Voorbereiding tussenjaar

Als je naar het buitenland vertrekt, vergt dat enige voorbereiding. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het regelen van diverse zaken. Deze informatie en praktische tips helpen je om je tussenjaar zo goed mogelijk voor te bereiden.

Begin op tijd

Het is niet overdreven om een jaar voor vertrek te beginnen met de voorbereiding van je tussenjaar. Dat lijkt misschien erg lang, maar zo kom je op het laatste moment niet voor vervelende verrassingen te staan. Hoeveel tijd je nodig hebt is ook afhankelijk van of je alles zelf regelt of via een organisatie

Visum en werkvergunning

Als je binnen de Europese Unie blijft tijdens je tussenjaar, heb je als Nederlands staatsburger geen visum of werkvergunning nodig. Daarbuiten is het een ander verhaal. Welk visum en/of welke vergunning je nodig hebt is afhankelijk van wat je gaat doen en hoe lang je in het buitenland blijft. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van het land van je keuze. Bij CIBTvisas vind je ook uitgebreide informatie over het aanvragen van visa.

Verzekeringen

Het is belangrijk dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering of een speciale studenten- of reisverzekering af te sluiten. Onderzoek de verschillende verzekeringen en kijk welke het beste bij jouw situatie past.

Uitschrijven uit bevolkingsregister

Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht om je uit te schrijven uit het bevolkingsregister. Dat doe je bij de dienst Burgerzaken van je gemeente. Deze informatie helpt je verder op weg.

Gezondheid

Houd er rekening mee dat je voor sommige landen inentingen nodig hebt. Vraag dat na bij je huisarts of bij de GGD. Bekijk ook een aantal handige sites om gezond te blijven op reis.

Internationale kortingskaart voor jongeren

Als je nog geen 26 jaar bent, kan een International Youth Travel Card (IYTC) handig zijn. Die kost € 15 en biedt wereldwijd kortingen op tickets, accommodaties, transport, reisgidsen, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Verkoopadressen en meer informatie vind je bij Isic.

Investeer in je toekomst

Heb je de smaak te pakken en wil je na je tussenjaar nog vaker naar het buitenland? Leg dan je kennis en competenties vast met Europass. Daarmee laat je toekomstige stageverleners of werkgevers op een eenvoudige manier zien wat je allemaal weet en kunt.

Studie na tussenjaar

Wil je direct na je tussenjaar met een studie beginnen? Houd er dan rekening mee dat je geen voorlichtingsdagen van opleidingen kunt bezoeken als je in het buitenland zit. Doe dit dus het jaar voor vertrek. Als je al een studie gekozen hebt, vraag dan of er misschien verplichte selectiedagen of toelatingsexamens zijn, zodat je daarvoor op tijd weer terug in Nederland bent. En noteer ergens (in je mobiel!) de inschrijvingstermijn, zodat die niet ongemerkt voorbij gaat terwijl jij in het buitenland van je tussenjaar geniet!

Voor numerusfixusopleidingen is de deadline al 15 januari.

Landeninformatie

Kijk ook eens op de landenpagina’s. De informatie daar heeft specifiek betrekking op studeren en stagelopen in het buitenland, maar kan ook nuttig zijn als je een tussenjaar in het buitenland overweegt.

Laatste wijziging: 26-11-2018 15:44