Dieke ging op uitwisseling naar Berlijn

Toen Dieke de kans had om op exchange te gaan, viel de keuze al snel op Berlijn. Daar kon ze niet alleen haar Duits verbeteren, maar zich ook volledig storten in alles wat deze bruisende wereldstad te bieden heeft! Ze kijkt terug op een onvergetelijk semester waarin ze zich geen moment heeft verveelt.
Geschreven door Dieke
Berlijn, Duitsland
Lees het verhaal van Dieke in Berlijn

Als extra semester tijdens mijn bachelor koos ik ervoor om te studeren in Berlijn. Wonen in een bruisende wereldstad en tegelijkertijd mijn Duits verbeteren was voor mij de ideale combinatie!

Hoe heb je je voorbereid?

Via mijn universiteit in Nederland kreeg ik een aantal opties voor een exchange semester. Voor mij was het niet zozeer om de vakken of studiepunten te halen, maar vooral voor de ervaring van wonen in het buitenland.

Berlijn sprong er snel uit. Ik wilde mijn Duits opfrissen, dat na de middelbare school wat was verwaterd, en het idee van wonen in een stad zo groot en levendig als Berlijn sprak mij enorm aan. Juist omdat het tijdelijk zou zijn, koos ik voor deze stad.

Qua voorbereiding ging niet alles even vlot als in Nederland. In Duitsland wordt nog altijd veel met papierwerk geregeld, dus bijvoorbeeld mijn inschrijving bij de gemeente moest ter plekke. Soms voelde dit wat chaotisch, maar uiteindelijk viel alles op zijn plek toen ik eenmaal in Berlijn was.

Huisvesting regelde ik via de Humboldt Universität, maar het is belangrijk dat je dat aangeeft bij je aanmelding – het is namelijk niet vanzelfsprekend.

Hoe heb je het betaald?

De kosten in Duitsland zijn ongeveer gelijk als Nederland, dus veel extra kosten had ik niet. Een bijbaan vinden lukte helaas niet, maar de Erasmus+-beurs en een compensatie voor het openbaar vervoer maakte dit verschil op.

Ik betaalde een semesterbijdrage van ongeveer 280 euro, en daarvoor kreeg ik een Deutschlandticket. Dit gaf me gratis toegang tot het openbaar vervoer in heel Duitsland (excl. Internationale treinen). Dit was ideaal, want zo kon ik zowel door Berlijn reizen, als gratis uitstapjes naar andere steden maken.

Hoe was je eerste week?

Tweeënhalve week voordat mijn semester begon, verhuisde ik naar Berlijn. De eerste weken waren wat rustig. Er waren nog geen introductieactiviteiten, maar gelukkig kon ik mijn huisgenoten leren kennen. Daarnaast ging ik vaak de stad en wijken in de buurt ontdekken.

Zodra Erasmus Student Network (ESN) en de universiteit activiteiten organiseerden, vond ik mensen en maakte ik vrienden.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit?

Berlijn is gigantisch en er is altijd wel iets te doen. Elke wijk heeft zijn eigen charme, met unieke cafés, evenementen en musea. Het is onmogelijk om je te vervelen. Ik maakte vrienden via de universiteit, ESN, taalcursus en sporten. Mijn advies: onderneem dingen en wees nieuwsgierig!

Het uitgaansleven in Berlijn is wereldberoemd, dus dat moet je zeker ervaren. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden! Ik studeerde er in de zomer, en Berliners maken dan volop gebruik van alle parken. Of het nu een spontane picknick is of een muziek performance, de sfeer is echt heerlijk.

De freiluftkino (openluchtbioscoop) vond ik perfect voor een zomeravond. Voor culturele verdieping kan je elke eerste zondag van de maand gratis musea bezoeken. Daarnaast ontploft de stad tijdens evenementen als het Carnaval in Kreuzberg en Pride in augustus.

Welke tips kun je geven?

Let goed op de semesterdata. In Duitsland beginnen semesters vaak wat later en eindigen dus ook later dan in Nederland. Dat kan invloed hebben op de lengte van je zomervakantie.

Tijdens een exchange kom je snel in een ‘internationale bubbel’ terecht. Super leuk, want je ontmoet mensen uit de hele wereld! Maar als je, net als ik, ook de lokale cultuur wilt leren kennen, moet je wat moeite doen om locals te leren kennen. Voor mij werkte dat via sporten – een leuke en natuurlijke manier om met Duitse studenten te kletsen en dus ook je Duits te oefenen 😊

Waarom naar het buitenland?

Verhuizen naar het buitenland maakt je zelfstandiger en ondernemender. Ik leerde al snel dat ‘ja’ zeggen tegen nieuwe ervaringen en nieuwe mensen veel meer oplevert dan het vermijden van (eventueel) ongemakkelijke situaties. Alles is nieuw voor jou én voor de andere exchange-studenten, dus je zit eigenlijk allemaal in hetzelfde schuitje.

Mijn belangrijkste tip: zeg overal ‘ja’ tegen, en laat je verrassen door de onvergetelijke ervaringen die je gaat meemaken!

Stel je vraag aan Dieke

Lees meer stories over