Studiebeurs

Ben je op zoek naar extra geld voor je studie, stage of tussenjaar in het buitenland? Vind hieronder een beurs of fonds. Daarmee betaal je niet al je kosten. Maar als je ervoor in aanmerking komt is het een handige aanvulling op je budget in het buitenland.

Vind een beurs

   Begroting

   Als je naar het buitenland gaat is het handig om van tevoren een begroting te maken. Dat is een overzicht van alle uitgaven en inkomsten die je in het buitenland kunt verwachten.

   Download onze voorbeeldbegroting (19.70 kB) en vul hem in voor jouw eigen situatie.

   Begin op tijd met je begroting. Dan weet je hoeveel geld je nodig hebt. En dan heb je nog tijd om wat te sparen. Als je een beurs aanvraagt, zoals Erasmus+, is het soms zelfs verplicht om een begroting in te leveren. Geef je begroting regelmatig een update. Zelfs als je al in het buitenland bent. Zo houd je grip op je financiën.

    Uitgaven inschatten

    Hoe duur je studie, stage of tussenjaar in het buitenland wordt hangt natuurlijk af van heel veel dingen. Wat ga je doen in het buitenland? Aan een tussenjaar hangt een ander prijskaartje dan aan een studie of stage. En ook die twee verschillen van elkaar qua kosten.

    Op onze landenpagina lees je hoe hoog het collegegeld ongeveer is in de verschillende landen. Je vindt er ook linkjes naar websites die meer vertellen over andere kosten die je in het buitenland kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan huur, uitstapjes en boodschappen.

    Neem je een bemiddelingsbureau in de arm voor je stage of tussenjaar in het buitenland? Zet dan ook die kosten in je begroting.

     Extra inkomsten

     Wist je dat je in veel gevallen je studiefinanciering kunt meenemen? En dat je een vergoeding kunt krijgen voor je OV-kaart? Misschien krijg je recht op een uitwonendenbeurs. Je regelt het allemaal via DUO.

     Er zijn nog meer manieren om aan extra geld te komen als je in het buitenland bent:

     • Je kunt je kamer in Nederland misschien onderverhuren.
     • Je kunt een bijbaan zoeken in het buitenland.
     • Als je stage loopt kun je misschien een stagevergoeding krijgen. Vraag dit na bij je opleiding of stagebedrijf.
     • Sommige scholen regelen een extra bijdrage. Bijvoorbeeld via een opleidings-, onderzoek- of branchefonds.
     • Soms kunnen bedrijven bijdragen aan jouw studie of stage in het buitenland.