Eef ging met een NL scholarship op exchange naar Austin

Eef koos de Verenigde Staten als bestemming voor haar uitwisseling. Door zich goed voor te bereiden en de spanning vooraf te accepteren, had ze de tijd van haar leven.
Geschreven door Eef
Austin, Verenigde Staten
Lees het verhaal van Eef in Austin

Toen ik te horen kreeg dat ik op uitwisseling naar Amerika mocht, vond ik dit super spannend en een beetje onwerkelijk. Ik was geselecteerd om tijdens mijn keuzeruimte van mijn bachelor in Nederland op uitwisseling naar The University of Texas at Austin te gaan!

"Omarm alle spanning die hoort bij het treffen van voorbereidingen voor je uitwisseling en laat je niet gek maken, ook jij gaat de tijd van je leven hebben!"

Voorbereiding

Ik heb mij in de aanloop naar mijn exchange zeker een aantal keer afgevraagd waar ik in hemelsnaam aan begonnen was, maar ik hield mij vooral vast aan alle enorm positieve verhalen van andere studenten die naar het buitenland zijn gegaan.

Financiering

Het leven in Amerika is helaas niet goedkoop. Huur, eten en uitjes zijn veel duurder dan we in Nederland gewend zijn. Ik heb veel gespaard, gebruik gemaakt van studiefinanciering en ik ben deels gesponsord door vrienden en familie.

Ook heb ik twee beurzen gekregen, een NL scholarship en een Universiteit Leiden LUSTRA+-beurs. Kijk hier goed en vooral op tijd naar in verband met aanvraagdeadlines! Daarnaast heeft het mij geholpen om van tevoren een begroting te maken zodat ik een duidelijk spaardoel had.

De eerste week

Ietwat onwennig, moe van de jetlag en tegelijkertijd hyper van de spanning begon ik aan mijn eerste dag in Austin, Texas. Ik verbleef de eerste week in een hostel doordat ik nog niet in mijn studentenhuis kon, wat het extra spannend maakte.

Gelukkig ontmoette ik op de tweede avond gelijk een groep leuke mensen waarmee ik de rest van de week op heb getrokken en Oud en Nieuw mee heb gevierd. Na een aantal dagen begon de oriëntatie op de universiteit en ontmoette ik de andere internationals. Iedereen was super aardig en wilde graag dingen met elkaar ondernemen.

Het is fijn om vrienden te worden met andere uitwisselingsstudenten, omdat zij je het beste begrijpen in de leuke, maar ook minder leuke momenten. Met een paar van de andere exchange studenten ben ik de rest van mijn uitwisseling opgetrokken en hebben we heel veel leuke tripjes gemaakt!

Vrienden maken

Het maken van vrienden tijdens je buitenlandervaring is misschien het spannendste, maar ook het leukste aspect. Uiteindelijk zijn alle andere uitwisselingsstudenten daar met dezelfde reden als jij: vrienden maken, nieuwe dingen ervaren en alles uit jullie exchange halen.

Doordat ik in een groot studentenhuis met zowel internationals als Amerikanen zat, heb ik ook Amerikaanse vrienden gemaakt. Het kan soms lastig zijn om vrienden te maken met locals doordat zij al een leven hebben opgebouwd op de plek waar jij maar tijdelijk bent, maar wel heel leuk om in te investeren!

Tips

Mijn voornaamste tips zijn om op tijd te beginnen met de voorbereidingen om stress te vermijden. Daarnaast heb ik het meeste gehad aan tips en verhalen van studenten die ook op uitwisseling naar Austin zijn geweest. Vraag dit aan je Nederlandse universiteit en benader ze via bijvoorbeeld LinkedIn! Via hen ben ik ook aan accommodatie gekomen.

Probeer daarnaast alle spanning, onzekerheden en alle andere emoties te omarmen. Op uitwisseling naar het buitenland gaan is niet niks, maar uiteindelijk is het alles dubbel en dwars waard. Geniet overal van want voordat je het weet is het voorbij en wil je niets liever dan teruggaan!

Waarom naar het buitenland

Studeren in het buitenland is een onvergetelijke ervaring. Het staat heel goed op je cv, je krijgt de kans om compleet andere vakken dan in Nederland te volgen en ook op persoonlijk vlak zal je enorm groeien.

Het is ontzettend leuk om vanaf 0 te beginnen en een heel nieuw leven op te bouwen in het buitenland. Ik raad iedere student aan om in het buitenland te studeren, je zal er ongetwijfeld geen spijt van krijgen!

Stel een vraag aan Eef

Lees meer stories over