Vind een beurs

Ben je op zoek naar extra geld voor je studie, stage of tussenjaar in het buitenland? Kijk dan eens of je een beurs kunt aanvragen. Daarmee betaal je misschien niet alle kosten, maar als je ervoor in aanmerking komt is het een handige aanvulling op je budget in het buitenland.

Vind hieronder een beurs of fonds. Je kunt de filters gebruiken om te zien voor welke beurzen je in aanmerking komt.

Vind een beurs

Maak een begroting

Als je naar het buitenland gaat is het handig om van tevoren een begroting te maken. Dat is een overzicht van alle uitgaven en inkomsten die je in het buitenland kunt verwachten.

Download onze voorbeeldbegroting (19.70 kB) en vul hem in voor jouw eigen situatie.

Begin op tijd met je begroting. Dan weet je hoeveel geld je nodig hebt. En dan heb je nog tijd om wat te sparen. Als je een beurs aanvraagt, zoals Erasmus+, is het soms zelfs verplicht om een begroting in te leveren. Geef je begroting regelmatig een update. Zelfs als je al in het buitenland bent. Zo houd je grip op je financiën.

Schat je uitgaven

Hoe duur je studie, stage of tussenjaar in het buitenland wordt hangt natuurlijk af van heel veel dingen. Wat ga je doen in het buitenland? Aan een tussenjaar hangt een ander prijskaartje dan aan een studie of stage. En ook die twee verschillen van elkaar qua kosten.

De kosten verschillen ook per land. In het ene land is het leven duurder dan in het andere. En studeren is in sommige landen (bijna) gratis, terwijl je in andere landen juist meer collegegeld betaalt dan in Nederland.

Op onze landenpagina lees je hoe hoog het collegegeld ongeveer is in de verschillende landen. Je vindt er ook linkjes naar websites die meer vertellen over andere kosten die je in het buitenland kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan huur, uitstapjes en boodschappen.

Neem je een bemiddelingsbureau in de arm voor je stage of tussenjaar in het buitenland? Zet dan ook die kosten in je begroting.

Neem je Stufi mee

Voor een studie of stage in het buitenland kun je onder bepaalde voorwaarden studiefinanciering krijgen. Je moet in elk geval voldoen aan de standaard voorwaarden voor studiefinanciering. Daarnaast gelden nog een aantal aanvullende eisen.

Ga je tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage of een uitwisseling? Dan kun je je studiefinanciering laten doorlopen. Je moet wel ingeschreven blijven staan bij je Nederlandse opleiding.

Ga je een volledige opleiding in het buitenland volgen? Of je daarvoor studiefinanciering krijgt, hangt dan onder meer af van het land en van de opleiding die je daar gaat doen.

Als je voor studie of stage naar het buitenland gaat, kun je ook je studenten-ov omzetten in een maandelijkse ov-vergoeding.

Lees alle ins en outs over studiefinanciering en ov-vergoeding in het buitenland op de website van DUO.

Zoek extra inkomsten

Er zijn nog meer manieren om aan extra geld te komen als je in het buitenland bent:

  • Je kunt je kamer in Nederland misschien onderverhuren.
  • Je kunt een bijbaan zoeken in het buitenland.
  • Als je stage loopt kun je misschien een stagevergoeding krijgen. Vraag dit na bij je opleiding of stagebedrijf.
  • Sommige scholen regelen een extra bijdrage. Bijvoorbeeld via een opleidings-, onderzoek- of branchefonds.
  • Soms kunnen bedrijven bijdragen aan jouw studie of stage in het buitenland.
"Noorwegen is duurder dan Nederland, dus ik gaf per maand meer uit. Gelukkig ontving ik wel de Erasmus+-beurs van € 320 per maand en een ov-vergoeding van € 120. Met een kleine lening en gespaard geld kwam ik uiteindelijk niets te kort. "
Djoeke, Tromsø, Noorwegen
Lees het hele verhaal