Zorgverzekering

18 jaar of ouder

Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je in Nederland verplicht een zorgverzekering hebben. Als je naar het buitenland gaat, moet je die soms aanhouden en soms juist opzeggen. Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals:

  • het land waar je naartoe gaat
  • hoe lang je daar blijft
  • hoe oud je bent
  • of je in het buitenland een bijbaan hebt naast je studie
  • of je buitenlandse stage daar gezien wordt als arbeid

Hoe zit het in jouw situatie? En wat moet je precies regelen voor je zorgverzekering? Dit vind je op de website van de Zorgverzekeringslijn.

Neem ook contact op met je Nederlandse zorgverzekeraar. Bespreek met je zorgverzekeraar wat je gaat doen in het buitenland en of je je verzekering moet aanpassen.

Jonger dan 18 jaar

Ben je alweer terug in Nederland voordat je 18 wordt? Dan ben je je hele tijd in het buitenland via je ouders verzekerd voor zorg. Bespreek wel even met ze of de zorgverzekering wel dekking biedt in het land waar je heen gaat.

Word je 18 jaar terwijl je in het buitenland bent? Zoek dan uit of je een Nederlandse zorgverzekering moet hebben in het buitenland. Dit vind je op de website van de Zorgverzekeringslijn.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om je zorgverzekering te kunnen betalen.

Heb je in Nederland recht op zorgtoeslag? En kun je in het buitenland je Nederlandse zorgverzekering aanhouden? Dan kun je waarschijnlijk ook zorgtoeslag blijven ontvangen in het buitenland.

Moet je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen? Dan moet je zelf je zorgtoeslag stopzetten. Als je dit niet doet, moet je het achteraf terugbetalen. Soms krijg je daar een boete bij.

Vergeet niet om opnieuw zorgtoeslag aan te vragen als je weer terug bent in Nederland!

Zorgtoeslag zet je stop en vraag je aan met je DigiD via Mijn toeslagen van de Belastingdienst.

Heb je vragen over je zorgtoeslag? Bel dan met de Belastingtelefoon.

Europese gezondheidskaart

Je European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese gezondheidskaart. Heb je medische zorg nodig in het buitenland? Dan kan de zorgverlener de kosten dankzij je EHIC rechtstreeks declareren bij jouw zorgverzekering.

Meestal staat de EHIC op de achterkant van je zorgverzekeringspas. Is dat niet zo? Dat kun je de EHIC gratis aanvragen bij jouw zorgverzekering. Ook buiten Europa kan je EHIC van pas komen. Neem hem dus altijd mee op reis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Het kan wel handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk iets van een ander kapot maakt. Of als iemand door jouw schuld in het ziekenhuis belandt. Controleer goed waarvoor je wel en niet verzekerd bent als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Ga je voor een stage naar het buitenland? Vraag dan of je stagebedrijf een aansprakelijkheidsverzekering voor je afsluit of dat je dat zelf moet doen.

De meeste mbo-scholen in Nederland hebben de aansprakelijkheid standaard geregeld voor al hun scholieren die op stage gaan. Vraag je bpv-coördinator of dat op jouw school ook zo is.

Ga je naar de Verenigde Staten? Dan is het zeker verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Door de sue you-cultuur kan een klein foutje al snel heel duur uitpakken.

Reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht. Het kan wel handig zijn. De meeste reisverzekeringen vergoeden standaard:

  • extra kosten vanwege een onverwachte gebeurtenis;
  • hulpverlening in het buitenland;
  • terugkeer naar Nederland in een noodsituatie (repatriëring).

De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende soorten verzekeringen aan. Het kan handig zijn om al je verzekeringen bij 1 maatschappij af te sluiten. Dan heb je maar 1 aanspreekpunt als er iets gebeurt. Verplicht is dit natuurlijk niet.