Binnen Europa

Blijf je binnen de EER? Dan heb je geen werkvergunning of visum nodig. In de EER geldt namelijk vrij verkeer van geld, goederen en personen. Daarnaast kunnen per land aanvullende voorschriften gelden. Vraag voor vertrek uit Nederland bij de ambassade of de EURES-adviseur van ‘jouw’ land welke regels en procedures in jouw geval gelden.

Buiten Europa

Ga je naar een land buiten de EER? Dan heb je meestal wel een visum en een werkvergunning nodig. Vraag voor vertrek uit Nederland bij de ambassade van je keuzeland welke stappen je moet ondernemen. Ga je naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Check dan bij de Rijksdienst Caribisch Nederland wat je nodig hebt.

Voor sommige landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht. Anders krijg je geen visum. Het is sowieso een goed idee om te controleren of je voor ‘jouw’ land vaccinaties nodig hebt. Kijk daarvoor bij de GGD.

Zorgverzekering

Een bijbaan in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. In sommige gevallen moet je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. In andere juist opzeggen. Kijk op de website van de Zorgverzekeringslijn wat er voor jou geldt.

Belasting

Als je werkt, moet je belastingaangifte doen. Soms moet je zowel in Nederland als in het buitenland aangifte doen. Je hoeft nooit 2 keer belasting te betalen over hetzelfde inkomen.

Vraag voordat je naar het buitenland vertrekt bij de Belastingtelefoon hoe het precies zit in jouw situatie. Dan kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.