Een mbo-stage in Valencia - Elif maakte haar droom waar

Al sinds haar eerste jaar op het mbo wist Elif dat ze stage wilde lopen in het buitenland. In haar derde jaar maakte ze haar droom waar: ze ging drie maanden naar Valencia!
Geschreven door Elif
Valencia, Spanje

De keuze is gemaakt, ik ga naar Valencia! Hoe nu verder?

"Als je de kans hebt, grijp hem! Je leert heel veel, over jezelf, over anderen en je omgeving."

Voorbereiding

Ik heb een voorlichting op mijn school gevolgd en een keuzedeel over stage in het buitenland gekozen. Voor dit keuzedeel heb ik onderzoek gedaan naar het land waar ik heen wilde, hoe de cultuur eruit ziet, de werkcultuur, de samenleving etc. Dit gaf mij een goed beeld van wat ik kon verwachten in het land zelf.

Van school heb ik een stappenplan gekregen waarin stond welke verzekeringen ik nodig had en wat ik af moest ronden voordat ik ging. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je geen studie-achterstanden hebt voordat je gaat.

Huisvesting en stageplek heb ik via een bemiddelingsbureau geregeld. Dat werd vanuit mijn opleiding aangeboden. Ik heb hiervoor gekozen omdat dat een stuk zekerheid gaf. Tegen betaling hebben zij een tweepersoons appartement en een passende stageplek voor me gevonden.

Financiering

Van Erasmus+ kreeg ik een beurs: 70% voordat ik wegging en 30% toen ik terug kwam. Dit kreeg ik nadat alle belangrijke formulieren vanuit mijn school waren opgestuurd. Ik heb een DUO-formulier ingevuld over het wonen in het buitenland en kreeg hier maandelijks een vergoeding voor.

Ook is het handig om je studenten-ov (als je die hebt) tijdelijk stop te zetten als je naar het buitenland gaat. Hier krijg je een vergoeding voor. Daarnaast is het wel fijn om zelf ook een spaarpotje te hebben voor leuke activiteiten zoals uitstapjes, uit eten gaan en shoppen.

De eerste week

Een weekje voordat mijn stage begon vertrok ik naar Valencia. Zo kon ik de stad alvast ontdekken en wennen aan de omgeving en aan mijn huis en huisgenoot. Op de eerste dag ben ik meteen op pad gegaan. Ik ben erg leuke mensen tegengekomen, zowel Nederlanders als andere internationals, die me een warm welkom gaven en me uitnodigden voor leuke activiteiten.

Ook heb ik tijd voor mezelf genomen om doelen te stellen en te bedenken wat ik uiteindelijk wil gaan leren en bereiken met deze reis. Zowel persoonlijk als op mijn stage. Dit gaf mij een zekere en motiverende start.

Vrienden maken

Het was heerlijk weer en ik besloot om met mijn boek, wat te eten en drinken naar het strand te gaan. Ik lag heerlijk te genieten in de buurt van een groepje jongeren die spelletjes aan het spelen waren. We raakten aan de praat en ze vertelden dat ze een mini-roadtrip naar de bergen net buiten de stad gingen maken. Ze vroegen of ik mee wilde en natuurlijk kon ik geen nee zeggen!

We namen trams, bussen en de trein, werden opgehaald door een vriend en zijn gaan hiken in de bergen. Toen het donker werd stonden we op de top van de berg. De sterrenhemel en de stad waren erg mooi te zien. Dat was het punt dat ik echt tot rust kwam. Ik heb hier leuke vrienden aan overgehouden en mijn naam staat op de berg!

Spaans spreken

Uiteindelijk vind ik het wel jammer dat ik niet echt Spaans heb geleerd. Veel mensen uit mijn omgeving en stageplek spraken Engels en zelfs Nederlands, maar als ik aan het werk was op de evenementen, merkte ik dat bijvoorbeeld beveiligers en andere medewerkers geen Engels spraken, wat voor miscommunicatie zorgde. Dit was erg jammer, maar een goed leerpunt!

Tip

Begin echt ruim van te voren met je voorbereiding, je hoofd leeg te maken en het op je af laten komen. Dit is een tijd waar jij er bent voor jezelf, een tijd waar jij jezelf op manieren leert kennen wat anders moeilijker gaat. Geniet er vooral van en don’t be scared!

Waarom naar het buitenland?

Als je de kans hebt, grijp hem! Je leert heel veel, over jezelf, over anderen en je omgeving. Je creëert meer zelfvertrouwen en een connectie met de wereld. Je leert van andere culturen en verbreedt je cirkel. Ik gun dat iedereen.

Lees meer stories over