Djoeke ging op uitwisseling naar Noorwegen
In het laatste jaar van mijn bachelor Biologie had ik vrije keuzeruimte die ik zelf mocht invullen. Direct wist ik dat ik naar Scandinavië wilde, daar heb ik altijd al willen studeren.
“Na even zoeken kwam ik op Tromsø uit, de meest noordelijke universiteit van de wereld — hoe vet is dat!”
Voorbereiding
In Noorwegen worden alle bachelors nog in het Noors gegeven, dus een echte minor zat er voor mij niet in. Gelukkig was het wel mogelijk om drie mastervakken te volgen als alternatief, en dit bleek uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn.
De uitwisseling ging via het Erasmus+-programma, waarvoor ik mij via de Universiteit Leiden kon aanmelden met een motivatiebrief. Daarna ging alles eigenlijk heel soepel.
Tijdens een bijeenkomst van de Universiteit Leiden kreeg ik de gouden tip over Samskipnaden, de woningcorporatie voor studenten in Noorwegen. Er is namelijk voor vrijwel iedereen altijd een kamer beschikbaar in Tromsø, mits je je op tijd aanmeldt.
Financiering
Noorwegen is duurder dan Nederland, en uiteindelijk gaf ik per maand meer uit dan thuis. Gelukkig ontving ik wel de Erasmus+-beurs van € 320 per maand, en door mijn studenten-ov van DUO om te zetten voor gebruik in het buitenland kwam daar nog € 120 bij. Met een kleine lening en gespaard geld van een zomerbaantje kwam ik uiteindelijk niets te kort.
De eerste week
Via Facebook kwam ik in een WhatsApp-groep terecht met buitenlandse studenten die, net als ik, een halfjaar in Tromsø kwamen studeren. Hierdoor kon ik al vóór de openingsweek vrienden maken.
Let wel op, voordat het semester begon zijn sommigen bedrogen doordat er valse kaartjes werden verkocht in de groep voor een openingsfeest dat helemaal niet bestond. Het enige officiële openingsfeest in Tromsø is aan het einde van de openingsweek, en daar hoeven geen kaartjes voor gekocht te worden.
Donker
Wanneer je aankomt in augustus, is het 24 uur per dag licht. In de herfst neemt dit snel af, je verliest ongeveer een uur per week aan zonlicht! Dit gaat gepaard met kou; in november was het al snel gemiddeld –8°C.
Het brengt wel iets prachtigs met zich mee: eindeloze zonsopgangen die direct overgaan in zonsondergangen, waardoor de hele lucht in paars en oranje gekleurd is. En als het eenmaal donker is, zul je hoe dan ook het noorderlicht zien, zelfs als je gewoon vanuit je huis naar de supermarkt wandelt.
Overigens organiseert de universiteit tijdens de donkere dagen ‘uv-ochtenden’, waarbij je voor een uv-lamp even je vitamine D kunt bijladen en gratis koffie en thee krijgt.
Activiteiten in het buitenland
Het Erasmus Student Network (ESN) in Tromsø is niet heel actief, maar er worden veel dingen vanuit de universiteit zelf geregeld, zoals open dagen voor alle sportclubs, bijeenkomsten en brei- en paddenstoelenclubjes waar je je bij kunt aansluiten.
Verder kom je via Facebook overal wel terecht, er worden namelijk veel gratis activiteiten georganiseerd. Zo zijn er wekelijkse optredens in de Basard Bar en kun je gratis naar het Insomnia Festival als je daar een dagje vrijwilligerswerk doet. Daarnaast zijn er kerstmarkten en een pubquiz op dinsdag in het studentenhuis DRIV. Ook in het donker hoef je je dus nooit te vervelen!
Ik heb die eerste weken drie meiden ontmoet waarmee ik bijna elk weekend ging hiken door de bergen. Ook hebben we veel gekampeerd (spullen zijn gratis te huren) en toen het kouder werd hebben we huttentochten gemaakt. Dit laatste is zeker aan te raden: voor een kleine borgsom ontvang je een sleutel waarmee je in elke hut terecht kan. Die drie meiden zijn overigens mijn beste vriendinnen geworden en spreek ik nog wekelijks.
Tips
Laagjes, laagjes, laagjes! Zodra de temperatuur ver onder nul zakt, werkt een skijas niet meer. Het enige wat je dan nog warm houdt zijn meerdere lagen, bij voorkeur een (of meerdere) wollen onderlaag met een windjack er overheen.