement is een aanvulling op je originele diploma. Deze beschrijving is ook standaard in het Engels of Nederlands. Het Europass Certificaatsupplement geeft werkgevers en onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland inzicht in de waarde van je diploma. Download het Europass Certificaatsupplement.

Wil je meer informatie?

De Europass-website bevat veel informatie die ook jou van pas kan komen. Je kunt er ook de handige wizard 'Ga naar het buitenland' doorlopen.

Ga naar de Europass-website

Laatste wijziging: 07-05-2014 15:02