Anouk liep stage in Antwerpen

Anouk zocht een stageplek waar ze zich als student mediavormgever écht kon ontwikkelen en vond deze in Antwerpen. Is een buitenlandervaring dichtbij huis niet saai? Voor Anouk juist niet, zo kon ze alvast testen of een vervolgstudie in België iets voor haar was.
Geschreven door Anouk
Antwerpen, België
Lees het verhaal van Anouk in Antwerpen

Bon, zoals ze in het Vlaams zeggen, waar moet ik beginnen? Normaal deel ik mijn dromen niet graag met de buitenwereld, maar voor een buitenlandervaring kan dit toch wel erg nuttig zijn.

"Mijn buitenlandervaring is rijker en plezieriger gemaakt door de vele mensen die ik heb leren kennen en de herinneringen die ik met hen heb gemaakt."

Voorbereiding

Waarom niet gebruik maken van je eigen connecties? Awel, voor mij begon dit met het babbelen met mijn buren die allebei werkzaam zijn in de grafische/reclamewereld. Daar liep ik de deur uit met een aantal brands in mijn gedachten en een duidelijke visie: ik wilde een stage die écht iets zou bijdragen aan mijn ontwikkeling.

Financiering

In Nederland zijn er zoveel mogelijkheden met financieringen en beurzen, ook als je naar het buitenland vertrekt! Dus de gedachte "ik moet nu een lening afsluiten bij DUO" kun je vergeten! Laat het financiële gedeelte niet afhangen van je dromen. Focus op de mogelijkheden die jouw budget kunnen verbreden.

Tijdens deze periode heb ik een studentenjob gehad wat heel erg leuk was, of beter gezegd: keitof! Naast dat het wat extra’s oplevert, is dit ook een plek geweest waar ik meer (lokale) mensen heb leren kennen.

Accommodatie

Het vinden van een kot (= kamer) gaat een stuk soepeler in het stad (Antwerpenaren zeggen ‘het stad’ voor Antwerpen) dan dat wij hier kennen. Destijds begon mijn zoektocht op Facebook en hotels/hostels die voor langere termijn verhuurden. Zo kwam ik terecht bij Campus Opera. Een plek die als thuis heeft gevoeld.

Ik woonde met 70 andere internationale (voornamelijk Erasmus+-studenten). Mijn kotgenoten kwamen vanuit diverse delen van de wereld. Wat leidde tot leuke babbels over culturen, talen, gewoontes en gezamenlijke kookavonden. Tijdens deze momenten genoot ik enorm en bouwde ik sterke vriendschappen en connecties op.

Allee, het was niet altijd feest, ondanks de vele feestjes. Ik deelde de keuken, living, wasmachine/droogkast, tuin en studieruimte met hen. Je kunt je vast voorstellen hoe het er soms aan toeging.

Ook realiseer ik me nog altijd goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Mijn tip is daarom: bezoek van tevoren koten en kies met je gevoel en een beetje verstand. En maak vooraf een goede, sluitende begroting.

De eerste week

Laat ik meteen met de deur in huis vallen, het zal de eerste paar dagen niet even makkelijk zijn. Maar logisch tóch? Je bent op jezelf, in een nieuwe stad waar je nog niemand kent, waarschijnlijk nog niet comfortabel genoeg om op pad te gaan of even helemaal geen zin om met anderen te zijn. Dit is helemaal oké, geef jezelf wat tijd en ruimte om te wennen.

Vrienden maken

Spijtig voor het thuisfront, maar ik had snel een leven opgebouwd. Waar ik enorm van genoot.

Het leren kennen van nieuwe mensen kan wat lastig zijn, helemaal voor een introvert persoon als ik. Maar bon! Het is toch aardig gelukt. Ik leerde snel heel veel mensen kennen door mijn kot, stage en studentenjob. Op de dag van vandaag heb ik met velen nog regelmatig contact en voelt als echte vriendschap!

Waarom naar het buitenland?

Iemand die met een open blik naar de wereld en toekomst kijkt, zou ik dit écht willen aanraden! Stap ‘even’ uit je comfortzone om te groeien als mens. Het cliché “je leert jezelf beter kennen’’ is dan ook zeker waar! Het leren omgaan met andere culturen, talen en gewoontes is heel waardevol geweest.

Ik heb niet enkel geleerd over mezelf en anderen, maar ook wel degelijk over de reclamewereld. Ik ben fier (= trots) op de tijd waarbij ik onderdeel was van een reclamebureau, waar ik alle ins en outs heb mogen leren van gepassioneerde mensen.

Het besef dat ik over een jaar terugkeer naar het stad, maakt mij gelukkiger dan ooit. Als je de kans krijgt, doe het! Amaaaaai, het maakt je studietijd echt compleet!

Stel een vraag aan Anouk

Bekijk Anouk's ervaringen in Antwerpen ook op TikTok.

Lees meer stories over