Een tussenjaar in het buitenland

Wil je na je eindexamen een jaar naar het buitenland? Weet je nog niet wat je wilt studeren of wil je je talen verbeteren? Dan is een 'gap year' misschien wel iets voor jou!

Nieuwe ervaringen

Na je eindexamen kun je kiezen voor een tussenjaar in het buitenland. Je doet nieuwe ervaringen op, leert andere culturen kennen, verbetert je talenkennis en wordt zelfstandiger. Even een jaartje ‘iets anders’ doen en jezelf beter leren kennen in een vreemde omgeving. Allemaal goede redenen om naar het buitenland te gaan in je tussenjaar.

Studiekeuze

Steeds meer opleidingen hebben een toelatingsprocedure en de studiedruk loopt al jaren op. Het is daarom belangrijk om een goede studiekeuze te maken en geen studievertraging op te lopen. Een goed doordacht tussenjaar kan je helpen bij het maken van je studiekeuze.

Mogelijkheden

Er zijn veel verschillende manieren om je tussenjaar in het buitenland in te vullen. Je kunt gaan reizen, vrijwilligerswerk doen, een jaar high school of college doen, een taalcursus volgen of au pair worden. Veel jongeren combineren betaald werk met reizen. Ze werken bijvoorbeeld eerst in Nederland en gaan dan naar het buitenland. Je ziet het: de mogelijkheden zijn eindeloos!

WilWegWijzer

Hoe kies je nou wat je wil doen in je tussenjaar? Hoe lang wil je weg en waar ga je naar toe? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, doe dan de WilWegWijzer om erachter te komen wat bij jou past!

Financiering

Hoe betaal je een tussenjaar in het buitenland? Veel jongeren werken en sparen zelf voor hun tussenjaar. Vaak dragen ouders ook bij. Voor vrijwilligerswerk kun je subsidie krijgen, bijvoorbeeld via het European Solidarity Corps. Je kunt ook een beurs aanvragen om een jaar college te doen. Onderzoek de verschillende vormen van financiering van je tussenjaar.

Voorbereiding

Een tussenjaar in het buitenland moet je goed voorbereiden. Begin daar op tijd mee. Waar moet je allemaal aan denken? Deze tips voor de voorbereiding helpen je op weg.

Zelf regelen of via een organisatie

Je kunt je tussenjaar helemaal zelf regelen of je kunt via een organisatie weg gaan. Wat zijn de voor- en nadelen? En welke vragen moet je jezelf stellen? Deze tips helpen je je weg te vinden.

Je ouders overtuigen?

Zijn je ouders nog niet overtuigd van het nut van een tussenjaar in het buitenland? Er is onderzoek gedaan naar het effect van een tussenjaar op studiekeuze en studiesucces. Dit blijkt positief te zijn. Een tussenjaar leidt bijvoorbeeld tot minder studie-uitval. Je kunt ze ook wijzen op de tussenjaarinformatie voor ouders.

Laatste wijziging: 09-04-2019 09:56