Elisabeth ging op exchange naar Ierland
Toen ik in september aankwam op Maynooth University, kende ik niemand. Maar 100 dagen later vertrok ik met onvergetelijke herinneringen en talloze nieuwe vrienden, met wie ik tot op de dag van vandaag contact heb.
“Ik kwam terug naar Nederland als een zelfstandigere, zelfverzekerdere, en extravertere versie van mijzelf.”
Voorbereiding
Een halfjaar voor vertrek hoorde ik dat ik op uitwisseling zou gaan naar Maynooth. Ik verdiepte me in de cultuur, leerde Gaelic op Duolingo en hield het Ierse nieuws bij.
Vaak kan je universiteit je in contact brengen met Nederlandse studenten die al op jouw uitwisselingslocatie zijn. Een UvA-studente in Maynooth beantwoordde mijn vragen en gaf waardevolle tips over huisvesting en financiering. Voordat ik vertrok, sprak ik af met andere studenten die naar Ierland gingen bij een Ierse pub in Amsterdam om elkaar te leren kennen en plannen uit te wisselen.
Financiering
Maak gebruik van alle financieringsmogelijkheden; er zijn er meer dan je denkt! Tijdens mijn uitwisseling kreeg ik van DUO tijdelijk de basisbeurs voor uitwonende studenten en had ik mijn studenten-ov omgezet in een vergoeding.
Daarnaast ontving ik van het Erasmus-programma maandelijks een Erasmus+-beurs en Financial Inclusion Top-Up. Studenten in Amsterdam raad ik aan om ook een beursaanvraag te doen bij het Amsterdams Universiteitsfonds.
Tijdens mijn uitwisseling kon ik onverwachts wat bijverdienen, bijvoorbeeld door een workshop Nederlands te geven op een lokale school en te assisteren bij de Sinterklaasviering op de Nederlandstalige weekendschool in Dublin.
Wonen bij een gastgezin
Vanwege de woningnood in Ierland is het lastig om studentenaccommodatie te vinden. Ik probeerde allerlei platforms, maar zonder succes. Op een gegeven moment werd ik bang dat ik mijn uitwisseling zou moeten annuleren. Gelukkig vond ik uiteindelijk een kamer via Maynooth University’s Student Pad, een platform waarop lokale huiseigenaren kamers aanbieden.
Ik woonde bij een Engels gezin met twee kinderen in een dorp dicht bij Maynooth. Wonen bij een gastgezin had voor- en nadelen. Het gaf me een inkijkje in het lokale leven en praktische informatie, maar ik voelde me meer een gast dan een medebewoner, wat het lastig maakte om me echt thuis te voelen.
Studentenleven in het buitenland
Maynooth University is een kleinschalige universiteit met een open sfeer en een levendige studentengemeenschap. Elke dag zijn er evenementen, van karaokeavonden tot boekenclubs en kleding swaps, die worden georganiseerd door de meer dan 100 clubs en societies op de campus.
Zelf was ik actief als bestuurslid bij verschillende organisaties, zoals het Erasmus Student Network (ESN) en de Environmental Society. De sfeer was ontspannen en het was makkelijk te combineren met mijn studie. Bestuurslid worden is echt een aanrader! Veel van mijn leukste herinneringen komen van de societies, en ik heb nog steeds contact met de vrienden die ik daar heb ontmoet.
Waarom naar het buitenland?
Door alleen naar het buitenland te gaan ben ik zelfstandiger en zelfverzekerder geworden. Mijn semester in Ierland heeft ook mijn wereldbeeld verbreed. Ik ontdekte nieuwe culturen en maakte vrienden uit alle hoeken van de wereld – van Alaska tot Japan. Ik leerde me aanpassen aan een nieuwe omgeving en versterkte mijn eigen identiteit door mijn cultuur te delen met Ierse vrienden en de lokale Nederlandse gemeenschap te leren kennen.
Tips
Je uitwisseling is misschien wel de enige keer dat je in je gastland woont, dus grijp elke kans met beide handen aan. Of het nu gaat om deelnemen aan een activiteit, nieuwe mensen ontmoeten of nieuwe plekken bezoeken, zeg altijd ja! Je weet nooit welke geweldige ervaringen op je wachten.
Tijdens mijn uitwisseling kreeg ik bijvoorbeeld de kans om vrijwilligerswerk te doen voor ernstig zieke kinderen, een interview te geven aan The Irish Times en het Ierse parlement te bezoeken als lid van de Irish Council for International Students. Deze onverwachte ervaringen had ik voor geen goud willen missen.
Go raibh maith agat, Éire! (Bedankt, Ierland!)